donderdag 12 april 2018

Eindelijk lente.De afgelopen dagen hadden we lente en er volgen nog meer mooie dagen.
De tuin roept je naar buiten: complete vogelconcerten, ik kan de verschillende vogelgeluiden nauwelijks van elkaar onderscheiden.
Nu betaalt zich het maandenlange vogels voeren royaal uit, er bivakkeren duiven, spreeuwen, merels, vinken, boomklevertjes, roodborstjes, winterkoninkjes, mezensoorten. Er komen spechten, eksters en vlaamse gaaien langs. Ik hoor de buizerd miauwen in de lucht.

Er zijn de afgelopen weken heel wat bomen hier in de buurt gekapt. Mensen verhuizen en de nieuwe bewoner kapt een volledige bossage. Weg vogelplekjes.
Vermoedelijk is onze tuin nu ook een toevluchtsoord voor weggejaagde vogels. Gezegd moet worden dat ook het bos niet zó ver weg ligt, de dieren hebben een wijkplaats.

Naast de vrolijke vogelgeluiden is er een groot visueel genoegen: na de koude winterse maartse dagen spuit het groen haast de grond uit, de bomen en struiken lopen uit. Je herkent weer allerlei planten, die gaan opkomen en je verheugt je alvast in wat komen gaat.

Vergeleken met vorig jaar loopt de natuur achter, de late krokussen zijn nog aan het verleppen, maar het speenkruid bloeit royaal:


De knoppen van mijn stermagnolia hebben de vorst gelukkig overleefd, ze staan op het punt zich te openen.


De beschut staande camelia heeft totaal geen schade opgelopen en de bloesems zijn mooier dan vorige jaren.


De vrolijke Corydalis solida (vogeltje op de kruk) zaait zich al jaren steeds meer uit, het bolgewasje behoort hier tot de vroegste bloeiers.


Van de mooie, blauwe Scilla’s kun je niet genoeg hebben. Ik moet maar noteren, dat ik in het najaar meer bolletjes ga bestellen.


Het heeft hier de laatste weken nauwelijks geregend. Een paar flinke buien en veel meer moois zal zich vertonen. Het zal niet moeilijk zijn de komende tijd de blog te vullen.

21 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk blog Zem met dito foto's .Het is zo'n mooie tijd de Lente al willen we vaak te snel al zomer .Juist deze tijd is zo mooi als we steeds weer ontluikende bloemen en planten zien en vroeg in de ochtend al de vogels horen .De foto van de Turkse Tortels is echt mooi ,ooit hadden we er steeds 7 stuks in de tuin ,nou ja ons postzegeltje .Nu zien we weinig vogels sinds we niet meer voederen ivm de vele buurt katten .Ik kijk uit naar je volgende blogs
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Elisabeth.
   Wij hebben ook veel passende katten in de tuin ( de onze zitten buiten in een afgesloten ren). Daarom hang ik het vogelvoer zo hoog mogelijk op. Het gaat al jaren goed (afkloppen..)

   Verwijderen
 2. Lente is genieten van de bloesems, de eerste bloemen, vogels maken hun nestje , de eerste lieve-heer-beestjes, het frisse lentegroen hoog in de bomen...enz enz...zalig ! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Corydalis schijnt mij niet zo graag te mogen.
  Ik probeer hem (haar) dit jaar nog maar eens. Op hoop van zegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel de meest algemene soort, en die verschijnt zelfs tussen het grind aan de zuidkant van het huis. Verder gedijt hij uitstekend in de halfschaduw op mijn wat zurige grond. Aan de noordkant in diepe schaduw zie ik hem niet.
   Misschien krijg je de aardige bolgewasje toch nog aan de praat.

