dinsdag 5 april 2022

Mijn stokoude vlinderstruik leeft nog en hoe.


 Oud, maar niet dood: en ‘s zomers bloeiend alsof de vergankelijkheid niet bestaat.

De nu 25 jarige vlinderstruik (Buddleja davidii), die als zaailing zelf zijn plekje in onze tuin had gevonden, is volledig herrezen, nadat ik hem in mijn blog van 8 november 2014 als afgeschreven beschouwde.

Onze hovenier adviseerde destijds al hem nog een kans te geven, en zowaar: jaar in jaar uit beloont hij ons – 3 meter hoog - ‘s zomers met een weelde aan bloemen.De gouden regel is, dat je zo’n oude struik niet meer tot 50 cm boven de grond terugsnoeit in het voorjaar. Met beleid licht bijsnoeien en dood hout verwijderen is het beste.


Kijk eens naar de beide, eerbiedwaardige stamvoeten.


De mooiste “voet” is die hieronder, gedraaid en gekronkeld:


Je kunt ook zien dat er jongere scheuten naast de oude zijn gegroeid: een natuurlijk proces van verjonging. De afgestorven stammen van zes jaar geleden zijn vermolmd en verteerd.


Ik voel me verwant met zo’n oude, toch steeds weer volop bloeiende, vlinderstruik.

“Zet hem op” zeg ik tegen hem en meteen ook tegen mijzelf.

10 opmerkingen:

 1. De vlinderstruik in mijn vaders tuin staat er reeds sinds de jaren '70 en ieder voorjaar snoei ik hem stevig terug. Elk jaar biedt hij het mooiste van zichzelf. Matig terugsnoeien resulteert in een houtige heester want buddleja bloeit op eenjarig hout.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kennelijk is jouw vaders struik eraan gewend zich jaarlijks na het snoeien te "verjongen".
   Ik begreep uit jouw reactie in 2014 dat je terughoudend was in het snoeien van de vlinderstruik, ben je daarop teruggekomen?
   Ik neem zelf de hoge, rijkbloeiende vlinderstruiken uit de Pyreneeën in gedachten: die worden nooit gesnoeid.
   En die oude stammen: ik houd daar zo van...

   Verwijderen
  2. Ja, ik heb mijn toenmalige mening toch bijgesteld. Dat jij dat nog weet, zeg!

   Verwijderen
  3. Ha, ha: ik moest toch even nalezen wat ik bij mijn vorige oude post over die stokoude struik had beweerd ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige vlinderstruik met die oude stammen!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ziet er dan zo doorleefd uit, ik moet er steeds naar kijken, als ik er voorbij loop ;-)

   Verwijderen
 3. Ik vrees dat ik de dood van zo'n prachtexemplaar op mijn geweten heb. Helemaal in het begin van mijn tuinierscarrière, na een zeer lange en koude winter, er vanuit gegaan dat de vermolmde oude stam betekende dat de struik niet meer levensvatbaar was. Ik vraag het me nog dikwijls af of hij het zou gehaald zonder onze tussenkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het me voorstellen, in 2014 dacht ik ook dat ik slechts vermolmde stammen zag. Tja, je weet het dan gewoon niet.

   Verwijderen
 4. Die oude stamdelen zijn prachtig, dat maakt hem tot een echt flink doorleefde vlinderstruik. Dat hij elk jaar weer zo mooi tot bloei komt, is helemaal mooi.
  Wij hebben een paar maal een vlinderstruik geprobeerd in de achtertuin. Om de een of andere reden sloegen ze niet aan, en kwijnden ze langzaam weg. De laatste hebben we later verhuisd naar de voortuin en daar heeft hij zijn draai gevonden.
  Prettige dag verder en groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kennelijk zijn er omstandigheden, waardoor een plant het op een bepaalde plaats echt niet doet, wat je ook probeert. Fijn dat de vlinderstruik het in de voortuin wel doet!

   Verwijderen