maandag 4 juni 2018

De zeekool in mijn mini-moestuintje bloeit!Twee jaar geleden kocht ik voor mijn sleutelgattuintje een jonge zeekool ( Crambe maritima).
Kijk hierboven maar eens hoe het er in dat kleine sleutelgattuintje aan de zuidkant van ons huis aan toegaat, het ziet er heel anders uit dan een jaar geleden ( zie hier, waar ik ook al iets over de zeekool schrijf).
De zeekool behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is verwant aan de koolsoorten. Het is een wilde plant, die langs de kusten van de Waddenzee en de Afsluitdijk te vinden is tussen het basalt. Het jonge blad van de plant is eetbaar, maar ik vind het zonde om een jonge plant, die zijn draai nog moet vinden, te consumeren. Zie hieronder de zeekool, als hij in het midden van april nét boven de grond komt.


De zeekool gaat na drie jaar pas goed groeien; dat derde jaar is nu ingegaan en hij is gaan bloeien!


De onderstaande foto's zijn van de vorige week. Ik vind de bloei prachtig.
Hij komt ook goed uit tegen de achtergrond van de dit jaar ook al zo mooi bloeiende salie plant (Salvia officinalis). En dan te bedenken dat de zeekool wel 15 jaar vast kan blijven staan op dezelfde plek!
Ik heb hem neergezet tegen de stenen aan van dat tuintje, om zo de oorspronkelijke plek te imiteren.
Eens per jaar krijgt hij als extra’tje een handje zeewierkalk en een gietertje water met wat zeezout erin opgelost. De grond is er arm, ik bemest niet. De plant wil volle zon en kan tegen droogte.

Er is ook een neefje van de plant, de Crambe cordifolia, die wel twee meter hoog en breed wordt en spectaculair bloeit. Maar ik houd het liever bij deze oude groente, de wilde zeekool.
Toen mijn man vorige week met een vriend langs de Afsluitdijk moest, vroeg ik hen foto’s te maken van de plant, zoals hij in het wild groeit én bloeit. Zij zijn (dank jullie wel!) de makers van de volgende foto’s:
(de plek is ongeveer bij het standbeeld van Ir. Lely bij het Monument ten noorden van Den Oever)

In de komende jaren  zal de versterking van de Afsluitdijk aan de zeekant van start gaan. Er worden dan stevige betonblokken geplaatst, het is te hopen dat dit niet volledig ten koste zal gaan van de boeiende basaltvegetatie.
Of zal deze zich naderhand weer gaan herstellen?


28 opmerkingen:

 1. Wat fantastisch als een plant na zoveel jaren gaat bloeien! De euforie; ik lees het in je verhaal. Enig die foto’s erbij van de zeekool op de Afsluitdijk. Ik heb ze nog nooit in het wild gezien, maar moet bekennen dat ik al misschien 40 jaar niet meer over de Afsluitdijk ben gereden! Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kennelijk groeit de plant niet langs de westkust van Nederland, in Zuid-Holland of Zeeland... Als je ze zou zien, zou je ze onmiddellijk herkennen, Hetty.

   Verwijderen
 2. Oh ja, echt prachtig! Ik wil hem ook:-))
  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een gespecialiseerde kweker (de Hessenhof bijv) heeft hem :-)

   Verwijderen
 3. Prachtige plant toch. Staat hier nu ook in bloei

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo bijzonder, dat hij het ook ver van de zoute zee goed doet.

   Verwijderen
 4. Mooi hoor, je zou toch denken dat zo'n plant een zoute omgeving moet hebben, maar dat maakt dus blijkbaar niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeekool was hier toch ook een verrassin en niet zozeer vanwege de bloei. Ik plante hem vorig jaar in wat ik mijn zeetuintje noem. Een apart perkje met enkele ziltig smakende groentes, zoals zeemelde, zeebiet en zeevenkel, gemulchd met mosselschelpen. De zeevenkel had de winter niet overleefd en ik dacht dat ook de zeekool dit lot was beschoren, want de groeiknop bleek na de winter allen nog maar prut. Ik haalde de prut en wat wortels weg en halveerde het perkje om andere groentes te zaaien op de vrijgekomen plaats, maar door het droge voorjaar sloeg het zaad niet aan, ook al omdat de kat het een ideaal zonneplekje vindt. Ik kocht een nieuw exemplaar en plantte die ergens anders uit. Enkele dagen na de nieuwe aankoop, kwamen vijf nieuwe scheuten de kop opsteken. Vanwege de nieuwe bestemming van dit plekje haalde ik ze er uit en stopte ze in potjes om ze verder wat uit te laten groeien. Ondertussen zijn nogmaals 5 nieuwe scheuten verschenen die mogen blijven staan. Ik heb dus zonder het te beseffen de plant succesvol gescheurt en daarmee al enkele liefhebbers blij gemaakt, want het is echt wel een knapperd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je ervaringen geven wel aan, dat het een hele sterke plant is, die vanuit restjes wortel kans ziet weer uit te lopen.
   Origineel hoor, zo'n zeetuintje. Dat mulchen met mosselschelpen is wel een héél goed idee, wij eten ze alleen niet.
   Een heel veldje met zeekool lijkt me trouwens spectaculair, dat blauwgrijs is toch heel speciaal.