   Verwijderen
 4. Je hebt er in woord en beeld een heerlijk voorjaarslogje van gemaakt. Ook hier is het volop genieten, want ook ons tuintje toont een snel veranderend kleurenpalet We hebben sinds het verwijderen van onze grote bos bamboe vorig najaar minder vogels in de tuin, maar van de vogels die er zijn heb ik al veel plezier beleefd. En dan te bedenken dat het voorjaar eigenlijk nog maar net is begonnen, dat belooft nog wat ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie leuke tuintje geeft heel wat plezier.
   Misschien dat een kleinblijvend boompje of struik nog wat vogels kan terughalen.
   Maar dit is de tijd van volop genieten!

   Verwijderen
 5. Een hele goedemorgen Zem,
  Het is inderdaad geweldig om de de concerten van de vogels te horen. Het is jammer dat de vogels in heel veel tuinen geen plek meer hebben. Het tuinieren voor de jongere bestaat tegenwoordig uit het stofzuigen en urenlang schoonmaken van het beton in de tuintjes met een hogedrukreiniger. We hebben een aantal maanden geleden nieuwe buren gekregen en ze hebben nog niet een dag de sleutel en het eerste wat er gebeurd is het groen eruit en alles dichttimmeren met beton. Ik moest echt een traantje laten. Beeldschone beukenhaag en prachtige oude vlinderstruiken worden tot de grond toe afgezaagt en uitgespit. Niks aan te doen iedereen mag doen met de kleine lapjes grond wat ze willen. Laten wij maar lekker contact houden met het groen en de vogels.
  Een heerlijke dag gewenst.
  Rozige groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Marijke, het geeft pijn aan het hart, als je zo'n kaalslag ziet bij mensen. Maar ja, het is hún tuin...
   Hopelijk komt er weer een kentering ( je ziet het al op kleien schaal gebeuren) dat mensen de tegels uit hun tuin gooien en er weer planten in gaan zetten.

   Verwijderen
 6. Wat heerlijk dat het nu eindelijk beter weer wordt. Ik kan me helemaal in jouw gevoel vinden. Ook hier gaan de tulpen kleuren. Ik duim dat het op tijd zal zijn voor de open dagen. Maar we hebben nog een week en er is mooi weer voorspeld. Genieten met volle teugen! Groetjes,
  Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een beetje geluk staan je tulpen te pronken over een week: er komen nog hele warme dagen aan!
   En verder is het alleen maar genieten nu.

   Verwijderen
 7. Heerlijk die eerste foto ik zie die taferelen hier ook dagelijks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn zulke leuke paartjes, je ziet ze altijd bij elkaar.

   Verwijderen
 8. Jammer dat er zoveel bomen worden neergehaald, het lijkt wel of er in heel Nederland kaalslag is, maar je foto's brengen weer vreugde .

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, het is waar. Er verdwijnen veel bomen in heel Nederland. Essenziekte, andere subsiedieregelingen voor boeren betreffende landgebruik, eco-projecten waar geen bomen in passen. Tja...
   Maar op kleine schaal zijn we gelukkig baas in eigen tuin!

   Verwijderen
 9. Ja inderdaad Zem, eindelijk lente.
  Bovendien worden de temperaturen deze week nog mooier :-)
  Als ik je tuin zo bekijk dan heb je echt alweer heel veel kleur. wat een verschil dan weer met een paar maanden geleden hé.
  Je tuin zal nog mooier gaan worden de komende maanden :-)
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, er komt een schitterende week aan. Wat zal dat ons goed doen!
   Ik hoop dat jij tijd hebt om er volop van te genieten. Liefs van Zem.

   Verwijderen
 10. Geniet van het lentegevoel, mooief oto's. Wel jammer van die bomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zaaalige foto’s Zem! Hier is de lente ook ontploft. Een mens wordt daar zo blij van hè.
  Gelukkig kunnen al die arme verdreven vogels in jouw tuin terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nu geniet ik extra van mijn jacuzzi, omdat nu de tuin niet meer zo kaal is maar al weer kleur krijgt. Dan is het altijd extra ontspannen in de jacuzzi.

  BeantwoordenVerwijderen