vrijdag 13 december 2013

Is er schoonheid in het verval?

blad van de pluimpapaver
Wanneer we buiten de totale ineenstorting van de verdorde vaste plantenwereld in ogenschouw nemen, kunnen we niet anders erkennen dat schoonheid hierin ver te zoeken is. Schoonheid kan je nog wel ervaren in het bekijken van de ontbladerde bomen, die nu hun “skelet”, hun ware vorm, tonen.
Ergens begrijp ik misschien wel de tuinierders, die hun tuin “winterklaar” maken, die alle verdorde stengels vlak boven de grond afknippen, het blad ruimen, om zo de tuin “netjes” te maken voor het winterseizoen.

stengels van de wilde oregano
Maar of het goed is: neen. Die plantenstengels bieden een veilig heenkomen voor allerlei organismen, die hierin de winter overleven. De plantenstengels beschermen ook het “hart” van de plant, dat – bij wijze van spreken – nog klopt onder de grond. Een afgeknipte stengel laat vocht en kou onmiddellijk door. Ook het afgevallen blad vormt een “deken” om de ondergronds doorlevende planten én het bodemleven te beschermen, bovendien verteert het langzaam tot gratis compost.
De natuur doet het zelf zo en wij doen er goed aan in deze processen niet onnodig in te grijpen.
In onze tuin laat ik nu alles op zijn beloop. Alleen de stengels die echt hinderen, knip ik weg of knak ik om. Het afknippen gebeurt verder in het vroege voorjaar. 

blad van de grootbladige cotoneaster
Het is wel desolaat, die totale ineenstorting. Tóch, als je beter kijkt, is er schoonheid te ontdekken in het verval.

overwinterend rozet van de gele toorts


16 opmerkingen:

 1. Voor mijn gevoel zit er zelfs vrij vaak schoonheid in verval, je moet het alleen (leren) zien. Zou het aanschouwen van verval voor veel mensen niet te confronterend zijn, omdat het hen doet denken aan het eigen verval ...?
  Hoe dan ook, het net is hier van de vijver, de meeste bladeren achter de vijver hebben lekker in de tuin laten liggen en de bladeren van het terras liggen voor het grootste deel achter in de tuin, waar ze heerlijk aan hun reïncarnatie kunnen werken. Nu alleen nog een voederhoekje voor de vogels kaken, maar daar heb ik met het oog op de weersvooruitzichten geen haast mee.
  Maak er een mooi weekend van, Zem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een maatschappij van jonge, succesvolle mensen past het "verval" niet echt. Wat je zegt: te confronterend.
   En mooi verwoord, Jan: bladeren, die "heerlijk aan hun reïncarnatie kunnen werken".

   Verwijderen
 2. Er is absoluut schoonheid in 't verval, Zem. Maar je moet het willen zien, en de sporen van verval niet als vieze rommel beschouwen die onmmiddellijk weg moet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de "netheidscultuur" heerst nog volop in het tuingebeuren.

   Verwijderen
 3. Ik maak mijn tuin nooit winterklaar Zem, want dat tuinieren komt in het voorjaar wel weer. Alle bladeren en stegels en oude varens blijven lekker liggen hihih... en wat heet schoonheid in de tuin en wat verval. Alles heeft zijn charme maar ook zijn waarde. nu kunnen de egels in de tuin blijven en de merels in de bladeren lekkere hapjes zoeken.
  Ik vind je 3e foto werkelijk een pareltje!
  Geniet van het weekend.
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Helma. Ja, wat heet schoonheid.... Charme en waarde: mooi gezegd.

   Verwijderen
 4. Helemaal juist! en al die uitgebloeide bloemen zijn met een laagje sneeuw ook nog eens schoon sneeuwbloemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sneeuw en rijp voegt zonder twijfel heel veel schoonheid toe. Maar deze maand vermoedelijk niet meer ...

   Verwijderen
 5. Als je er oog voor hebt, is er zeker schoonheid in het verval te zien. Aan een keurige opgeruimde "winterklare" tuin is eigenlijks niets te zien, bovendien is een laag blad en stengels het behoud van je planten in de winter. En na zo'n winterstop hebben we aan het einde van de winter weer extra energie om buiten aan de gaan te gaan.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het, Janneke. Zo'n winterstop heeft een functie, zowel voor plant, dier en mens.

   Verwijderen
 6. Aanvriezende mist op al die ineengestuikte plantenresten is van het mooiste dat een tuin te bieden heeft.
  Ach, het gros van de tuinbezitters prefereert helaas een "gestofzuigde" tuin doorheen de vier seizoenen. 'Tuinbezitter' is slechts te kleinen dele een synoniem voor 'tuinliefhebber', helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij weet het als geen ander, Menck. Het lijkt me voort jou als hovenier best moeilijk om te voldoen aan de wensen van de stofzuigtuinierders.
   Maar rijp en sneeuw: vervelend op de weg maar prachtig in de tuin.

   Verwijderen
 7. Mooi geschreven en fijne foto's!

  Ik schreef eens wat in een column over de term 'Stuurgras'. Mijn term voor stilstaande kunst in beweging Check hierr: http://deboon.blogspot.nl/2013/10/column-stuurgras-en-ander-ongemak.html

  Tuingroet,
  Kees
  twitter @keesdeboon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Kees. Ik herinner me je column waarin je verwijst naar kunstenaars, die het verval van planten als hun thema hebben, zie jouw link
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1837902/2011/02/09/Kunst-die-leeft-verdort-en-sterft.dhtml

   Verwijderen
 8. Tussen al dat afval zijn dan toch al weer zoveel groene puntjes te ontdekken, beloftes voor de lente! Alleen daarom al laat ik de boel de boel: om al dat teers te beschermen.
  groet Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Om dat teers te beschermen": vind ik ook heel mooi verwoord, Albertine.

   Verwijderen