zaterdag 30 mei 2015

Geen warmte? Dan maar bloesem kijken.


Als we dan geen warmte hebben, dan maar mooie stukjes tuin fotograferen.

Sinds 1991 hebben we geen meimaand meer gehad met zo weinig warme dagen als die van 2015. Slechts één warme dag hadden we: op 11 mei. Het was redelijk vaak zonnig, maar de temperatuur kwam hier in zuid-oost Friesland meestal niet boven de 14 graden uit.
Zojuist, iets voor 11 uur, tijdens een bui, lag de temperatuur op 7,8 graden. Vanmorgen vroeg was er een stevige hagelbui en op het moment, dat ik dit schrijf, onweert het. Het lijkt herfst; over twee dagen is het juni.
Dat is toch triest. Gisterenavond kreeg ik de neiging in plaats van één, twee kruiken mee naar bed te nemen ;-)
Pas aan het eind van de komende week lijkt de temperatuur zich te gaan herstellen.

Maar de natuur trekt zich daar niet zoveel van aan, in de tuin is het schitterend. Vanuit de bovenste foto ga ik wat inzoomen. In het midden van de foto komt een groepje alliums in bloei. 


Omdat de alliums daar in voorgaande jaren steeds snel verdwenen, heb ik gekozen voor één van de weinige soorten, die schaduw verdragen. Door de groter wordende Metasequoia vangt dit stukje tuin steeds minder zon. Het gaat hier om de Allium decipiens, de bollen kun je in het najaar planten. 


Op dit moment wordt de tuin hier gedomineerd door de metershoge, bloeiende rododendron (ook op de bovenste foto linksboven nog net te zien), die naar schatting tussen de dertig en veertig jaar oud is. 

Dat is elk jaar een groot feest. Je snapt wel dat ik lach om adviezen om na de bloei de oude bloemen en ev. verdroogde knoppen eruit te halen...
Wat zijn die bloemen toch prachtig.


23 opmerkingen:

 1. De houtkachel brandt hier weer. Na een warme trui wilde ik ook mijn vest nog aan gaan doen... pfffff.
  Maar inderdaad, buiten is het prachtig! De natuur trekt zich van de temperaturen en de nattigheid niets aan!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zouden we het over een week écht warm hebben? Té warm zelfs?

   Verwijderen
 2. Ik zit al net zo als jij Zem. De planten en bloemen op het balkon zien er goed uit, maar het is te koud om er tussen te zitten. En vanmorgen heb ik de verwarming weer aangedaan, want het is gewoon koud. Dus nu is onze hoop gevestigd op eind volgende week.
  Als ik jouw tuin zie dan denk ik altijd aan een stuk bos waarin jij een stuk beplant hebt met prachtige struiken, bloemen en planten, zo ziet het eruit.
  Het is werkelijk genieten!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerry, het is precies de suggestie, die ik wil wekken: een tuin met bos rondom.
   Maar het is een tuin in een dorp met hoge bomen en coniferen aan de grenzen. Die waren er al toen we 20 jaar geleden dit huis kochten: dat vond ik een buitenkans. Ook de hoogteverschillen waren er al.

   Verwijderen
 3. Ja, het blijft wel lang koud, wij twijfelden er ook aan om de kachel weer aan te maken, maar hebben toch gekozen voor een dikke trui ´s avonds en......een kruik voor de koude voeten, die neem ik ook mee naar bed. Het voordeel is dat de bloemen langer mooi blijven buiten. Ik had zelfs nog tulpen in bloei toen de eerste rozen begonnen. Je hebt heerlijke foto´s van je tuin gemaakt, die IJslandse papavertjes staan hier ook overal tussen en de Rhododendron is wonderschoon, nee daar ga je geen oude bloemen meer uithalen, haha, dat doe ik trouwens ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de bloemen uit de rhododendron wilde halen had je een hoogwerker nodig ;-)
   De natuur regelt deze dingen meestal gewoon zelf.
   Het valt inderdaad op, dat de bloesems lang intact blijven. Ik heb ook zo'n constant bloeiende tulp.

