maandag 19 augustus 2013

Siertabak mag je wel een topper noemen.


In maart zaaide ik binnenshuis siertabak, Nicotinia sylvestris, een eenjarige. Minuscuul kleine zaadjes. Zie hieronder.


En dat zou zo'n mooie, grote plant worden met imponerend groot blad en prachtige tere, geurende bloemen?
Maar na het verspenen van de kleine plantjes in flinke potten - die voor alle zekerheid in het koele voorjaar nog binnen werden gehouden - kwam de groei er flink in.
Wat een mooi blad! 


De potten gingen op een gegeven moment naar buiten, niet op de volle zon en op de tuintafel. Waarom? De slakken zaten buiten al te wachten en ik wilde het ze moeilijk maken: op de tuintafel klimmen zou ze weerhouden.
Het werkte: de onderste plant had de pech dat de tuintafel vol was. Hij heeft zich overigens weten te herstellen en komt nu wat later in bloei.


Maar de rest gedijde en ik genoot van de robuuste groei. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat het blad wel enigszins stinkt. Ja, het blijft een tabakssoort ;-)
Enige weken geleden kwam ineens de bloeistengel omhoog en ja, daar verschenen de mooie, neerhangende buisjesbloemen. En deze geuren echt verrukkelijk, vooral tegen de avond en trekken dan insecten aan.


De groep bloeiende siertabaksplanten geeft een mooi effect. Dit zijn dus de witte, maar er bestaan ook andere kleuren, waaronder ook een limegroene variant, die ik ook erg mooi vind.
Wanneer je ze op een goede plek in de tuin hebt uitgeplant, waar ze de slakkenvraat weten te weerstaan, doen ze het nog beter.
Nu ga ik een proef met ze doen. Ik heb ooit gelezen dat je de planten 's winters tegen de vorst beschermd kunt overhouden, en dat ze het jaar erop dan nog eens schitterend bloeien. Dat ga ik proberen.
Maar eerst geniet ik nu van deze mooie siertabaksplanten!


16 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige plant Zem. Ook het blad is van schoonheid.
    Een fijne dag gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk bericht Zem! Van mijn schoonzusje heb ik vorig jaar ook een siertabak gekregen. Hij heeft prachtig gebloeid en geurt inderdaad heerlijk. Ik ben benieuwd of je 'm goed kan overhouden. Vorig jaar was ik op een gegeven moment blij dat ik 'm weg kon gooien want de plant werd enorm plakkerig!
    Groetjes, Anja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, succes bij het overhouden van planten is niet altijd gegarandeerd...

      Verwijderen
  3. Ah, dankjewel voor dit blogbericht. Ik kreeg deze plant afgelopen lente als grapje van een vriend (ik ben een roker....), zodat ik mijn eigen tabak zou kunnen roken :-) De plant pootte ik in de tuin en ziet er net zo uit als bij jou! Enorm groot, met roze bloemen! Nu nog iemand vinden (of even googelen) die de bladeren droogt en rookt... en er achter komen of dat inderdaad te 'pruimen' is!
    Dag Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt te kunnen, drogen en een beetje fermenteren... Maar los daarvan heb je anderszins van de plant kunnen genieten! Hartelijke groet, Zem.

      Verwijderen
  4. Met recht en reden een topper die nog veel te weinig in tuinen wordt geïntegreerd. Een combinatie met - de eveneens eenjarige - Cleome bijvoorbeeld, is ronduit prachtig. Dat de plant door zijn sterke geur een echte nachtvlinderlokker is, is een pluspunt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kattensnor (Cleome) heb ik nog nooit geprobeerd, maar lijkt me prachtig.

      Verwijderen
  5. Wat een prachtige bloemen. Ze doen me op je eerste foto wel wat denken aan een mobile voor boven een kinderwiegje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie plant! Zal het eens overwegen voor volgend jaar, hoewel we zelf best veel last hebben van slakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eentje die inderdaad veel nachtvlinders (pijlstaarten) aantrekt vanwege de heerlijke geur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De Nicotiana sylvestris is prachtig Zem, ook één van mijn toppers. En de geur vind ik ook verrukkelijk. Je kunt er na de bloei ook zaad van winnen, de zaaddozen zijn echter wel erg kleverig. Er zitten zo ontzettend veel miniscule zaadjes in dat je volgend jaar je tuin wel kunt volzetten. Het overblijven kan ook lukken. Ik heb slechts 1 x zaad gekocht, heeeel veeeeel jaren geleden. Eerst verzamelde ik het zaad en had ik jaar na jaar planten en gaf ook veel zaad weg. Dat doe ik al een aantal jaren niet meer, maar toch komt er af en toe nog ergens één op. Ook zijn ze wel overgebleven in de kas, maar de meeste nakomelingen zijn van het fijne zaad wat zich gemakkelijk verspreidt. Succes ermee, maar het zal wel lukken.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, het winnen van zaad. Ik hoop voorlopig dat ze nog een tijdje nabloeien.

      Verwijderen
  9. Jemig Zem,
    nooit geweten dat ik tabak nog eens mooi zou vinden hihi.... het is wel een behoorlijk grote plant zeg, maar de bloemen/kelken zijn wel gaaf om te zien :-) Die slakken zijn af en toe een ware plaag voor je planten. Al mijn Hosta's waren voer voor deze slakken tsssss.......

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Enkele jaren geleden stond er opeens een onbekende plant in de tunnelserre, bleek het dus een zo'n siertabak te zijn. In het najaar de plant afgeknipt en verder niet meer aan gedacht en in 't voorjaar stond ie er weer. En dit nu al enkele jaren, zelfs na de laatste strenge winter. Moet er wel bij zeggen dat de grond op die plaats sahara-droog is.

    BeantwoordenVerwijderen