vrijdag 28 september 2012

Fluweelhortensia: beetje een oerplant.

 
De fluweelhortensia ( Hydrangea aspera) is niet zomaar een hortensia, het is een beetje een oerplant door zijn boeiende uiterlijk: groot, fluweelachtig blad, grote bijzonder mooie bloemen, die ook verdord tot diep in de winter mooi blijven. Hierboven zie je de plant, zoals hij op dit moment in de tuin te zien is.
Het gaat hier om een botanische hortensia, die oorspronkelijk afkomstig is van hoger gelegen berghellingen in Zuid-Oost Azië. Als je hem bij een gespecialiseerde kweker aanschaft – er zijn meer variëteiten – koop je in het voorjaar, naar het lijkt, een paar stokjes. Op dit moment koop je ze uiteraard nog in blad. Ze houden van halfschaduw en, net zoals andere hortensia's, van een wat vochtige, neutrale tot lichtzure grond. Het afgelopen jaar, koel en op veel plaatsen nogal regenachtig, was ideaal voor deze planten.

 
Het blad loopt in het voorjaar al prachtig uit, en lijkt haast zacht behaard.

 
In juli ontwikkelen zich de bloemen.


In de winter valt het blad uit en in het voorjaar kan je de oude bloemresten wegknippen boven de nieuwe bladknoppen. De plant kan, op een gunstige plek wel na een aantal jaren wel drie meter en hoog en breed worden, maar woekert niet. Imponerend mooi, wanneer hij in bloei staat.
In een dorp bij ons in de buurt staat een grote aspera in een voortuin. De bewoners hebben een bordje bij de prachtig uitgegroeide plant neergezet met de naam: zo vaak werd er aangebeld met de vraag wat dat toch voor bijzondere plant was. 
Ik ben zo enthousiast over deze plant dat ik dit jaar nog een tweede en een derde heb aangeplant. De derde staat voor een raam aan de noordzijde van het huis. Het is de bedoeling dat ik over een paar jaar vlak voor het raam heen de hoge stengels met de bladeren en de bloemen kan zien, om zelfs van binnenuit  een beetje het oerwoudgevoel te krijgen.

16 opmerkingen:

 1. Deze plant lijkt echt wel anders dan anders, doordat ruwe blad. Je hebt zelf ook al een mooi exemplaar. Straks mag, net als die andere dorpbewoners, zo'n naambordje plaatsen in de tuin. Ofwel gewoon een link naar deze post.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze staan in de achtertuin, vanwege hun behoefte aan wat schaduw. Maar ik kan niet wachten tot de kleinere ook zo groot zijn als die van de foto.

   Verwijderen
 2. Het is zeker een pracht plant Zem. Ik heb haar ook in de tuin. Het prachtige fluweelachtige blad en de grote bloeischermen een lust voor het oog. Jammer dat ze achter in mijn tuintje staat en ik haar niet in een oogopslag kan zien. Leuk om de achtergrondinformatie te lezen, wist ik helemaal niets van.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien dat hij wat meer zichtbaar wordt, naarmate hij hoger wordt, Marijke.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige hortensia laat je hier zien, deze vorm spreekt me wel aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben wel fan van hortensia's maar deze had ik nog niet gezien. Mooi exemplaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de moeite waard om een exemplaar in het zicht te zetten.

   Verwijderen
 5. Ik houd de fluweelhortensia al jaren in een (grote) pot. Lukt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen, dat dat mogelijk is. Maar dan wel, zoals je zegt, in een grote pot.

   Verwijderen
 6. Ik vertelde gisteren nog tegen mijne man..dat ik dit de mooiste hortensia vind...de bloemen zijn zo intens van kleur als ze in volle bloei is, geweldig.
  Tenminste...als dit de 'grote' is die je laat zien, ik heb ook nog een kleinere soort staan, dat is zo'n hele grote ronde vorm struik, met heel veel kleinere bloemschermen, de 'grote' heeft bij mij een paar hoge kalere stengels , waaraan bloemschermen van wel 20 cm doornede komen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schitterend gewoon! De verschillende variëteiten aspera's kunnen qua grootte nogal verschillen, maar ze zijn allemaal apart. Die bloemschermen bij mij zijn inderdaad ook zo'n 20cm in doorsnede.

   Verwijderen
  2. oke...dan heb jij ook de grote!!

   Verwijderen
 7. He wat tof van dat bordje met de naam op in die tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de zomer lopen in dat dorp veel vakantiegangers rond, en iedereen staat dan stil bij die plant...

   Verwijderen
 8. Ja, prachtig die dorre schermen in de winter - met ijs er op. Maar ook in de zomer zijn die Hortensia's prachtig! Ooit al in Bretagne geweest - daar hebben haast alle tuinen van die klassiek - blauwe hortensia's - maar dan echt diepblauw door de zure bodem. Zo krijgen wij ze niet - dus planten wij witte variëteiten ...

  BeantwoordenVerwijderen