zaterdag 9 juni 2012

Muurleeuwenbek; een eigenzinnig kruipertje.Een klein kruipertje met fijne paarsig-witte bloemetjes, dat voorkomt op muren, in spleten tussen stenen, vocht- en schaduwminnend is: de muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis).
In onze tuin heb ik jaren geleden een klein plukje geplant en nu heeft het zich overal gevestigd waar stenen zijn, in hoekjes en gaten; zelfs aan de warme zuidzijde van het huis tussen het grind. Maar daar wordt hij tijdelijk inactief als het warm en zonnig is. De bloemen zijn niet groter dan een erwt, en verschijnen officieel tussen april en september, maar ik heb het idee dat op gunstige plekjes het hele jaar wel ergens een bloemetje zit. Tijdens periodes van vorst vriezen de uitlopertjes dood, maar moeiteloos verschijnen ze weer in het vroege voorjaar.
Al vaak heb ik bewortelde plantjes weggegeven aan liefhebbers: maar het eigenzinnige plantje weigert daar soms aan te slaan. Waarschijnlijk  is kalkhoudend gesteente toch een sleutelwoord. Op een aantal plaatsen heb ik stapelmuurtjes, ook gewoon van oude, gevonden bakstenen, en als de grond daar wat zanderig en niet te zuur is, slaat het plantje aan de schaduwkant ervan vrij makkelijk aan.
Op sommige stenen traptreden moet ik het zelfs wegtrekken omdat deze anders volledig overgroeid raken.
Ook dit plantje heeft me een verrassing bereid: een paar jaar geleden zag ik ineens een witte variëteit verschijnen. Dat zijn steeds weer leuke dingen.


Deze gedraagt zich trouwens bescheidener dan zijn gekleurde familielid.
De muurleeuwenbek behoort tot de gewone muurflora in onze streken, maar is, naar men aanneemt, in de 17e eeuw vanuit Zuid-Europa in Nederland ingevoerd.
Als het in je tuin aanslaat, heb je er een heel aardig klein en kleurig kruipertje bij.

8 opmerkingen:

 1. Die heb ik hier ook staan. Is één van de leukste 'onkruidjes'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn inderdaad kleurige kruipertjes, nice!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig plantje is dit toch. Ik haar ook rond mijn tuin staan en ze is me nooit teveel.
  Fijn weekend Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hem vorig jaar gekregen, in een potje. Doet het prima in gewone potgrond, maar wordt nu wel te groot.
  Ik heb hem in de zon staan maar begrijp nu dat ie zich beter voelt in het iets getemperde licht. Zal dat, als de zon zich ooit nog eens laat zien, veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was heel blij dit plantje al bij ons huis aan te treffen toen we het kochten.

  Het stond vlak bij het huis, en leek tijdens de verbouwingswerken gesneuveld, maar is tenslotte terug opgedoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij waren hem/haar een paar jaar kwijt, maar gelukkig......hij is er weer.
  Het Mexicaans madeliefje gedroeg zich ongeveer net zo: overal dook ze op, maar nu is er niets meer van over. Zouden de strenge winterdagen en nachten daar invloed op gehad kunnen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn zoveel planten van subtropische oorsprong kapot gevroren; maar weer nieuwe kopen...

   Verwijderen
 7. Bedankt Zem voor je leuke reactie op mijn blogje. Het muurleeuwenbekje, inderdaad een heel leuk plantje met tere mooie bloemetjes. Hier ook de gekleurde versie, de witte zag ik nog niet denk ik.
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen