zondag 26 november 2017

Herfstlicht en je stemming.


Wanneer we dieper de herfst ingaan en het aantal uren daglicht steeds minder wordt, wanneer de zon zich steeds minder laat zien en grauw en grijs gaan overheersen, dan merken de meeste mensen toch dat dit invloed heeft op je stemming. Het weer is geregeld koud en nat en dat maakt het minder aanlokkelijk om in je tuin te scharrelen, en dat draagt ook niet bij aan een zonnig gevoel.


Het valt me steeds weer op hoezeer het zonlicht de kleuren van de herfst kan doen oplichten. De gele, rode en oranje tinten vrolijken me helemaal op, blauw in de lucht geeft mijn gevoel weer de ruimte en graag ga ik met mijn fototoestel de kou in.De mooie kleuren zijn helaas van korte duur, de wind van een paar dagen geleden heeft bijvoorbeeld de Metasequoia volledig ontbladerd, onderstaande foto van een aantal dagen geleden kan ik nu niet meer maken. 


Er blijft gelukkig nog wat kleur over, hieronder het mooie, hoge siergras Molinia caerulea "Transparent"


Wanneer het grijs en grauw gaat overheersen, voel je weer de melancholie, die zo bij de herfst past. Deze melancholie is iets anders dan een depressief gevoel. 


Het is een licht pijnlijk, maar zoet verlangen naar de lente en de warme zomermaanden, naar het prille groen van het voorjaar en de weelde daarna. Het groeiseizoen is voorbij, maar je weet dat het leven ondergronds doorgaat en volgend voorjaar weer terug zal komen.
De melancholie die opgewekt wordt door stervend blad en terugtrekkend licht, bepaalt je ondanks jezelf tot heimwee naar álles wat eens was. Veel komt nooit meer terug, en is slechts op te roepen in de herinnering. Niet alle herinneringen zijn zoet.

 
Maar de natuur is cyclisch, gelukkig weten we dat het steeds weer voorjaar zal worden, en zomer.
Dit verlangen heeft een toekomst.18 opmerkingen:

 1. De herfst roept inderdaad een zekere melancholie op. Nog vijf dagen alvorens de weerkundige winter hem zal verdringen, helaas.
  Deze periode van het jaar stemt me al bij al tot tevredenheid. Het is onder meer de periode waarin ik ein-de-lijk vakantie neem.

  Prachtige foto's alweer, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel fijn voor je, Menck, dat je een rustige periode hebt qua werk.
   Het zal je goed doen!

   Verwijderen
 2. Prachtig in de zon, die gouden bomen. Mooie foto's!
  Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Elly, en bedankt voor je reactie en compliment!

   Verwijderen
 3. Ik ben een nieuwe volger dus ik reageer nu maar eens.De herfst laat ons zien hoe vergankelijk alles is .We willen graag al het moois en kleuren vasthouden maar dat kan helaas niet .Toch is de herfst ook zo ontzettend mooi met al zijn kleuren en het maakt iid soms wat melancholiek .Wanner alles kaal en grijs ik dan moeten we het binnen maar gezellig maken met bloemen , groen en vooral veel kaarsen .En na de grijze maanden kijken we uit naar het nieuwe groen en wat er weer allemaal terug zal komen in onze tuin .Je foto's zijn prachtig .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom, Elisabeth.
   Het is wat je zegt; we richten ons meer op binnen en maken het daar naar onze zin.

   Verwijderen
 4. Goedemorgen Zem,
  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt van wat de herfst doet met de tuin. Ik zou tijdens deze grijze periode het liefst net als een beer in winterslaap gaan. Maar het is inderdaad prachtig om de kleuren van de planten en bomen te aanschouwen voordat ze in winterslaap gaan. Ik vindt het altijd heerlijk om tijdens de winter de blauwe luchten te zien en een zonnetje.Een beetje vorst lijkt mij heerlijk.
  Een heerlijke dag gewenst.
  Hartelijke groet Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vorst zit er al aan te komen, hopelijk dat mooie zonnetje en de blauwe luchten ook!

   Verwijderen
 5. Schitterend geschreven Zem en de foto's geven de schoonheid van de herfst goed weer. Het is nu inderdaad vaak niet aantrekkelijk om naar buiten te gaan, maar daar verzet ik me tegen, want al is het weer nog zo slecht, als je eenmaal buiten bent, knap je op de meest sombere dag nog op en dat heb ik nodig. Ik zie ook uit naar blauwe luchten met die heerlijke vrieskou in mijn gezicht.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janneke, je hebt gelijk. Het is beter om tóch dagelijks naar buiten te gaan. Alleen al goed vanwege onze behoefte aan licht, het verbetert de stemming. Sterkte bij deze donkere dagen!

   Verwijderen
 6. Er is geen ontkomen aan, in mijn computerhoekje moet het licht een groot deel van de dag weer aan als ik er zit te werken. Af toe duw ik mijn bureaustoel even een stukje naar achteren en draai ik een kwartslag naar rechts om even naar de tuin en de vijver te kijken en in mijmeringen te verzinken ...
  Nu de mooiste herfstkleuren zijn verdwenen, kijk ik uit naar de eerste winterse verschijnselen in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk gaan we genoeg van die mooie, winterse dagen krijgen, Jan.

   Verwijderen
 7. Wat een mooie overpeinzing Zem. Heimwee ja dat is het , naar alles dat was. Ik voel het sterk vooral in januari! Groetjes en bedankt voor je mooie post. Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Hetty, we blijven het mooie opzoeken in de natuur!

   Verwijderen
 8. Best moeilijk deze tijd ,vooral als je hoort dat de roundup blijft..
  We blijven de moed erin houden.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En Nederland stemde voor verlenging van het gebruik!
   Triest.

   Verwijderen
 9. Dat heb je weer treffend gezegd. Ik vind het echt wel grauw nu, maar ach we blijven hoopvol naar mooie dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is een periode van weemoed, ook erg donker op zich. Maar er is volgend jaar opnieuw een lente en zomer, en nog enkele herinneringen

  BeantwoordenVerwijderen