zondag 31 maart 2019

Na het kappen volgt herstel.Nadat mijn geliefde bosje noodgedwongen moest verdwijnen is het nu al zover dat ik de nieuwe, door mij gewenste uitgangssituatie kan laten zien.

Als alternatief voor de meer dan 15 meter hoge coniferen was een zo hoog mogelijk, stormvast gaasscherm de enige oplossing om vrijwel meteen weer een visuele beschutting te verkrijgen.
De omliggende huizen liggen lager dan ons huis, daarom moeten wij zo ver de hoogte in om zelf wat vrij te zitten.


De gaasschermen op verhoogde “poten” zijn bedekt met enigszins transparante heidematten. Als deze na een jaar of drie vergaan zijn, heeft de ingeplante klimop de schermen al dichtgegroeid.


Onze hovenier had nog een aantal meters in goede staat verkerende “tweede kans” klimopschermen staan. Die wilde ik wel hebben. De rest bestaat uit vrij grote losse klimopplanten én twee stuks wilde wingerd.

Het resultaat is helemaal niet slecht: het best mogelijke, denken we.
Van links naar rechts zijn jonge vuilboom, krentenboompje en amandelwilg ingeplant:


De schuine palen, die zijn aangebracht om de uiteinden van de schermen te schragen, storen me erg.
Ze konden niet aan de andere kant, de windkant, worden aangebracht, want daar ligt de sloot.
Ik zal proberen ze door middel van schaduwminnende klimplanten zo snel mogelijk te camoufleren.

Waar ik ook erg aan moet wennen is de nog zeer open zijde aan de rechterkant, de noordwestzijde van de tuin. Als de geknotte esdoorn en de taxussen weer blad gaan vormen, zal het wel iets verbeteren:


Oude situatie: 


Op een uitgekiende plek heb ik nog twee jonge boswilgen uit eigen voorraad ingeplant:


Maar het zal toch wel een jaar of twee / drie duren, voor alle jonge planten volume gaan maken.

Over 15 jaar zijn echtgenoot en ik in en rond de negentig :-))
We hebben dus wel haast.
De crash kon, wat dat betreft, niet op een beter moment komen: het is nog in het vroege voorjaar en hopelijk hebben we nog ruim tijd van leven: wat is een mens zonder tuin…

We hebben nu wel duidelijk meer licht en zon in de tuin. De beplanting zal daar ongetwijfeld op gaan reageren. Een paar varens zal ik binnenkort gaan verplanten; die staan nu echt te zonnig.
Ik zie nu een groot stuk van de hemel, dat heeft ook wel wat.

De pijn van het verlies zal er nog wel even zijn, de pijn in de portemonnee zal binnenkort wel komen ;-)
Maar al met al hebben onze hovenier en zijn mannen ons buitengewoon snel en goed op weg geholpen, dat had niet beter gekund.

Dagelijks maak ik nu vele rondjes door de tuin om aan de nieuwe situatie te wennen. Soms racet een vogel mij voorbij, die kunnen nu snelheid maken.
De passerende katten kijken me schichtig aan: klopt dit hier wel?

Ja, het klopt en het gaat weer helemaal goed komen, maar wel anders.27 opmerkingen:

 1. Hey lieve Zem,
  Ik kan mij zo levendig voorstellen hoe anders deze hoek in je tuin nu voelt. Hoe anders is de jongere generatie van nu en dan bedoel ik de 35-40 jarigen. Het lijkt wel of ze helemaal van het padje gaan als ze iets van groen zien. Ik was een week geleden in mijn voortuintje bezig toen ik aangesproken werd door 1 van de buurvrouwen. Tussen mijn lieve buurvrouw en ons tuintje ligt een steeg die ons beider eigendom is. Ik werd aangesproken dat het onze schuld was dat ze zoveel hebben moeten betalen om hun tuin leeg te laten halen en dicht te timmeren met bestrating omdat onze heggen te breed waren om een graafmachine door te laten. Ik en mijn buurvrouw werden verboden om de vogels te voeren want daar kwamen muizen van. Er is een brief geschreven aan de gemeente Zeewolde door de dames dat de bomen uit de straat weg moeten en zo meer parkeerplaatsen ter beschikking komen. Wat zijn wij dan anders he? Blij met ieder blaadje, plantje, boompje, struik, vogeltjes. 1 mooie dag en je wordt gek van de herrie vanwege de bestrating die schoon moet worden gemaakt met de hogedrukreiniger. Conclusie van mijn verhaal ik hoop dat eens het tij weer gaat keren en mensen weer door gaan hebben hoe belangrijk die kleine lapjes groene tuintjes zijn voor de innerlijke mens. Sorry voor mijn epistel.
  Heerlijke dag gewenst
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje jammer dat je de jonge generatie zo over een kam scheert... Ik behoor net niet meer ertoe (41) en mijn tuin, groen, dieren, natuur,... is mijn leven. Zou niet zonder kunnen. Naast ons wonen ook jonge mensen, ook met een instelling dat groen en natuur onontbeerlijk zijn.
   Evengoed ken ik mensen van een oudere generatie, waar elk grassprietje getrimd moet zijn, die heel makkelijk naar allerlei bestrijdingsmiddelen grijpen,...
   Dus ik denk echt niet dat dit soort instelling aan leeftijd ligt,...

