vrijdag 10 november 2017

Planten met haastige spoed.

 

De ongewoon zachte oktobermaand heeft een aantal planten op “het verkeerde been” gezet.
Ze denken dat het voorjaar is en gaan voortijdig bloeien.
Het gaat hier om échte voorjaarsbloeiers, die zich vergissen en niet de winterbloeiers, zoals bijvoorbeeld de gele winterjasmijn, die ook al bloemen vertoont.
Ik heb rododendrons gezien, die al een enkele bloem vertoonden.

Maar hier in de tuin valt de Judasboom (Cercis chinensis “” Avondale”) op, een mooie struik, die normaal in maart / april bloeit op het naakte hout. Het blad hoort om deze tijd al mooi te zijn verkleurd en afgevallen. Het verkleuren heeft de struik dit jaar maar overgeslagen, met het laten vallen van het blad is hij nog bezig.
Maar merkwaardigerwijze denkt hij dat het al lente is: hij is gaan bloeien.


De struik staat hier een jaar of drie in de grond, en is dit jaar in april pas royaal bloesem gaan vormen, zie hieronder resp. begin en eind april. Ook het mooie blad ontwikkelde zich dit jaar pas goed. Foto juli:


Haast heeft ook het zaad van de grote kaardenbol (Dipsacus fullonum), Het is aan het kiemen, terwijl het nog op de plant zelf zit. Dit zie je wel vaker bij deze plant. 


Veelbelovend is het grote bladrozet van deze plant op een vreemde plaats: tussen de stenen van een verticaal muurtje. Op deze plek groeide al eerder een exemplaar, het is er warm en zonnig. 


Dit rozet heeft zich het afgelopen jaar gevormd, de plant is tweejarig en zal volgend jaar bloeistengels maken.

14 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd naar de Grote Kaardenbol in het muurtje.
  Alles is de laatste jaren veranderd, je kan het goed in de tuin zien.
  Hoe zou het verder gaan, ik hou m'n hart vast.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We kunnen terecht zeer bezorgd zijn!
   De ontwikkeling van de kaardenbol zal ik volgend seizoen op de blog bijhouden.

   Verwijderen
 2. Ja, de klimaatverandering laat zich steeds meer daadwerkelijk zien en voelen. Het gaat al lang niet meer alleen om wetenschappelijke cijfertjes. Voor het oog is het best aardig om in november zulke vrolijke bloemetjes te zien verschijnen, maar het is niet goed.
  Afijn, toch maar een mooi weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet goed, zulke ontregelde planten.
   De snelle klimaatverandering is zorgwekkend.

   Verwijderen
 3. Dit wordt wel 's omschreven als grillen van de natuur. Maar er is echt veel meer aan de hand. Als de mensheid doorgaat zoals hij bezig is, staan er mijns inziens heel wat veranderingen op til. Of die allemaal ten goede zullen zijn, durf ik enorm te betwijfelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze grillen van de natuur hebben een zorgwekkende achtergrond. Hoe moet dit aflopen?

   Verwijderen
 4. Prachtig die Judas boom. Heel vreemd nu al in bloei. Zolang het niet vriest kan je ervan genieten Zem. Zou hij nu volgend voorjaar weer bloeien? Ik hoop het nog te lezen volgend jaar. Ik zag gisteren een sneeuwklokje in bloei! Ook vroeg. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook vreemd. Ik ben ook benieuwd hoe de plant zich in het voorjaar gaat gedragen, ik kom er dan op terug.
   En een sneeuwklokje dat in de war is... merkwaardig.

   Verwijderen
 5. Ha Zem, wat merkwaardig, maar toch ook mooi. De natuur laat zich toch 'n beetje in het ootje nemen.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. OOh wat leuk, die ongeduldige planten..maar het is niet natuurlijk... Nee, dat klimaat is echt van slag, en 'we' zijn al te laat. Het enige wat ik hier kan ontdekken is dat sommige bolgewasjes al bijna boven de grond zijn, maar dat gebeurt toch wel vaker, die gaan stil staan als het kouder is. Maar zo'n Cersis in bloei...dat is eigenlijk niet zo goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een aantal geraniums die terug zijn beginnen bloeien en zo een vrolijke noot brengen tussen al het dode spul

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wondermooi die bladrozet tussen de stenen van de kaardebol en dan die gekiemde zaden op de kaardebol zelf, wat is de natuur toch grillig. Zelf heb ik de Cercis sinensis ´Don Egolf´, ga dadelijk eens even kijken hoe die er hier bijstaat, maar denk niet dat hij al bloeit anders had ik het al lang gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie hier wel enkele struiken die al redelijk flink aan 't botten zijn, maar geen enkele plant die te vroeg bloeit nu

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook hier in de tuin zijn sommige planten flink in de war. De rozen sturen nog veel knoppen, een teken dat de sapstroom nog volop in gang is. Ook de primula Japonica staat met bloemstengels te pronken terwijl ze normaal bloeit in april. We zullen het maar als een afscheidscadeautje beschouwen.
  Heerlijke dag gewenst.
  hartelijke groet Marijke

  BeantwoordenVerwijderen