dinsdag 5 maart 2013

Op het eerste gezicht: maart 2013.


Dit is alweer de derde maand om dezelfde plek in de tuin weer te geven.
Met deze foto wilde ik wachten tot er een beetje zonneschijn was. Dat lukte gisteren pas.
Eindelijk zon. Maar zonnige plekken fotograferen: dat is nog niet zo gemakkelijk. Je komt al gauw met de belichting in conflict. Overbelichte zonnige plekken en slechte foto's. De beroepsfotograaf gaat niet voor niets liefst morgens vroeg op pad, of laat in de middag.
Bij mij waren de eerste "zonnige" foto's dus ook gewoon slecht. Op bovenstaande foto zie je de zon een beetje achter in de tuin spelen. Het geeft net "dát ietsje meer".
En daarmee is dan ook alles gezegd. Er is niet veel verschil te zien met de vorige maand, op de "hagel"foto. Er is gewoon niet veel gebeurd in de tuin door dat koude weer. Het enige dat hier bloeit zijn de sneeuwklokjes en een hele enkele vroege krokus. Als je goed kijkt zie je wel plantjes tot ontwikkeling komen onder het strooisel en ook de knoppen aan boom en struik gaan een beetje zwellen. De sprieten van andere bolgewasjes piepen wat door het dode blad heen. Maar dat is dan ook alles.
Zelfs de vogels vind ik nog maar stilletjes. Een enkele mees laat zich even horen, maar verder: ze zwijgen gewoon en zitten te wachten op de laatste zaden, die in hun silootjes worden gestopt.
Ze vinden het gewoon te koud met die nachtvorst, die er, ondanks de zonneschijn, nog is.
Het is hier in zuid-oost Friesland gisteren hoogstens zo'n 8 á 9 graden geworden met een koude wind, hopelijk vandaag een graadje erbij en minder wind.
Het werk roept: de New Dawn roos op de pergola heeft gisteren z'n snoeibeurt gehad, de enorme wirwar van de Clematis vitalba, waarvan de dikke stam de schutting dreigde te ontzetten is aangepakt en voor vandaag staan er weer tuinklussen op het programma.
Wat geeft zonneschijn veel energie!


26 opmerkingen:

 1. De zon geeft instant energie. En het is 's morgens inderdaad nog koud. Ik blijf de vogels dus nog wat bijvoederen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En er komt nota bene weer een kou-inval... daarom zwijgen mijn vogeltjes nog.

   Verwijderen
 2. Inderdaad net dat beetje meer met dat kleine beetje zon rechts in de foto. Straks kan je er helemaal een mooi blog van maken want dan zet je gewoon alle foto's achter elkaar :-)
  Gisteren hier ook even door de tuin heen geweest :-)
  hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze dagen, dat is echt een voorproefje... wat een genieten.

   Verwijderen
 3. Ik vind het heerlijk om te merken dat er mensen die 'op het eerste gezicht' veel langer hebben volgehouden dan ikzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik nog geregeld benieuwd zijn naar je appelboom ;-)

   Verwijderen
 4. Links beneden zi ik sneeuwklokjes denk ik?
  't Was vanmorgen nog vrij fris ('t had zelf gevroren), maar tegen 10h00 begon het aangenaam warm te worden. 'k Was door toeval thuis vandaag, en heb echt genoten van een dagje tuinwerk in 't zonnetje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent een echte speurder: daar staan sneeuwklokjes. We genieten echt van deze uitzonderlijk zachte dagen.

   Verwijderen
 5. Je foto is in elk geval mooi groen door de groenblijvers. April zal waarschijnlijk meer veranderingen te zien geven, want als het warmer wordt kan het snel gaan groeien. Vandaag heerlijk in de tuin bezig geweest met die zon, viel bijna in slaap na het eten dus maar snel achter de computer om wakker te blijven.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Janneke, dat werken in de tuin brengt met zich mee dat we 's avonds uitgeteld zijn. Maar wel buitengewoon tevreden!

   Verwijderen
 6. Mooi!
  Hier ook weer in gang geschoten! Mijn tuin is prachtig, al is het nog allemaal winterse rommel. Foto's staan op mijn blog, die met dit lenteweer ook weer helemaal opbloeit ;-)
  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk weer van je te horen, ik ga gauw bij je kijken.

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Dat zal ook wel, maar er zijn nog zeer desolate stukken tuin...

   Verwijderen
 8. Er is inderdaad niet veel verschil, maar je voelt dat alles zit te wachten om er aan te kunnen beginnen. En ook bij de tuiniers kriebelt het!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door dit weer gaat alles wel erg kriebelen; en dan lees ik zojuist de weersverwachting voor na het weekend: brrrr.

   Verwijderen
 9. De veranderingen in tuin en natuur waren inderdaad nog allerminst spectaculair de laatste tijd. Met het aangename voorjaar van wel twee hele dagen voorjaar op rij zijn de krokusjes hier wel gaan bloeien. De andere voorjaarsbloeiers heb ik met het oog op de komende kou-inval geadviseerd om nog maar even weer in de grond te kruipen ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ze verstandig zijn, luisteren ze naar je, Jan!

   Verwijderen
 10. 'heb zojuist je blog ontdekt. Leuk en bijzonder ! Ik wordt je niewe volger. 'Ben beniewd, nu we het voorjaar in gaan, hoe je blog verder gaat.. groetjes en goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom Ina. Leuk dat je me gaat volgen.
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 11. Hoi Zem, bijzonder inderdaad hè hoeveel energie een klein beetje zonneschijn een mens geeft. In de zomer ben ik altijd erg bezig en ik vraag me in de winter altijd af hoe ik dat voor elkaar krijg... Nou nog even geduld en dan echt voorjaar....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas eerst weer een week de gevoelige planten in de schuur zetten en zelf de muts op. We willen zo graag, maar het is nog maar maart...

   Verwijderen
 12. Zelfs dat klein beetje licht achter in de tuin deed al wonderen! We hebben even kunnen opleven, je kon de lente al een ietsepietse opsnuiven. En nu terug naar af :-(, maar het wordt weer beter, echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is nog even geduld oefenen! Probeer overigens bij zonlicht eens je camera in de M-stand, je kunt dan wat onderbelichten om het felle zonlicht te temperen. Planten in de vroege ochtend is ook niet zo'n succes, want ze wachten toch op de zon, alvorens ze opengaan. Ik heb gelukkig heel veel krokussen, twee rijk bloeiende helleborussen en de allermooiste voorjaarsbloeier: iris reticulata. Wel allemaal plantjes waarvoor je op de knieën moet, maar het geeft toch een beetje lentegevoel.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Albertine, bedankt voor de tip. Ik zal wat vaker gebruik maken van die stand.

   Verwijderen