zaterdag 23 mei 2015

Twee mooie wintergroene varens.


Eén van de varens in onze tuin, die elke dag weer mijn aandacht trekt, is een cultivar van de zachte naaldvaren: de Polystichum setiferum 'Herrenhausen'.


Hij groeit voor het derde jaar in halfschaduw, blijft 's winters groen en rolt zijn nieuwe blad in de meimaand weer prachtig uit:Vorig jaar zag ik dat op twee bladeren, die de grond raakten, zich kleine, jonge varentjes vormden.
Dat was een echte verrassing: het ziet er naar uit dat ik na verloop van tijd jonge varentjes kan gaan uitplanten. Zie hieronder:


Verderop ontwikkelt de eveneens wintergroene Dryopteris atrata zich spectaculair. Moest ik vorig jaar nog zoeken naar zijn kenmerk: de nieuwe bladeren die zich uitrollen in de vorm van olifantsslurfjes, dit jaar gaat hij pas goed los. Hij komt op heuphoogte en de breedte is haast anderhalve meter. Geen plant dus voor een kleine tuin.


 

Varens behoren tot de meest primitieve plantensoorten, naast o.a. mossen, paardenstaarten en wolfsklauwen.
Ik koester varens daarom in de tuin.

22 opmerkingen:

 1. Absoluut prachtige exemplaren, zem.Ik heb een lichte voorkeur voor de eerste

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Polystichum setiferum 'Herrenhausen' is inderdaad mooier en opvallender dan de Dryopteris alata. Als de laatste een maal uitgelopen is onderscheidt hij zich niet meer zo.

   Verwijderen
 2. Prachtige varen soorten Zem, vooral die Polistychum set. ´Herrenhausen´is een beauty. Omdat ik veel schaduwplekken heb, heb ik ook redelijk veel varens in de tuin. Het is soms wel een beetje in de hand houden, want sommigen vermeerderen zich snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, van sommige varens krijg je hele groepen. Die soorten heb ik hierboven nog maar niet ten tonele gevoerd ;-)

   Verwijderen
 3. Bij mij kruipen 2 prachtexemplaren uit een grensmuurtje. Ik had graag een logje gewijd omtrent mijn poging ze te vermeerderen. Helaas. Verder dan miniplantjes pikeren is het niet gekomen.
  Opeens was alles verdwenen. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg jammer. Aparte varens kunnen wel eens eigenzinnig zijn in de omstandigheden, waaronder ze willen voortleven.

   Verwijderen
 4. Weinig planten die zo thuishoren in een natuurlijke tuin als varens. Er zo maar voorbijlopen is zonde want ze hebben echt wel veel te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens, Ludo. Al zou mijn tuin ooit volledig uit varens bestaan - als ik de zaken niet helemaal meer kan bijhouden ;-) - dan zou ik er niet om treuren.

   Verwijderen
 5. Dag Zem,
  Wat een prachtige varens!
  Kan me voorstellen dat je ze koestert.
  Beneden op de begane grond groeien ook varens, maar die overwoekeren alles. Desondanks is het imposante plant die een prachtige uitstraling heeft.
  Een fijn weekend!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat gemeentegrond, Gerry? Toch zie ik liever een groep varens, dan een écht verwaarloosd stuk grond met afval....

   Verwijderen
 6. Hier ook veel varens, ben er fN van...de Herrenhausen is inder daad een fantaatische, en die wordt ook zo groot als je andere ...dus anderhalf bij anderhalf....ik ben er fan van omdat ze bijna allemaal mooi groen blijven in de winter, ze tegen ' minder ' zonnige plekjes in de tuin kunnen en vhet grootste pluspunt...ze kunnen goed tegen droogte..dus als je veel bomen in je tuin jebt, is dit mooi meegenomen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus met de Herrenhausen kan ik qua omvang nog wel even vooruit. Nou ja, het kan op die plek en dat ze tegen droogte kunnen: dat is echt een pluspunt.

   Verwijderen
 7. Hoi Zem, dit zijn toch echt prachtige varens, bij mij staan er twee van in de tuin, maar die doen het niet zo mooi als bij jou.Waarschijnlijk is teveel zon de oorzaak,maar ja ze staan er nou eenmaal.
  Groetjes kees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Halfschaduw tot schaduw, tja. Misschien kan je er een grote potplant voor zetten?

   Verwijderen
 8. Het duizelt me van de namen van al die varens, maar mooi zijn ze zeker. Wij doen het al jaren met één soort, die ik maar gewoon bosvarens noem. Gek genoeg verdwijnen die de laatste jaren geleidelijk uit onze achtertuin, terwijl ze zich in de voortuin volop vermeerderen. In het najaar moeten er maar een paar verhuizen van voor naar achter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die namen willen ook niet beklijven in mijn hoofd; ik moet het steeds opnieuw nakijken.
   Maar varens in de tuin hebben beslist een meerwaarde.

   Verwijderen
 9. Hier zaaien de mannetjesvarens zich als gek uit. Ik heb er al een tiental klaarstaan voor de verkoop op de opentuindag. Die tweede Dryopteris die kijkt me wel wat. Moet ik op de volgende plantenbeurs naar uitkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of het nu de mannetjes- of de wijfjes varens zijn - ik stagneer altijd bij het determineren - één van deze soorten levert hier altijd ook veel jongen op. Als ik jarenlang niets zou doen, dan krijg ik een varentuin ;-)

   Verwijderen
 10. Hele mooie varen soorten Zem.
  Ik heb ook 3 vaste staan en de rest is allemaal "wilde"varens.
  ik ben sowieso gek op varens en je laat hier ook heel mooi
  het uitrollen zien in de laatste foto. Heel mooi om te zien en ook heel mooi vastgelegd :-)
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat uitrollen in het voorjaar is haast wel het mooiste, dat een varen laat zien.
   Wat leuk dat je ook een aantal varens hebt!

   Verwijderen
 11. Mooi blog! Mijn tuin moet ook veel natuurlijker!
  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Je tuin natuurlijker maken: dat wordt een leuk project.
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen