maandag 30 april 2018

Wat hier bloeit in de laatste week van april.In de derde week van april was de temperatuur een aantal dagen uitgesproken zomers, waardoor er een explosie van groen te zien was in de natuur. Alles botte zo ongeveer tegelijk uit in een aantal dagen tijd. Ons krentenboompje aan de oostkant van het huis was op een dag ineens wit van de bloesem, de volgende dag verscheen het blad en een dag daarna vielen de bloesems alweer. Er waren dan ook middagtemperaturen van boven de 25 graden. Dat hebben we nog nooit gezien. Ook sommige tulpen stonden ineens volop in bloei en waren een paar dagen al weer verwelkt.
Het was niet bij te houden, veel was me te snel af om op de foto te zetten.

De afgelopen week waren de temperaturen weer betrekkelijk normaal en nu worden we geplaagd door felle buien, regen en een koude wind met een temperatuur van niet meer dan 11 graden.

De afgelopen week heb ik de mooiste bloeiende planten in de tuin toch maar op de foto gezet. De tuin vertoont nu elke week een heel ander gezicht, we krijgen vanaf nu het bloesemfeest van mei.
Altijd weer valt me in deze tijd van het jaar de variëteit in groene kleuren op: toen we dit weekend, op weg naar het midden van het land, langs de de bosranden van de Veluwe reden, zagen we een veelheid van schitterende groennuances!

Aan de zuidkant van ons huis wordt de in 2015 geplante Malus evereste, een rijkbloeiende sierappel met mooie, kleine rode appeltjes in de herfst, steeds mooier. Hij bloeit dit jaar overdadig. Zo zien we hem vanuit ons kamerraam. En op de eerste foto van de blog zie je hoe mooi de bloesem is.


Aan de westkant van het huis heb ik vorig najaar een aantal botanische tulpjes in de bakken voor het raam van de serre gezet, charmante Clusiana soortjes. Ze krijgen in deze bakken voldoende zon.


Aan de kant van het terras is een klein veldje bosanemoontjes, het breidt zich gelukkig uit. Ik vind dit zó bij het voorjaar horen.


In het lage westelijke deel van de tuin, naast de Metasequoia, bloeit de hondstand – Erythronium “Pagoda” – een sterke soort met zachtgele, schitterend gevormde bloemen. Ik heb de bollen ook in mijn vorig jaar aangelegde bessenbosje geplant.


In de vijver breidt de dotter zich steeds meer uit, zo vrolijk!


Aan de noordkant van het huis heb ik een veldje daslook, dat ook steeds wat groter wordt. Het blad is eetbaar, maar om de een of andere reden kom ik er niet zo toe het te plukken: het is zo mooi.


Leuk is het lenteklokje, een bolgewasje, dat een steeds grotere pol vormt. Het lijkt een beetje op een groot uitgevallen sneeuwklok, maar het bloeit veel later en is een heel andere plant (Leucojum aestivum).


Eind volgende week zou het weer warmer worden. Er zal weer veel in bloei komen: we kijken de bloesem haast uit de knoppen.

21 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto's van je tuin .Er gebeurd opeens zoveel en idd alles heeft een groeispurt nu .En wat zijn die Lente klokjes leuk daar wil ik ook wel een pol van in mijn tuintje .De plantjes krijgen aardig wat water en van mij mag het nu wel wat warmer worden .
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leucojumbolletjes kun in het najaar wel bestellen. In mijn ervaring duurt het een paar jaar, voordat ze een stevige pol vormen.
   Vandaag was het wel heel koud, langzamerhand gelukkig wat warmer weer!

   Verwijderen
 2. Het is een wonderlijk jaar tot nu toe, van echt koud winterweer in maart tot bijna tropische temperaturen in april.
  Het was en is bijna niet bij te houden wat er de laatste twee weken in de tuin is gebeurd. Na een uitbarsting van bloesem en andere bloemen is er nu een uitbarsting van groen kleurnuances gaande.
  De tuin was wel aan wat water toe, maar aan stortbuien heb je op zo'n moment ook weer niet zoveel, want daarvan slaat de grond maar dicht. Afijn, we zullen het ermee moeten doen. Nog een paar dagen kou en nattigheid, dan schijnen we weer aangenaam voorjaarsweer te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Water hebben we voorlopig wel weer genoeg, en dat was ook wel nodig.
   Van de merkwaardige contrasten in het weer van de laatste twee maanden zou je haast van slag raken. Ik zie al uit naar je maandoverzicht over april!

   Verwijderen
 3. Heerlijk heerlijk! Zoveel bloemen, bloesem en inderdaad al die kleuren groen! Mei, dat is altijd in een zucht voorbij lijkt het. Laten we er elke dag volop van genieten! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meimaand is misschien wel de mooiste mand van het jaar. Inderdaad: volop genieten en dat gaan we doen, Hetty!

