zondag 18 maart 2018

Herplanten na kaalslag en ramen zemen.


Een dag vóór het invallende miniwintertje een 40-tal planten in de grond zetten: is dat wel verstandig? “Ja”, zei de bezorger van de tuinplantenwinkel, die afgelopen donderdag om 9.00 uur ‘s morgens mijn bestelling afleverde, “zet maar in de grond, deze planten kunnen ertegen”.
Aan de oost- en noordzijde (hierboven = noord) van ons huis waren een aantal oude en rommelige planten geruimd. Dat is niet mijn gewoonte, maar ik kon niet meer goed bij mijn ramen komen om ze te zemen. Twintig jaar lang moest ik mijzelf - bij deze, slechts een keer of drie maal per jaar gepleegde, activiteit - door struikgewas worstelen. Ik struikelde over de ongelijke grond en trotseerde tekenbeten. Ik moest daarvoor steeds meer moed verzamelen en bedacht toen dat ik maar eens moest gaan praten met onze hovenier.
Hij adviseerde mij om de beplanting tot een meter vanaf het huis weg te halen en daar een soort staptegels neer te leggen. Hij had nog geschikte tegels liggen uit een andere tuin, die hier heel goed dienst konden doen.
Zo geschiedde.
Maar wát een kaalslag rondom het huis! Wel kan ik nu prima bij mijn ramen komen. Ook de schilder zal t.z.t. wel blij zijn, want hij moest zich ook al in bochten wringen om overal bij te komen, overigens zonder een klacht te uiten.
Ik heb een aantal weken besteed aan het samenstellen van een geschikte beplanting rondom de tegels. Wat lange, kruipende beplanting: aan de oostzijde bij de muur van het huis Ajuga reptans “Burgundy Glow”, en aan de noordzijde Vinca minor “Miss Gertrude Jekyll”
Aan de oostzijde een rijtje groenblijvende zegges, Carex foliosissima “Irish Green”, een tweetal Euphorbia amygdaloides “Purpurea” en een groot roze bloeiend siergras Miscanthus sinensis “flamingo”Aan de noordzijde een groep Liriope muscari “Moneymaker”, waar ik hoge verwachtingen van heb en een stel mooie, witbloeiende elfenbloemen.


Bij de hoek (zie hieronder beneden) zette ik een viertal groenblijvende, jonge varens uit eigen kweek Polystichum setiferum “Herrenhausen”. Voor een hoger groeiend neefje ervan, de mooie, ook wintergroene Polystichum polyblepharum, zocht ik een meer beschutte plek.


De zegges met het mooie groene blad, en de Euphorbia’s aan de oostzijde heb ik voor alle zekerheid afgedekt om ze tegen de harde, ijskoude wind bij matige vorst te beschermen. 


Hoe deze plekken zich gaan ontwikkelen, zal ik om de paar maanden op deze blog laten zien.
En of ik voortaan mijn ramen vaker ga wassen? Ik heb wel wat beters te doen! Maar stel, dat ik binnen een aantal jaren hulp in de huishouding nodig ga hebben – wat de goden mogen verhoeden – deze persoon zou in de vorige situatie beslist geweigerd hebben bij mijn ramen langs te gaan.


20 opmerkingen:

 1. Ik ben erg benieuwd hoe de planten het gaan doen, zeker met deze kou.
  Maar we blijven optimistisch
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooralsnog ga ik ervan uit, dat het goed gaat komen, Jan.

   Verwijderen
 2. Ik ben heel benieuwd hoe het er straks uit gaat zien .Heel goed om even de planten af te dekken want het was gemeen kouden en dat zeg ik niet snel .Ik was vergeten een paar een jarigen in de schuur te zetten en die zien er niet meer uit ,ach ik zie wel of ze nog iets doen .Ramen lappen is ook niet bepaald favoriet aan deze kant ,hoogstens 4 keer per jaar is wel genoeg !
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vorst ging nog wel, maar die harde oostenwind... Maar ik heb goede hoop dat de aanplant het overleeft. Jammer van jouw eenjarigen, maar misschien loopt een deel wel weer uit.
   We wachten het af.

   Verwijderen
 3. Het is spannend of de planten het gaan doen. Ik begrijp dat je ze al had besteld, wie rekent er nog vorst zo laat in het seizoen? Hopelijk komt de lente er snel aan. Het zou eens tijd worden! Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ze inderdaad eerder besteld en ik meende, dat wat nachtvorst geen kwaad kon, maar die sterke oostenwind en die felle zon.... Maar ik heb goede hoop.

