dinsdag 26 februari 2013

De huid van de kardinaalshoed.


Tijdens mijn dagelijkse gang door de tuin vond ik onder de stam van een al enige jaren geleden ter ziele gegane kardinaalshoed (Euonymus europaeus) verregende flarden van de afgeworpen schors.
Prachtige velletjes, haast geschept papier, overblijfselen van de huid van dit boompje.
Met de littekens van wat dit boompje allemaal meemaakte. Gaten, aangroeisels, bobbeltjes.
Ik heb het opgeraapt, gedroogd onder een krant met wat boeken erop en het toen nog eens goed bekeken.


Merkwaardig zijn die "ingevatte" stengeltjes die verticaal in de schors liggen. Zijn dit de resten van de klimop, die tegen het stammetje omhoog kroop? Of zijn het de restanten van die merkwaardige vier, tegenover elkaar liggende, kurklijsten die de kardinaalshoed maakt op de wat oudere takken, waardoor die vierkant zijn. De Fransen noemen de kardinaalshoed daarom bois carré.
Ik ben weer naar buiten gegaan om de stam en takken van een flinke, levende kardinaalshoed te bekijken.


We zien duidelijk de vierkante, met kurklijsten afgewerkte takken. De jonge takjes zijn gewoon rond. Maar op de stam vind je er niet zoveel van terug.
Welk verhaal vertelt die oude, afgeworpen boomhuid?

Wie het leuk vindt een kardinaalshoed aan te planten, doet dit hoofdzakelijk voor de mooie vruchtjes, die wat lijken op de hoed van een kardinaal. 


De boom / struik kan wel vijf meter hoog worden, is niet kieskeurig met betrekking tot grondsoort of zon / schaduw. De wilde vorm zie je op veel plaatsen, maar er zijn ook cultivars.
Hier in de tuin wordt de boom elk voorjaar volledig kaalgevreten en ingekapseld door het rupsje van een motvlindertje en ziet er dan miserabel uit. Hij staat bij mij wat achteraf dus trek ik mij er niets van aan want in het najaar komen er weer massa's prachtige rode vruchtjes, die ook nog eens lang op de boom blijven.15 opmerkingen:

 1. Het is een prachtige verschijnen de kardinaalshoed. Wat mooi dat je de bast gedroogd hebt. Een waar kunstwerk van moeder natuur. Heel mooi.
  Een fijne avond gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Marijke, het is in het najaar, en nog lang daarna, een vrolijke boom.

   Verwijderen
 2. Mooi die gedroogde "huid" van de kardinaalshoed. Die bewaar je toch wel. Bij mij in het raam liggen ook veren, botjes, takken enz. Allemaal verzamelde rommeltjes, kunnen we zo van genieten.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie struik/plant inderdaad, met merkwaardige vruchten. Als ik het goed begrepen heb zijn de vruchten zeer gegeerd bij de vogels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je ziet in het najaar veel vogelgescharrel in de kardinaalshoed.

   Verwijderen
 4. Wat leuk...ik zal ook eens gaan kijken...net Janneke al zegt..die bewaar je toch wel?
  Ik heb hier een buiten een kastje hangen waar al zulks mooi spul in komt...er zit glas voor, dus ik kan er dagelijks van genieten, van die veertjes, eitjes, takjes,dode insecktjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk idee, zo'n kastje.
   Het gaat bij mij in een doosje en dat wordt bewaard om er "ooit" nog eens iets mee te doen...

   Verwijderen
 5. Wat een leuk blog! Weer wat geleerd. Ik ken de kardinaalshoed vanuit de duinen waar hij veel voorkomt. Het is een wonder om te zien hoe de volledig ontschorste bomen waarvan de takken meestal door de damherten nogal bruut afgerukt zijn, in de zomer weer in volle glorie bloeien!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn echte overlevers. Het lijkt me prachtig, zo'n groep in de duinen te zien. Volledig ontschorst, en dan toch nog uitlopen.
   Dat zat er bij bovenstaande ontschorste niet meer in...

   Verwijderen
 6. Mooi....bijzonder wat je ontdekt in je tuin als je echt de tijd neemt en goed gaat kijken... Ik vind die vruchtjes prachtig. Ik dacht altijd dat ze nog wat roder waren of is dit een bepaalde cultivar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Linda, het is de gewone kardinaalshoed, geen cultivar. Hij zaait zich hier ook uit.

   Verwijderen
 7. O Lord, won't You buy me a bigger garden?
  Dan zou de kardinaalshoed daar zeker een plek in krijgen. Zoveel wensen en geen plaats meer: balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat grappig om te lezen Zem, maar ook best weer heel leerzaam. Ik kijk eigenlijk nooit naar afgeworpen schorsen maar als ik dat van jou zo zie dan verteld het toch wel een heel verhaal. Ik denk dat ik op mij vrije dagen ook maar eens in de tuin ga zoeken want dit is best wel interessant.

  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En bij ons noemen we dat een kardinaalsmuts.

  Vandaag gaan ze er met hun muts naar gooien voor een nieuwe paus trouwens :-)allez dedie die onder het mutske zitten

  Schors nog nooit goed bekeken, ga ik nu zeker eens doen, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen