vrijdag 25 oktober 2019

Herfstige rood- en geeltinten in mijn tuin.Nog niet alle bomen en struiken hebben de herfsttinten al aangenomen, maar er is al veel moois te zien in de tuin.
Opvallend rijkbloeiend is de kardinaalshoed dit jaar, de vruchtjes lijken extra groot (zie boven). De plant gedijt kennelijk bij warme en droge zomers.

De Ginkgo biloba in pot heeft prachtig geel blad:


De laagblijvende blauwe bes in pot verkleurt haast karmozijnrood:


In veel tuinen zie je nog royaal uitgezaaide Verbena bonariensis, die nog in bloei staat. Ook deze plant geniet van droogte en warmte. Hieronder staat hij tegen de achtergrond van een geel kleurend beukje:


Ook de Persicaria amplexicaulis bloeit nog royaal. De plant trekt ook nu nog insecten aan en heeft niet geleden onder de droogte:


De wat miskende Persicaria virginiana wordt meer gewaardeerd om het mooie blad dan om de zeer fijne, smalle, donkerrode bloeiaren. Uitzaaien en woekeren van deze soort geeft in onze tuin met dichte plantengroei geen probleem:


De Rosa glauca heeft mooie rode bottels:


Onze schermen raken al aardig begroeid met klimop. Maar het mooist vind ik wel de snel gegroeide wilde wingerd, die al toont hoe mooi zijn herfstkleuren zijn, het zal volgend jaar nog overdadiger zijn:


Tegenover de schermen ligt de heg van haagbeuken, die de sloot afschermen:


De zwarte vlier, de Sambucus nigra “black lace”, een jaar geleden geplant op de plek van een oude composthoop, doet het boven verwachting goed:


En tenslotte ligt onder de rhododendron een door een vriend gemaakte stapeling, zo maar voor de grap.16 opmerkingen:

 1. Bij ons bloeit de Kardinaalshoed ook uitbundiger dan andere jaren.
  Heeft de warmte toch nog nut.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige planten hebben echt genoten van de laatste merkwaardige zomers ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een geniet foto's Zem ,al die prachtige kleuren .Wat zijn de schermen al mooi aan het begroeien .De Persicara doet het bij mij ook geweldig en ik geniet van al die mooie roze/rode bloem aren en zet ze weleens tussen een boeketje bloemen .Ook de verbena vind ik super en wil die toch graag weer in mijn postzegeltje .Ik heb genoten van je blogpostzegeltje want ik zie ze overal nog prachtig in bloei .Hier bloeien er nog wat dappere mooie rozen en de knalblauwe salvia is mega groot geworden ,zeker 1,70 hoog en de prachtige blauwe aren wuiven zo mooi zachtjes in de wind .Ik kocht ze als eenjarig maar dit jaar zijn ze dubbel zo mooi terug gekomen .Ik heb genoten van je blog want de Herfst is zo mooi
  Lieve groet Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moet in jouw tuin ook een lust voor het oog zijn, Elisabeth!
   Ik ben met je reactie.

   Verwijderen
 3. Hoi Zem,
  net eerst je andere blog bijgelezen dan hier in dit blog die prachtige herfstkleuren . Geweldig om te zien. Je kardinaalsmuts doet het echt goed maar ook de andere struiken en planten doen het goed. Heerlijk om de gelige tint van de herfst te zien en daarbij het mooie rood en lila. Hier kan je toch ook alleen maar van genieten hé :-)
  liefs van mij, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kleurenpracht is écht om te genieten, maar na de stevige wind van de afgelopen dagen is veel blad afgevallen en is een deel van de kleurenpracht al weer voorbij.

   Verwijderen
 4. Tegen al die mooie herfsttinten in jouw tuin kan ons bescheiden tuintje niet op, Zem. Vooral rood en geel doen het prachtig daar bij jou.
  De kardinaalshoed viel me afgelopen week ook in de Ecokathedraal weer op. Het was jammer dat de zon niet even wat meer op één van de struiken wilde vallen, de keuren bleven nu wat flets.
  Maak er een mooi weekend van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik denk dat we de mooiste tijd gehad hebben, wat de kleuren betreft. De wind en de kou van de komende week zal veel blad doen vallen.
   Maar je zult wel genoten hebben in de Ecokathedraal.

   Verwijderen
 5. Wij zitten momenteel in de Ardennen, ik wil er in de herfst altijd naartoe, de kleuren zijn hier prachtig. Jij moet zo ver duidelijk niet rijden, bij jou is genoeg te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Ardennen, dat lijkt me nu absoluut prachtig!
   Daarbij vergeleken is onze tuin een miniplekje.
   Een goede vakantie verder gewenst en ik zie uit naar de foto's!

   Verwijderen
 6. prachtige herfsttinten uit eigen tuin

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is dat ik beter weet door een andere post van je, maar het lijkt alsof je een heel 'landgoed' hebt. Ik vind vooral de foto met de zwarte vlier erg mooi...

  BeantwoordenVerwijderen