zaterdag 1 september 2012

Op het eerste gezicht 9: september.


In de serie “Op het eerste gezicht” laten een aantal tuinbloggers elke maand zien, hoe op dat moment steeds hetzelfde stuk tuin eruit ziet. Dat blijkt leuker dan je zou denken, want je ziet zo heel goed hoe de tuin geleidelijk aan in de loop der seizoenen verandert.
Vergeleken bij 1 augustus moet je wel goed kijken naar de verschillen. De grote, groene weelde van de zomer is er nog steeds. Rechts boven het midden zie je dat de witte Veronicastrums aan het eind van de bloei zijn gekomen. De uitgebloeide stengels blijven nog lang een mooi verticaal accent op deze plek geven.
Onder links van het midden onder is een groep Astilbes nagenoeg uitgebloeid. Iets links van het midden is een lichtpaarse andere groep nog prominent aanwezig.
Aan het eind van de tuin bovenaan en rechts van het midden zie je wat de Clematis vitalba – nog volop in bloei - kan: de haast 8 meter hoge laurierkers wordt vrijwel geheel door hem ingepakt. Hij kan er tegen!


In de zijtuin (rechts) is een zeer mooie hibiscusstruik gaan bloeien. Ik kom er in een latere blog nog op terug.
Onder rechts van het midden de schildpadbloem (Chelone), helemaal in het midden de al uitgebloeide kattenstaarten en links ervan de wollige pluimen van een witte pimpernel (Sanguisorba tenuifolia alba), een sterke, verticale plant die nu volop in bloei gaat komen.
Het is duidelijk dat de tuin geenszins last heeft van de droogte, die vooral in het zuidelijker streken op de zandgronden flink heeft huisgehouden.
We hebben hier eigenlijk meer regen gehad, dan ons lief was, en het veenpakket, dat onder de tuin op het diepergelegen zand ligt, houdt het vocht langdurig als een spons vast. Het veenpakket is het restant van de vegetatie van een oud meertje op deze plek. Je hoeft maar enkele honderden meters verderop te gaan, en dan liggen de tuinen op zand.
We gaan in de komende septembermaand steeds meer zien en voelen dat het herfst wordt. De sfeer buiten verandert, het wordt vochtiger en killer en het blad gaat verkleuren.
De tijd van vruchten en zaden.
De tijd van het lage, gouden, getemperd doorvallende zonlicht.

12 opmerkingen:

  1. Je tuin geraakt inderdaad langzaamaan uitgebloemd, maar staat er nog best fris bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad nog steeds mooi zomers bij je.
    Bij mij op het dakterras treedt de herfst wat sneller in!

    Groetjes,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wil ook zo'n veenpakket onder mijn tuin! ;-)
    Mijn zanderige tuin heeft de droogte tamelijk goed verwerkt, maar heeft toch een pak slaag moeten incasseren. 't Ziet er hier bijgevolg al behoorlijk herfstig uit terwijl jouw tuin nog behoorlijk straalt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We waren bij een bijzondere kweker in Ede (de Hessenhof), die kweekt op droge, schrale zandgrond: "zo veel mogelijk organisch materiaal - compost, bladaarde of stalmest - door de grond werken om de grond meer vochthoudend te maken".
      Maar ja, bij forse droogte blijft zandgrond lastig.

      Verwijderen
  4. Ik ben ook telkens verbaasd hoe weelderig het er bij hou allemaal bijstaat. Dat veen kan moeilijk zijn om op te tuinieren denk ik, maar blijkbaar heeft het ook zijn voordelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moestuinexperimenten in de volle grond mislukken elk jaar volledig, bij voorbeeld. Zelfs snijbiet blijft klein en zielig.

      Verwijderen
  5. Jij blijft dat goed volhouden dat op het eerste gezicht, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan wel ik de evolutie van die plek zélf ook graag elke maand zien. Maar één jaar vind ik dan wel genoeg.

      Verwijderen
  6. Een en al pracht in jou tuin. Ik lees dat je bij de Hessenhof geweest bent. Wat is het daar prachtig he? Zoals die man met liefde over zijn planten weet te vertellen is geweldig. Ik ben lid geweest van groei en bloei en op een avond had hij een lezing gegeven met de nodige prachtige beelden daarbij. Ik was meteen verkocht en sindsdien breng ik ieder jaar een paar keer een bezoekje aan de kwekerij.
    Nog veel zonnige dagen gewenst Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Marijke, bij zo'n kweker heb je wel zelfbeheersing nodig.
      Deze biologische (SKAL certificaat} kwekerij in Ede kweekt op eigengemaakte potgrond (bladaarde) om zo gezond mogelijke planten te krijgen. Je kunt op hun site http://www.hessenhof.nl/ via de catalogus (geeft ook veel informatie over de planten) online je keuze maken en dit uitprinten op volgorde van de plek, waarop je ze kan vinden in de kwekerij. Dat werkt heel goed.

      Verwijderen
  7. Sanguisorba, lievelingsplant. Tuin ziet er idd. weelderig uit :-)
    September vind ik een hele mooie maand, de kleuren veranderen en planten willen nog even schitteren vooraleer herfsstormen de boel helemaal in de war schoppen.

    BeantwoordenVerwijderen