   Verwijderen
 6. Fijn dat het bij jou gelukt is! Ben je van plan om ervan te eten? Of staat hij er puur voor de sier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oudere bladeren schijnen niet zo goed te eten te zijn, het jonge blad wel. Maar... als je maar één plant hebt, die je nog aan het koesteren bent, dan ga ik daar nog maar niet van plukken.

   Verwijderen
 7. Wat een leuk blog weer Zem . Het lijkt me zo leuk om een moestuintje te hebben maar helaas niet mogelijk in mijn postzegeltje.De Zeekool ken ik wel van naam en het is zeker een mooie plant om te zien .Ik wist ook niet dat hij echt eetbaar is ,maar ja als je maar een mooie plant hebt zou ik hem ook gewoon laten staan en er gewoon van genieten
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elisabeth, heb je wel eens van de "vierkante meter moestuin" gehoord?
   Misschien is het is voor jou:
   https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/vierkante-metertuin
   In feite is onze tuin niet geschikt voor een moestuin, vanwege de vele bomen en de schaduw.
   Ik heb een paar teilen en bakken staan, waarin ik voor de grap een beetje moestuinier.

   Verwijderen
 8. Zo’n prachtige plant Zem! Die zou ik ook niet willen opeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eetbare planten in je eigen tuin vind ik wel eens vaker te mooi om op te eten ;-)

   Verwijderen
 9. Hoi Zem,
  en het zijn nog prachtige bloemetjes ook zie ik wel :-))))
  Die foto met die zweefvlieg erbij is echt heel erg mooi!
  Goed om te lezen dat hij pas na 3 jaar wat beter gaat groeien en en dan bloeien.
  Liefs, Helma
  PS komen je mails nu wel binnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, gelukkig krijg ik de e-mail's met reacties weer binnen.
   Je zei het al: ook reacties op eerdere posts zouden je anders volledig ontgaan en dat is toch jammer.
   Nogmaals bedankt voor de aanwijzingen!

   Verwijderen
  2. Ik ben ook blij dat ze op deze manier weer binnen komen hoor want er komen idd nog wel reacties op oudere posten :-)
   Liefs, Helma

   Verwijderen
 10. Goedemorgen Zem,
  Wat prachtig dat je deze schoonheid onder de aandacht brengt. En wat heb je er prachtige opnames van gemaakt.
  Heerlijke dag gewenst.
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Marijke.
   Zo gauw het gaat, inmiddels is de bloei weer voorbij.

   Verwijderen
 11. Ben een beetje laat met een reactie, maar dat ligt aan de pc..waar ik deze post al veel eerder op zag, maar als ik dan reageer gaat het vanuit het zelf lingerie maken forum,(te lui om van Google account te wisselen) dus dat doen we maar niet. En eer ik dan weer eens op de andere pc (deze) beland, dat is altijd weer afwachten. Maar ik vind je zeekool een prachtige plant,en ze combineert inderdaad heel mooi met die salie. De Crambe heb ik ooit eens gehad, maar die verdween al snel...heb jij ook droog zand daar? Want ik vind hem wel heel mooi van kleur...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij staat inderdaad op een plek, waar de grond na een paar centimeter al uit zand en grind bestaat. En aan de zuidkant dus.
   Ja, dat wisselen van account is soms heel lastig. Daarom reageer ik alleen vanaf de PC en nooit via de tablet, want dan kom ik ook in identiteitsproblemen ;-)

   Verwijderen
 12. Wat mooi die zeekool en ook de bloemetjes. Ik ken ze wel, maar heb de bloemetjes nooit van zo dichtbij bestudeerd, prachtig. Het eerste wat ik dacht was dat de zeekool wel een groot deel van je 'sleutelgattuintje'in beslag zou nemen, maar dat valt toch wel mee op de foto's te zien.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zeekool zou inderdaad mijn hele sleutelgattuintje in beslag nemen, ware het niet dat hij in de richting van het grindveldje groeit ;-)

   Verwijderen
 13. Hé - ik reed vandaag over de afsluitdijk richting Friesland (vakantie!) en de zeekool viel me ook op, daar in de buurt van het monument. Maar hij stond er niet meer zo mooi bij als op jouw foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hij is hier inderdaad ook zo goed als uitgebloeid, maar heeft weinig last van de droogte. Mooie vakantie verder!

   Verwijderen
  2. We verblijven in Harlingen en gaan veel fietsen wellicht. Heb je tips voor ons? Wat we zeker moeten gezien hebben in Friesland?

   Verwijderen