zaterdag 13 maart 2021

Wat ging mis: in memoriam mijn Metasequoia.


Drie jaar geleden schreef ik al over het leed, dat onze Metasequoia was overkomen.

Na een zomerstorm in 2017 verloor de boom één van zijn twee, naar bleek toch al zwakke, toppen. Ingrijpen was onontkoombaar.

Maar: de ingreep door de hovenier in januari 2018, het kandelaberen, was achteraf gezien veel te zwaar en de daarna invallende vorst belastte de boom extra. De boom liep traag uit, en de groei aan de oostkant was minimaal. De daarop volgende zeer hete en droge zomer deed de boom geen goed, ondanks extra watergiften.

In 2019 liep de boom nog uit aan de westzijde, de oostzijde liet het al afweten. Met al weer een extreem droge en hete zomer had de boom geen kans meer.

De laatste lichte uitloop aan een paar hoge takken vond in het voorjaar van 2020 plaats, na een paar maanden verdroogden de naalden al.



De boom is zo’n twintig jaren oud geworden, dat betekent dat hij zeer jong is gestorven. Metasequoia’s kunnen 600 jaar oud worden.


De boom in de herfst van 2016:


Het kappen van de boom:



Wat ging mis?

In de eerste plaats heeft een Metasequoia (moerascypres) vocht nodig. Een droge standplaats is niet geschikt.

Onze tuin ligt op een veenpakket, houdt dus relatief goed vocht vast, twintig jaar geleden leek er niets op tegen de boom op die plek te planten.

Maar sindsdien deed de klimaatsverandering zich voelen. Na de afgelopen drie hete en droge zomers is het veenpakket ingeklonken, onze bestrating is verzakt, de grond rondom ons huis daalde zichtbaar enkele centimeters. Gelukkig staat het huis op betonnen palen op het onderliggende zand, het huis zal niet verzakken naar we aannemen.

Aan de westkant van het huis hebben we op dieperliggende grond ook een Metasequoia, die duidelijk minder vochtgebrek heeft dan zijn onfortuinlijke soortgenoot. Hoewel ook deze na de vorige hittegolf naalden afstootte.

In de tweede plaats heeft de boom begin maart 2005, toen we uitzonderlijke sneeuwval en zeer strenge vorst te verduren hadden, zware vorstschade opgelopen waardoor de top afstierf. Hieronder rechtsboven in de hoek een glimp van de boom.


Er kwamen twee toppen voor in de plaats, die jaren later niet goed verankerd bleken door een vochtig gat met rot. Dat veroorzaakte de breuk tijdens de zomerstorm in 2017.

En zouden de sloopwerkzaamheden van het schattige eekhoorntje in de winter van 2014 / 2015 de boom nog geplaagd hebben? Een Metasequoia moet heel wat kunnen hebben, vanwege zijn dikke schors.



In de laatste plaats zou ik welke boom dan ook NOOIT meer zo maar laten kandelaberen. Daar heb ik bepaald een trauma aan overgehouden. Voor een boom betekent dit sterk terugsnoeien van alle hoofdtakken een amputatie!


Zelfs als voorgesteld wordt een Taxus flink terug te nemen (die kan er zeker tegen) vraag ik om terughoudendheid.

Achteraf zeggen de mannen van de hovenier, met wie ik zeer goede ervaringen heb, dat het niet goed is geweest zo sterk in te grijpen, en dat de stevige vorst en de droogte erna de boom fataal is geworden.

Ze beweren stellig dat ze veel Metasequoia’s met goed gevolg hebben gekandelaberd.

Maar in mijn tuin wil ik dat woord niet meer horen.

We hebben ervoor gekozen om niet de hele stam weg te halen, een ruime 2 meter mag blijven staan en verder met klimop overgroeien. De grote stamdelen liggen op een plek, waar ze mogen vergaan.


De les is dat je bij de aanschaf van elke boom goed moet nadenken over de eisen die hij stelt, is je grondsoort passend en kan deze aan de vochtbehoefte voldoen. Is hij later niet te groot voor je tuin enz. De klimaatverandering moeten we nu bij onze overwegingen meenemen.

