vrijdag 29 september 2023

Haagwinde-pracht in het wild, maar niet in je tuin.

We troffen de haagwinde in volle glorie aan op een verwilderd terrein langs een bos bij Dwingeloo. Daar had deze plant kans gezien een aantal niet meer herkenbare struiken of stronken te overwoekeren, waardoor vele meer dan manshoge silhouetten ontstonden van een melancholieke schoonheid.

"Don't try it at home": in je eigen tuin heeft de plant als hardnekkig, snelgroeiend en woekerend (on)kruid een zeer slechte naam. De bloemen zijn gewoon mooi:

De haagwinde (Calystegia sepium) wordt vanwege de vorm van de bloem in Nederland wel pispotje genoemd. De Vlamingen zien dat anders en spreken van onze-lieve-vrouwe-glazeke.

Hoe dan ook, op deze merkwaardige plek maakte de "gestalten" van de haagwinde op mij een grote indruk. Jammer dat ik geen kans zag in de schemering een meer spookachtige foto te maken.
 

4 opmerkingen:

 1. Je laatste zin doet het voor mij, Zem.
  Het is daar prachtig, het moet de moeite waard zijn om daar in de schemering of op een mistige ochtend rond te kijken.
  Hartelijke groet en prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroege ochtendmist, waardoor de achtergrond wat wegvalt: het zou heel mooi geweest zijn, Jan.

   Verwijderen
 2. Deze overwoekerende bomen hebben ook wel iets! Haagwinde, niet uit te roeien hier. We zullen er mee moeten leven, maar als het zo erg wordt als op jouw foto's, dan kan ik beter gaan verhuizen! Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Hetty, die haagwinde is tot heel wat in staat, die kun je écht beter weren uit je tuin.

   Verwijderen