   Verwijderen
 4. Leuk, dat je nu ineens een conculega lijkt te zijn met je weeroverzicht. :-)
  Het blijft inderdaad nog maar steeds te koud voor de tijd van het jaar, de keren dat we de cv niet wat omhoog hebben gezet zijn op één hand te tellen, vrees ik. En dan zul je zien dat het volgend weekend ineens om te puffen is ... Nou ja, we wachten het maar weer af.
  Jouw tuin staat er prachtig bij met al die bloemen. Kijkend naar ons tuintje, houden de bloemen het bij deze temperaturen wel wat langer vol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik houd het maar bij een losse opmerking: voor het echte weer-werk kijk ik bij jou!
   Ben echt benieuwd of we de beloofde tropische temperaturen volgend weekend hier in Friesland ook gaan beleven. 25 graden is voor mij al mooi genoeg en ik denk dat jij het met me eens zal zijn.

   Verwijderen
  2. Voor mij hoeven die tropische temperaturen inderdaad niet zo nodig. Ik ben nog net wat eerder tevreden dan jij, 22-23 graden vind ik al mooi genoeg.

   Verwijderen
 5. Hier staat de rhododendron ook machtig mooi. Die heeft vooral een flinke regenbui nodig om in bloei te komen. Is me dit jaar ook voor het eerst opgevallen dat die (vooral 's avonds) lekker ruikt.
  Het is ook een hoge grote struik hier, ie woont hier al langer dan ik en ik weet dus niet hoe oud ie is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanavond ga ik meteen ruiken; geur was me ook nooit opgevallen.
   Onze rhodo was hier ook al aanwezig 20 jaar geleden: een voorrecht.

   Verwijderen
 6. De meconopsis staat nog altijd mooi in bloei. Rhododendron is niet direct aan mij besteed. Over enkele dagen is het ook bij lekker warm, dus nog even geduld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze gewone Rhododendron wordt in Engeland als invasieve soort beschouwd.
   Maar we hopen op warmer weer binnenkort...

   Verwijderen
 7. Die alliums en slaapmutsjes, zo vrolijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een blik op de tuin maakt altijd blij!

   Verwijderen
 8. Hagel? Oei, da's niet best. We duimen hier ook voor een zonnigere junimaand, zodat we eindelijk echt van al die bloemen kunnen genieten. En je alliums zijn prachtig, toch fotogenieke planten, he.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig had ik maar beperkt schade: drie onthoofde alliums en een geknakte kaardebol. Ben benieuwd of de laatste nog kans ziet nieuwe bloeistengels aan te maken.
   En alliums: ik ga ze steeds mooier vinden.

   Verwijderen
 9. Heerlijk Zem zo'n wilde tuin. Duurt niet lang meer voor dat het zomers wordt, dat wordt weer genieten.

  Groetjes kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tuin maakt me echt blij, en als het nu ook wat warmer gaat worden... Niet té uiteraard ;-)

   Verwijderen
 10. Het blijft inderdaad maar koud. Maar wat een weelde in je tuin! Doe je volgend jaar eens niet mee met het ecotuinenweekend?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd word ik wat benauwd als ik denk aan al die voetjes met die schoentjes door mijn smalle één-persoonspaadjes ;-)

   Verwijderen
 11. Jaaaaaa.... dit is heel mooi Zem en dit geeft ook warmte als ik al die prachgie bloemen zie.
  wat heb je dan ook een mooi en sfeervol tuintje met al die mooie bloemen en kleuren. Komende dagen gaat het dan wat warmer worden maar ik kijk liever naar je tuin :-)
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De warmte zal maar heel kort duren, daarna normale warmte. En dat is voor het functioneren beter ;-)

   Verwijderen