   Verwijderen
 4. Het goede nieuws is dat je er in praktische zin op vooruit gaat met die handige stapstenen. En als het een beetje meezit, zie je er straks niks meer van zodra de omringende grond weer wat is begroeid. Normaal gesproken zou dat met nog niet bloeiend of uitlopend plantenmateriaal niet zo'n probleem mogen zijn in deze tijd. In dit geval is het echter toch wel spannend met die lage temperaturen en de gemeen koude oostenwind. We zullen zien wat het wordt, maar met het meest zal het vast goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, precies zoals je zegt: ik hoop dat de zaak snel weer lekker begroeid is, zodat het weer wat lijkt.
   Over een weekje weet ik wel of de planten het overleefd hebben.

   Verwijderen
 5. Het is altijd even wennen aan veranderingen, maar die dingen groeien gelukkig snel, nog 1 nachtje vorst en hopelijk zijn we dan van het ergste vanaf. Hartelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is de vorst weer voorbij, alles heeft het goed doorstaan. En als alles lekker gaat groeien, zal dat stukje tuin gauw weer toonbaar zijn

   Verwijderen
 6. Ha Zem, nou dat gaat weer een mooi geheel worden rondom je huis.
  Bij mij zijn de plantjes die ik had gepoot afgelopen vrijdag toch bevroren en dat op het balkon 1e verdieping.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer van je plantjes! Ja, tot half mei blijft het uitkijken met de nachtvorst.
   Bij mij heeft alles, zo te zien, de kou zonder schade doorstaan.

   Verwijderen
 7. Wat heb je mooie planten gekocht..daar krijg je geen spijt van. Het is niet leuk nee, maar soms moet er wel eens wat vernieuw/verjongd worden...
  Ik denk wel dat de planten het overleefd hebben, of ze moeten uit een kas gekomen zijn. Maar zo te zien is dat niet. Bij ons was het kacheltje uitgevallen in ons kasje toen het meer dan min 10 vroor, en mijn cactussen en vetplanten hebben het voor 98 % overleefd denk ik.. Is nog een beetje moeilijk in te schatten, maar denk wel dat het goed gaat komen...de meesten waren al meer dan 20 jaar oud.. Dus als die cactussen het overleefd hebben hebben jou planten het ook wel overleefd...Moed houden, je hebt ze goed verzorgd en toegedekt..planten kunnen wel wat hebben hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marian, 20 jaar oud: dat zou erg zijn als de cactussen en vetplanten het niet gaan halen. Hopelijk weet je nu meer en herstellen ze zich.
   Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand met planten, het weer en de techniek. De gekochte planten van hierboven kwamen inderdaad van buiten, dat zei de chauffeur ook. Alles heeft de vorst dan ook goed doorstaan.

   Verwijderen
 8. Vorst en nieuwe plantjes... het is niet echt een winnend team. Ik denk dat je gaat genieten van je tuin, de komende lente en zomer. Zoveel nieuwe soorten struikjes, bloemen en planten. Publiceer maar tuin foto's als het zover is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is goed gegaan, Dirk. Ik zal er later in het seizoen zeker op terugkomen!

   Verwijderen
 9. Je bent aardig aan het tuinieren geweest. Eigenlijk 2 vliegen in een klap want je kan nu én ramen zemen en je kon weer wat frisse en nieuwe beplantingen uitzoeken. Ik kijk nu al uit naar het geheel als alles staat en al het gaat groeien :-)
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik voel mijn spieren nóg van het enthousiaste planten.
   Maar alles voor het goede doel, Helma ;-)

   Verwijderen
 10. Een mooie collectie nieuwe planten en ze zijn sterk, die hebben de vorst vast wel overleefd. Nu even geduld hebben en zien hoe ze zich ontwikkelen, de een groeit nu eenmaal sneller dan de andere. Ramen zemen gaat ook hier niet overal even gemakkelijk, vooral bij de serre is het gedoe, maar ja ik doe dit ook maar 3 x per jaar, voor de Pasen, voor de Kerst en voor mijn verjaardag, haha.
  Lieve groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie keer per jaar is ruim voldoende, Janneke. We zijn verwante zielen :-)

   Verwijderen