   Verwijderen
 4. Inderdaad een explosieve lente dit jaar, die veranderd terwijl je er van staat te genieten (en waardoor je te laat bent om het op de foto te zetten). Je weet niet waar kijken en al die tinten groen zijn nog indrukwekkender na een regenbui wanneer de zon weer door de wolken piept. Kreeg wel een glimlach bij het zien van je Malus Evereste, hier hebben de vorige bewoners hem in de haag geplant en met al dat gelijktijdig bloesemgeweld valt hij eigenlijk pas op in de herfst en winter, wanneer de appeltjes zichtbaar zijn, mocht je hem hier niet vermeld hebben , ik zou vergeten zijn dat hij er ook nog stond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat de Malus Evereste verstopt staat in de haag. Al zou je hem misschien liever in het zicht hebben.
   Door wind en regen is hij hier nu al bloemblaadjes aan het verliezen.
   Zouden de bestuivertjes wel in staat zijn hem in die korte, nu ook nog koude, tijd te bereiken?

   Verwijderen
 5. Leuke foto's. Die tulpjes zijn hier al twee weken uitgebloeid. Mooie hondstong, appelbloesem,...
  Dank je voor de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jullie lopen minstens twee weken op ons voor.
   Bij jou zie ik wat bij ons nog komen gaat ;-)

   Verwijderen
 6. Dat ziet er echt heel fraai uit. Met enkele erg leuke soorten zoals die hondstand, die wil ik ook!!!!Ik heb hier het lenteklokje ook staan maar bij mij maakt die alleen maar blad en komt er geen bloem in, geen idee wat er aan de hand is, elk jaar denk ik alle nu moet dat toch komen maar er komt niets, vreemd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze sterke honsdtand is inderdaad geweldig, ik kan hem je aanraden.
   En het lenteklokje komt moeilijk aan de praat. De nieuwste exemplaren doen hier ook weinig, bloeien ook nauwelijks. Het zal de komende jaren beter gaan.

   Verwijderen
 7. Jeetje Mina Zem!!!!
  Wat een pracht al deze bloemen en bloeiende plasnten.
  Wat is dat snel gegaan bij je en wat mooi!
  Dit is werkelijk heel erg genieten en ik kan me zo voorstellen hoe je hier in de tuin aan de wandel bent of zit.
  Prachtig gewoon!
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, het is een vreemd voorjaar, we kunnen de temperatuursontwikkelingen en de snelle bloei van de opeenvolgende planten haast niet bijhouden.
   Maar het is, vooral op deze mooie zomerse dagen, genieten.
   Hartelijke groeten van Zem.

   Verwijderen
 8. Goedemorgen Zem,
  Wat een bloeipracht in je tuin. En al dat mooie jonge nieuwe groen daar wordt je toch onwijs blij van. We gaan de goede kant op met het weer we gaan genieten!!!
  Hartelijke groetjes
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marijke, we zitten weer in een hele mooie zomerweek; wat een genieten!

   Verwijderen
 9. Ja, het is allemaal niet bij te benen in de tuin. het gat zo hard. Ik was eigenlijk wel een beetje blij met het koelere weer, dan kan ik toch wat langer genieten van al die mooie voorjaarsbloeiers. En nu weer van dat warme weer. De hagen groeien dat het een lieve lust is. De borders zitten hier al bijna dichtgegroeid, en dat op 5 mei. De rozen bloeien samen met de rhododendrons... Je hebt mooie tulpjes geplant, is een van mijn favorieten die rood met witte, ik noem het altijd 'zuurstoktulpen" . Allen komen ze hier niet altijd goed terug, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken die roodwitte, net zuurstokjes. Die kleur bestel ik altijd mee voor mijn vriendin. Ik houd het bij de creme-achtigen.
   Na een jaar of drie zijn ze kleiner geworden en lopen ze terug, zoals jij ook al gemerkt hebt.

   Verwijderen
 10. Eindelijk kom ik dan ook weer bij jou meegenieten. Onze manier van tuinieren is niet alleen hetzelfde, we hebben ook veel zelfde planten zie ik. Hondstand, dotters, daslook en lenteklokje zijn hier ook van de partij, sterker nog daslook en lenteklokjes woekeren gewoon, maar zo mooi.....
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je tuin zal inmiddels wel weer helemaal zijn veranderd, de explosieve groei en bloei geeft wekelijks veranderingen, het is bijna niet bij te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik een serie foto's heb gemaakt, zijn ze al weer verouderd, zo snel gaat het.
   Maar, Janneke, de lenteklokjes willen bij mij maar niet woekeren, en dat vind ik wel jammer. Daslook wel, en dat vind ik heel fijn.

   Verwijderen