vrijdag 20 mei 2022

Hop in de tuin: bezint eer ge begint!

 

Het lijkt zo leuk: een hopplant (Humulus lupulus) in je tuin. Maar dan een vrouwelijk exemplaar met massa’s mooie hopbellen aan het einde van de zomer.

Om écht een vrouwelijke plant te verkrijgen, is het verstandig deze aan te schaffen bij een goede kweker / tuincentrum. Anders loop je het risico, zoals mij overkwam, een mannetjesplant te krijgen, die slechts massa’s hele kleine bloempjes produceert ( zie foto hierboven bovenop de Japanse esdoorn)).

Maar de hoofdreden om je aankoop nog eens goed te overwegen is de ongelooflijke groeikracht van de hop, die ik volkomen onderschat heb.

Ik heb de hop nu zo’n vijf jaar in de tuin staan. De eerste jaren was er sprake van een bescheiden groei. Leuk, dacht ik, om de plant op nóg een aantal plaatsen aan de rand van de tuin lekker omhoog te laten klimmen. Tegen de nieuwe schermen bij voorbeeld.

Ook droge jaren 2018, 2019 en 2020 zorgden voor bescheiden groei. Maar het nattere 2021 zorgde voor een explosieve uitbraak, waar ik in deze blogpost over schreef.

De hop bleek in staat metershoge bomen en struiken in te pakken en dat was toch niet de bedoeling. 


Dit voorjaar hebben we g
rote knoedels oude stengels voorzichtig uit de Japanse esdoorn en de Rhododendron verwijderd.

Ik besloot op alle plekken, waar ik de hop geplant had, deze uit te spitten. Ja, ja: ik trof meterslange, duimdikke wortelstokken met talloze (beginnende) uitlopers aan, die zich ook nog eens royaal een weg hadden gebaand naar ontoegankelijke plaatsen onder de begroeiing. 


Waar het kon, spitte en trok ik deze eruit.

De enige manier om de plant vanaf nu in toom te houden, is, om en paar keer per week alle zichtbare uitlopers consequent uit te trekken, om zo de wortelstokken uit te putten. Een uitloper van een week kan in deze tijd al een hoogte van 1,5 meter hebben bereikt.Conclusie: de hop, vrouwelijk of mannelijk, is ongeschikt voor een tuin. Het zijn lianen voor een bos. Of – de vrouwelijke planten met de hopbellen – voor een hopkwekerij.

Bezint, eer ge begint!


10 opmerkingen:

 1. Ik heb begrepen dat het een woekeraar is, ik hoop dat je de plant op termijn toch onder controle krijgt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal mij ook benieuwen wanneer de wortelstokken zich gewonnen geven.

   Verwijderen
 2. Helemaal mee eens Zem. Ik heb ze ook in de tuin en kan niet anders dan proberen hen uit te putten. Nooit geplant, maar ze zijn aan komen waaien. Eerst vind je het leuk, maar nu begint het toch een beetje uit de hand te lopen. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nooit geplant, dat is me wat. Ja, eerst vind je het leuk.
   Ik ben benieuwd of we de wortelstok kunnen uitputten.

   Verwijderen
 3. Oei, dat is zo te zien inderdaad flink uit de hand gelopen. Het is voor even wel een mooi beeld met die mooie bloemetjes, maar teveel is teveel. Hopelijk lukt het je om zonder dat het een uitputtingsslag wordt om baas in eigen tuin te blijven.

  Wij hebben hier een jaar of vijf geleden een nieuwe baboe in de tuin gezet. Deze soort zou niet gaan woekeren, zo was ons de de kweker beloofd. Maar intussen moet Aafje hem regelmatig even weer flink inperken, anders dreigt het mis te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook nog terug aan een kruipende bamboe, die we er ooit uitgespit hebben. Alleen polvormende bamboe's zouden hier mogelijk nog welkom zijn.
   Sterkte met de bamboe voor Aafje!

   Verwijderen
 4. Wij hebben al onze hop verwijderd, heel resoluut en heel drastisch. Hoe mooi de plant - zeker op het einde van de zomer - ook moge zijn, deze woekeraar en uitzaaier komt er bij ons niet meer in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kan ik je slechts volmondig gelijk in geven, Menck.

   Verwijderen
 5. En zelfs jaren later schiet de plant nog her en der uit, zelfs 10 tallen meters verder dan waar ie ooit stond dus inderdaad weg ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zucht, hopscheuten trekken blijft dus nog jaren een noodzakelijke lichaamsbeweging in het groeiseizoen ; - )

   Verwijderen