   Verwijderen
  2. Marijke, je hebt geen leuke ervaring gehad met een aantal bepaald geen natuurminnende buurvrouwen. Dat is heel vervelend en ergerniswekkend.
   Vele ecologisch tuinierende mensen zullen je ervaring delen.
   De scheidslijn tussen natuurminnend en "gooi er maar stenen in en alle onkruid en bomen eruit" loopt door jong en oud heen.
   Het doet me deugd te horen hoeveel jonge mensen tegenwoordig een volkstuin willen hebben: er zijn wachtlijsten.
   Er is hoop, met vastberadenheid en tact moeten we omgaan met buren, die een punt maken van elk blaadje, dat van onze bomen in hun tuin dwarrelt enz.
   Maar dat is niet eenvoudig!
   Bemoedigende groet van Zem.

   Verwijderen
 2. Heel zeker komt dat goed... en heel zeker wordt dat anders...
  En heel zeker komen er nog mooie verrassingen! Toen wij een paar jaar geleden een paar struiken weghaalden, kwamen plots planten die jaren te weinig licht kregen plots verrassend mooi terug opduiken...

  Enne Marijke... Ik denk dat het echt niet aan de leeftijd van die ene buurvrouw ligt hoor... Ik kom dagelijks in aanraking met jongeren die wel heel erg 'verliefd' zijn op alles wat natuur is. (Terwijl onze buurman zaliger - hij zou nu bijna 80 zijn) vanaf het eerste vallende blaadje dagelijks met een bladblazer de ronde door zijn (grote) tuin deed om elk blaadje weg te jagen, en hij wekelijks de oprit met 'javel' (Vlaams voor bleekwater) schoonspoelde uit angst voor één sprietje onkruid. Buurman in kwestie was dus niet zo blij met AnneTanne met haar biodiverse tuin als buurvrouw...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal leuk worden om de veranderingen waar te nemen in de tuin!
   Daar komen zeker verrassingen uit voort, dat blijkt ook uit wat jij meemaakte.
   Gelukkig leeft het (ecologisch) tuinieren en liefde voor de natuur ook bij de jongere generatie. Zelfs de kamerplant raakt weer in en vanuit vele stenentuintjes maken de stenen weer plaats voor echt planten.
   Dat bleek uit een actie bij Intratuin: bemoedigend nieuws.

   Verwijderen
 3. Het stormvast gaasscherm met klimop/wilde wingerd vind ik persoonlijk fraaier dan wijlen de coniferen. Binnen enkele jaren zal dat geheid een mooi stuk tuin opleveren, zeker met de gevarieerde beplanting ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tuinier past geduld, maar ik kan haast niet wachten op een snelle groei van de aanplant. Intussen zal er vast al veel moois te zien zijn.

   Verwijderen
 4. In vergelijking met twee weken geleden ziet het er al weer heel anders uit. Je kunt in elk geval weer wat rondscharrelen zonder dat elke stap gezien wordt door de buren. Dat is weer een mooi begin.
  Het is natuurlijk anders dan je gewend was, en er zal misschien vanaf nu ook een anders sfeer hangen, al was het maar vanwege het andere licht. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het geen fijn plekje meer zal worden. De tijd zal nu zijn werk moeten doen. Voeg daarbij jouw eigen vaardige en creatieve bijdragen in de komende tijd, dan komt het vast weer goed. Anders, maar niet minder ... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je bemoedigende woorden, Jan!
   Je hebt gelijk. En elke wandeling door de tuin zal in de komende tijd steeds weer andere verrassingen opleveren.
   De natuur verrast eigenlijk altijd.

