zaterdag 2 mei 2015

Voorjaar's lief en leed.


Als ik nu een blogpost wil maken, kan ik haast niet kiezen waar ik het over zal hebben. Er komt zoveel op in de tuin, zo veel moois, zo veel bijzonders, elke dag weer wat nieuws.
De meimaand is misschien wel de mooiste maand van het jaar, ze overstelpt ons met weelde en optimisme.

Eerst maar wat tulpjes: die schitterende, jarenlang steeds weer terugkerende oranjerode Tulipa "little princess". Zie bovenaan. Ze openen alleen dán hun bloemblaadjes als de zon ze beschijnt.

Tulipa "little princess"

Daarnaast de tere Tulipa tarda, ook weer zo'n botanisch tulpje, die met geluk ieder jaar weer terugkeert. 

Tulipa tarda

De botanische tulpjes passen beter in een natuurlijke tuin dan de meer gecultiveerde tulpen en je laat ze gewoon staan op de plaats waar je ze hebt neergezet.

Maar naast het mooie is er ook wel tuinverdriet: de stevige nachtvorsten van de afgelopen week hebben hier schade aangericht aan het net uitgelopen blad van de Hortensia aspera. Ik heb door de tuin verspreid drie flinke planten en ze hebben allemaal geleden. Ik ga er niets aan doen, ik knip niets af, de plant zal zich wel weer herstellen. 

Hortensia aspera: vorstschade

Ik houd trouwens wel in de gaten hoe hij dat gaat doen.

Ook een aantal uitlopertjes van de toch sterke gewone klimop hebben geleden, ze zijn zwart geworden.

Gewone klimop: vortschade

Mijn appelbloesem was nog niet helemaal uit de knop, daar zie ik gelukkig geen schade.

Vóór de IJsheiligen (11 - 14 mei) doen we er goed aan, rekening te houden met nachtvorst, zelfs na deze slappe winter. Dat betekent dat gevoelige planten een nachtje naar binnen gaan of beschermd moeten worden op straffe van (onherstelbare) schade.

En zo spreken we aan het begin van de meimaand van lief en leed.

22 opmerkingen:

 1. Mijn eega heeft haar nieuwe aanwinsten voor de tuin voorlopig gewoon in potten laten staan, zodat ze 's avonds even naar binnen kunnen. Ik geloof niet dat we echt vorstschade hebben opgelopen bij de planten die gewoon in de koude grond staan.
  Je hebt trouwens prachtige tulpen in de tuin staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan weer het voordeel van een zeer beschut gelegen tuin: zelfs in het oorden van het land een gunstig micro-klimaat!

   Verwijderen
 2. Ik had gehoord dat het vrij hard gevroren had in Friesland, en dat is duidelijk te zien op je foto's. Laten we hopen dar de schade meevalt. Leuke tulpjes, mijn voorkeur gaat ook uit naar het botanische werk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is een veelheid van sterke, botanische tulpjes. Wat dat betreft zijn de catalogi van bollenkwekers een bron van inspiratie.

   Verwijderen
 3. Oohh zo heb ik het nog nooit gezien, met de vorstschade....ja het kan gewoon nog, en zelfs ook nog langer dan de ijsheiligen...van mij mag de wind weg uit de noord een oosthoek, en terug komen als het juli is....hier is het veel te droog, ook niet leuk...botanische tulpjes heel leuk...en zo lekker gemakkelijk....ik ben het met je eens dat de lente qua tuin het mooiste seizoen van het jaar is, ook al heb je al 30 dezelfde llente's mee gemaakt in je tuin , het blijft mooi en overweldigend wat er allemaal uiit de grond komt en in bloei komt, en net als nu niet meer om bij te houden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze tuin ligt ook redelijk beschut, dacht ik. Maar één nachtje met wat ongunstige wind en nachtvorst: tja. "Zelfs na de IJsheiligen"schrijf je: ja, het is toch zaak om de weersverwachtingen in de gaten te houden en bijtijds te gaan sjouwen met het écht kwetsbare goed. En de rest in de tuin moet zichzelf dan maar redden. :-(

   Verwijderen
 4. Wat een prachtige tulpen, Zem!
  Ja, de thermometer ging nog even flink naar beneden. Maar zouden de hortensia's met zijscheuten niet gewoon verder gaan?
  Zelfs de sterke klimop is er dus niet helemaal tegenop gewassen.
  Ik heb een balkon en leef dus wat hoger boven de grond, toch zet ik zomerbloeiers nooit voor 15 mei buiten.
  Ik wens je een hele mooie meimaand met veel bloei en groei plezier!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerry, ik ben benieuwd hoe de Hortensia aspera het oplost. Was het hart van de nieuwe uitlopers nog niet bevroren en gaat hij daar verder, of gaat hij zijscheuten maken?
   Hopelijk is je balkon 15 mei klaar!

   Verwijderen
 5. Ja, hier hadden we ook een mini nachtvorstje, maar in het noorden is het toch altijd kouder dan hier. De laatste jaren zijn we zo verwend doordat we geen late vorst meer hebben gehad, maar let op die IJsheiligen, zij zijn er niet voor niets. Die hortensia's komen er wel weer bovenop en dat zelfs de nieuwe klimopscheuten bevroren zijn, heb ik nooit eerder meegemaakt.
  Toch.....mei is de maand waarin alles zo snel gaat en er zo veel valt te genieten, dat ik elke dag wel een blogpost kan vullen. Doen we niet, er komen nog meer jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het, Janneke, we houden nog stof tot bloggen tot in lengte van jaren :-)

   Verwijderen
 6. Jammer van de vorstschade, bij ons heeft de zakdoekjes boom veel schade, er waren meer dan 100 bloemen te zien nu niets meer.
  Gr Jan Wilde een Tuin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer, Jan, zo'n bloeiende zakdoekjesboom moet een waar feest zijn!

   Verwijderen
 7. Ha Zem, veel moois, veel werk, maar straks veel plezier ervan. Maar wel jammer voor de vorstschade.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We blijven daarom de weersvoorspellingen maar goed volgen!

   Verwijderen
 8. Oei nog zoveel vorst gehad! Gelukkig hebben de tulpen er geen last van gehad. Ze staan prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tulpen hebben kennelijk wat "anti-vries" in hun cellen...

   Verwijderen
 9. Hola! Dat heeft daar nog stevig gevroren blijkbaar! Als zelfs een klimop er al van weet ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over de schade aan de klimop was ik wel verbaasd; gelukkig komt dit maar op een enkel plekje voor.

   Verwijderen
 10. mooi dat je kijkt hoe de natuur zichzelf herstelt. Na de hagelbui vorig jaar in juni weet ik: het komt weer helemaal goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was destijds een desolate toestand bij jou.
   Slechts weer hoort er natuurlijk wel bij zo nu en dan: vanmiddag ook slechte weersverwachting ...

   Verwijderen
 11. Die tulpjes zijn echt prachtig om te zien. De tulipa tarda heb ik ook maar die rode in je eerste foto vind ik ook echt ene prachtige tulp. Jammer van je nachtvorstschade maar de hortensia zal zich inderdaad wel weer herstellen. Deze tijd komt er echt van alles boven de grond en gaat bloeien. Leuk om te zien en van te genieten.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haast de mooiste tijd, Helma. Als het weer nu ook een beetje gezellig wordt....

   Verwijderen