Het is erg jammer, dat deze prachtige boom het niet heeft gehaald.

Ik mis hem echt op die plek, al ben ik blij dat ik nog een vitaal exemplaar aan de andere kant van het huis heb staan. Hopelijk gaat deze het volhouden!


 





14 opmerkingen:

  1. Jammer, wij hebben er ook 1 bij de vijver, hopelijk redt hij het wel.

    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In veel gemeentes heb je zelfs een speciale vergunning nodig om te kandelaberen. Het vergt veel van een boom en luidt in tal van gevallen het volledig afsterven in.
    Zoals het klimaat thans evolueert, moet meer en meer worden opgepast met dergelijke boomamputaties. Vocht is de eerste vereiste om terug uit te lopen. En net daar wringt heden het schoentje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij, als hovenier, had begin januari 2018 al grote twijfels bij deze ingreep. Ik was toen al bang dat je gelijk had.
      Ik had echt moeite met het zien van het afsterven van deze mooie boom.
      Ik hoop dat gemeenten en hoveniers overal het snoeibeleid onder de loupe gaan nemen. We zien nog zo vaak rigoureus snoeiwerk om van het vele kappen in onze bossen en tuinen maar te zwijgen.

      Verwijderen
  3. Goedemiddag Zem,
    Kan mij voorstellen hoe zeer het afsterven van de boom aan je hart gaat. Maar ook de verandering van het klimaat doet rare dingen in de tuin. Hopelijk blijft degene die er nog is in goede conditie.
    Fijn weekend gewenst
    Hartelijke groet Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik hoop echt dat de andere Metasequoia het zal gaan redden, Marijke.
      Die hete droogteperiodes zijn funest voor veel planten.

      Verwijderen
  4. Zo'n grote , mooie boom die uit je tuin verdwijnt, is altijd een flinke lege plek.... Goed dat je die stronk hebt laten staan...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo'n mooie boom, die zo'n prominente plek ik de tuin innam ... Ik kan me voorstellen dat dat hele proces je pijn heeft gedaan. Het is in meerdere opzichten een heel ander verhaal dan het kappen van één van de stammen van onze hazelaar. Mooi dat je de stam hebt laten staan, daar zullen de klimop, insecten en vogels wel raad mee weten de komende tijd.

    In de aanloop naar de verkiezingen laten Milieudefensie en andere organisaties vanmiddag het klimaatalarm afgaan: https://klimaatmars2021.nl/
    Dat wordt hoog tijd ook, want wat wordt er in de Haagse politiek nog steeds weggekeken als het om het grootste vraagstuk van onze tijd gaat: hoe houden we de wereld ook voor onze kleinkinderen nog leefbaar?

    Enfin, de zon schijnt af en toe tussen de wolken door. Ik ga eens even de tuin in.
    Fijne zondag verder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Jan, het klimaat zou mondiaal wel prioriteit één moeten zijn.
      We zijn verplicht om ook aan ons nageslacht te denken.
      Had jij buiten in de tuin ook nog een flinke hagelbui op je hoofd?

      Verwijderen
  6. Hier zijn allicht om dezelfde redenen een aantal grote bomen doodgegaan, gelukkig biedt dit mogelijkheden om weer wat anders te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ene boom zal je meer aan het hart gaan dan de andere, vermoed ik.
      Maar ja, het is waar, het schept ook weer nieuwe kansen.
      En die worden dan al snel weer benut.

      Verwijderen
  7. Hoi Zem,
    ik word er helemaal naar van als ik dit zo lees 😱
    Het is ook gewoon doodzonde om zo'n mooie boom al na 20 jaar te zien "doodgaan".
    Laat de stronk inderdaad maar staan want die kan nog voor veel doeleinde geschikt zijn/worden ;-)
    Je tuin zal echt leeg lijken nu zonder deze imposante boom.
    Liefs van mij.
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Helma, de tuin is een vat vol gebeurtenissen: mooie en minder mooie.
      Er zijn nu al heel wat vogels, die de stronk als uitkijkpost gebruiken.
      Is ook best leuk.

      Verwijderen