   Verwijderen
  2. Ja, laat dat inderdaad maar goed op gang komen.
   Van mij mag het en..... komende week krijgen we ons zin ;-)

   Verwijderen
 5. Zoals Menck ook schrijft, het scherm ziet er verassend knap uit, goed gekozen. Ik hou het als idee in het achterhoofd, want ook het scherm tussen ons en de buren heeft tijdens de stormweek laten blijken dat het aan vervanging toe is. Hopelijk ebt de pijn wat weg, als alles straks in blad staat. En die veranderde lichtsituatie kan nog voor verassingen zorgen. Wie weet wat er plotseling allemaal terug zijn kans ziet om te gaan groeien en bloeien. Hier hebben we de afgelopen twee weken hard gewerkt om de gevolgen van de stormschade een goede invulling te geven en ook dat doet pijn , niet aan de portemonnee, maar aan de rug ;-), je zult het resultaat nog wel zien passeren op sociale media.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie soorten pijn, Cin: landschapspijn ( in het klein in de tuin) , spierpijn en ook nog pijn in de portemonnee ;-)
   Ook jullie hebt de naweeën meegemaakt van het verhelpen van de stormschade. Ben benieuwd naar de resultaten van jullie inspanningen.
   Gelukkig helpt het ontluikende voorjaar ons weer vooruit, dat leidt écht af van geleden schade en stimuleert het opkomen van nieuwe ideeën.

   Verwijderen
 6. Het zijn prachtige schermen! Hoewel het natuurlijk wennen en aanpassen is, zal het echt mooi worden.
  Mooie alternatieve nieuwe boompjes heb je ook uitgekozen.
  Ik wens alles een voorspoedige groei toe, zodat jullie er snel nog meer van kunnen genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Geke.
   We kijken nu vooruit en laten ons verrassen door de nieuwe situatie.

   Verwijderen
 7. Het ziet er natuurlijk heel anders uit maar dit is wel een mooie oplossing .Het zal mooi staan als de schermen helemaal begroeid zijn met klimop .In elk geval hebben jullie wat meer vrijheid wat inkijk betreft
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elisabeth, ik kan er vrede mee hebben.
   Het is totaal anders, maar er zijn ook voordelen.
   En die zal ik steeds meer gaan zien.

   Verwijderen
 8. Nieuwe situatie , nieuwe uitdaging. Prima opgelost Zem. Ik wens je een lang tuinleven toe, maar denk dat het snel zal dichtgroeien. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vogels en de insecten zijn er al, nu mijn bosje nog ;-)

   Verwijderen
 9. Hele verandering zo! Wordt wel wat hoor! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, John! Laat het groeizame voorjaar maar goed doorzetten.

   Verwijderen
 10. Je tuinman heeft dat echt mooi gedaan, ik zou bijna zeggen dat hij dat hier ook mag komen zetten ;-) Maar ik begrijp je verwarring nu de tuin een heel andere aanblik heeft. Even wennen maar dat je de hemel nu kunt zien, dat is toch ook heel mooi he Zem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke betreurde verandering blijkt toch weer positieve kanten te hebben,
   maar het zien van een groot stuk hemel is wel mooi!

   Verwijderen
 11. Hoi Zem,
  ik kan me voorstellen dat je hele gemengde gevoelens had toen je dat hoekje met je bosje op moest ruimen en dan nu een heel ander hoekje daar krijgt! Als ik lees en die wat daar gebeurd dan zal het zeker nog even duren eer het daar weer volgroeid is maar ik denk dat het een geweldig leuk hoekje wordt :-))))
  Alle veranderingen moet wennen ;-)

  Liefs van mij, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Helma, ik ben steeds bezig om de vrijgevallen plekken weer in te planten. Steeds krijg ik weer een idee, gisteren jonge elfenbloemplanten erin gezet.
   Laat het voorjaar maar goed op gang komen!

   Verwijderen
 12. Ik vermoed dat de situatie op 4-5 jaar al flink gaat veranderen. Veel van het aangekochte plantgoed is snelgroeiend. En wanneer over 2 of 3 jaar die Amelanchier in 't voorjaar in de bloei staat, en je nadien kan genieten van de vogels die de bessen komen eten, zal de pijn al minder zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je spreekt uit ervaring met de ontwikkeling van je tuin vanuit niets.
   Ik hoop dat de planten lekker aan de groei komen (waar blijft die groeizame voorjaarsregen?), aan mij zal het niet liggen.
   Aan de voorkant hebben we een grote Amelanchier die nu wondermooi in bloei staat. Prachtig en een tussenstop van veel vogels.
   Dat zal aan de achterkant ook gaan gebeuren!

   Verwijderen
 13. Hallo Zem,
  Het is alweer een tijd geleden dat ik hier ben geweest.
  Wat hebben jullie enorm veel werk verzet, maar de klimop is een snelle groeier, voordat je het weet zit je weer vrij.
  De klimop bij ons is nu volwassen en ieder jaar hebben wij heel veel bessen eraan zitten en daar zijn de vogels gek op.

  Ik heb al mijn accounts bij blogger opgezegd en zit nu alleen nog bij wordpress.
  Het was een beetje veel van het goede.

  Zem nog een fijne dag, Erica

  BeantwoordenVerwijderen