zondag 23 december 2012

Té veel belletjes, balletjes, tinkeltjes...


Een overdosis aan belletjes, balletjes, tinkeltjes, lichtjes, haute cuisine recepten, eten, ho-ho-ho....
Elk jaar méér.... Van de weeromstuit krijg ik altijd neigingen tot het tegenovergestelde: klein, sober, eenvoudig. En het liefst zou ik nog in een huisje op de hei gaan zitten, weg van alles, staren naar de einder, stapel boeken mee. Met stamppot als kerstmaal en als enige luxe een stevig kerstbrood. Vluchten van alles waar “te” voor staat: té veel, té groot, té druk.
Elk jaar “lijd” ik aan deze onschuldige vorm van decemberallergie. 


Maar tóch blijven we gewoon thuis, het bezoek van kinderen en kleinkinderen is toch wel héél leuk, en er worden geen ingewikkelde dingen verwacht. Het kan dus zonder problemen klein en sober. 


Te donker, te kort, te nat en te somber: dat zijn deze dagen voor Kerst. Wat extra licht(jes) hebben we wel nodig. We verlangen naar licht, naar verandering. Dat komt. Vanaf de 21e december zijn de dagen, nog onzichtbaar voor ons, weer gaan lengen. Wat slaapt in de grond – wat zijn planten verstandig – wordt de komende weken langzaam weer wakker.

Terugkeer van het licht, we vieren het met Kerst.

Goede Kerstdagen gewenst!
Zem.

11 opmerkingen:

 1. Gewoon jezelf blijven.....fijne dagen en tot volgend jaar1

  BeantwoordenVerwijderen
 2. er wordt inderdaad véél te véél tralala rond gemaakt. Mooi foto's overigens. Ook voor jou een prettige kerst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Zem,

  gelukkig ben je niet de enige die niet van dat overdadige houdt hihi..... Ik mag (lees moet) werken met de kerst en het eten is wel lekker maar absoluut niet overdadig.

  Je 2e en 3e foto vind ik trouwens wel ontzettend mooi!

  Ook voor jou en alle dierbaren om je heen, een paar hele fijne kerstdagen. Voor 2013 alle goeds en moois en dat er in het nieuwe jaar moge uitkomen wat jij ervan verwacht.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor jou ook goede Kerstdagen gewenst, Zem. En ik deel je mening over deze donkere weken: ook bij mij is er hoegenaamd geen 'jingle bells'-gevoel te bespeuren. Het gebrek aan licht speelt me danig parten, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja - dat sombere weer speelt ons wel parten. Wat buiten in de vrieskou snoeiwerk uitvoeren zou ons wel opbeuren. Maar eerlijk gezegd, ondanks al het gedoe er rond (de voorbereidingen) is het wel leuk uitkijken naar een gezellige avond met de familie. Lekker eten en pakjes opendoen.
  Ik vind kerst wel ok ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De terugkeer van het licht....Ja daar zie ik ook naar uit, 's morgens is het me veel te lang donker. Grappig vind ik je uitspraak "in een huisje op de hei gaan zitten met een stapel boeken", dat zeg ik dus ook als het mij zo uitkomt. Ik sloof me niet overdreven uit met Kerstmis, kinderen met kleinkinderen in huis is altijd supergezellig, en zij zijn al blij dat ik voor ze kook.
  Heel fijne dagen toegewenst!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook fijne kerstdagen. Kijk er nu al naar uit om straks heerlijke kerstliederen te zingen met de hele familie, dat geeft me nog altijd een heel fijn Kerst-gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook voor jullie fijne feestdagen. Tijd doorbrengen met familie is het belangrijkst deze dagen vind ik. Ik hou wel van kerstversiering en de hele kerstsfeer maar het moet nu niet de spuigaten uitlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je verwoordt het perfect. Dat gepieker over menu's, dat gesleep met boodschappen, en elk jaar denk ik ook 'dit doe ik volgend jaar niet meer', maar als het dan zover is en iedereen aankondigt 'dat ze natuurlijk komen' dan ga je toch maar weer aan de slag.
  Maar ondanks alle gezelligheid zal ik blij zijn als het januari is en het groot wachten op de lente begint!
  Fijne dagen nog en een heel goed 2013!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig...nog eentje die er een hekel aan heeft...
  Voor mij hoeft het ook niet, gewoon normaal da's het beste...
  En die donkere dagen....ik merk wel dat het met de jaren erger wordt, dat ik steeds meer last krijg van te weinig licht.
  Een lichtpunten is...dat de helleborussen al in knop zitten en de sneeuwvlokken ook al weer met hun puntjes te zien zijn.

  BeantwoordenVerwijderen