maandag 10 december 2012

Groene minibiotoopjes in huis.


Wat doet een plantenfreak als het winter is en het buiten koud en nat is? De echte stoere lieden gaan natuurlijk stevig ingepakt naar buiten om alles, wat zich desondanks, al dan niet in het verborgene, in de natuur afspeelt te bekijken. Zo stoer ben ik niet altijd, ik beperk me nogal eens tot een rondje tuin en het voederen van de vogels, die steeds sneller de zaadcontainertjes leegeten.
En ik probeer het "groene" ook in huis te beleven 

Zo heb ik al wat langer geleden de wereld van de kleine minibiotoopjes ontdekt. Om precies te zijn díe plantaardige minibiotoopjes, die zich in huis ontwikkelen in glazen potten of bokalen. Mijn inspiratie kwam van een Amerikaanse blog, Slug and Squirrel, waar talloze prachtig vormgegeven voorbeelden staan van deze miniwereldjes, al vind ik  een aantal overgestyleerd.
Het principe bestaat daaruit, dat de vorm van de pot of bokaal een wat vochtiger omgeving kan garanderen. Of juist een droge als je tillandsia's of succulenten wilt gebruiken. Je kunt je dus helemaal uitleven in je plantenkeuze, waarbij je uiteraard even Googelt wat de groeivoorwaarden van de betreffende plant zijn. Voor de vormgeving is zand, split, grind en wat attractieve stenen nodig. Als voedingsbodem onder het zand of grind gebruik ik graag cocopeat; dat is schoon en “onkruid”vrij.Belangrijk is dat de pot op een lichte, maar nagenoeg zonloze plek komt te staan en nooit boven een verwarming. Een vensterbank aan de noordzijde of de oostzijde van je huis. Bij de wat vochtiger wereldjes is zo nu en dan spuiten met de plantenspuit al voldoende om de vereiste vochtigheidsgraad te behouden.
Je kunt veel inspiratie opdoen bij Slug and Squirrel.
Ongeveer een jaar geleden was ik begonnen met mosjes op wat grond in een flesje met een smalle hals te proppen (zie hierbeneden). Maar dat bleek na verloop van tijd toch niet zo'n succes. Het mos bleef wel leven, maar glas werd vuil en ondoorzichtig en vanwege de kleine opening kon je er niet meer bij. Sindsdien kies ik voor grotere openingen zoals je ziet in de foto's hierboven.
5 opmerkingen:

 1. Lijkt wel een aquarium zonder water (en zonder vissen natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plantengemeenschapjes onder water kunnen ook; je voelt hem al komen ;-). Next time!

   Verwijderen
 2. Lijkt me gewoon leuk om ook eens te proberen. Eerst nog even bij slug and squirrel kijken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat leuk is dit Zem :-)
  En dan vooral het glazen kruikje op foto 2.
  Dat ga ik ook eens proberen denk ik.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inspirerende foto's bij de link! Heb vroeger dit wel eens geprobeerd
  in zo'n wijnfles. Groen was toen de kleur en geen succes.

  Heb er nog een ronde visonvriendelijke kom staan, én ik moet (mag) nog naar het tuincentrum dit jaar.........yes!

  BeantwoordenVerwijderen