zondag 22 december 2013

Kerstgebeuren enzo.


Nu is het hele kerstgebeuren niet echt iets waar ik vol verlangen naartoe leef. Het is niet zo dat ik van te voren al bedenk welke heerlijkheden ik mijn familie allemaal ga voorzetten en op welke decoratieve wijze ik het huis versier. Ik ben eigenlijk iemand van de anti-Kerst: ik krijg tegengestelde neigingen. Boerenkool of zoiets eten in een huisje op de hei....

Maar ik heb ontdekt dat het té veel energie neemt om je tegen de alom aanwezige kerstsferen te verzetten.
Dit jaar laat ik het gewoon over me komen. We hebben een zeer bescheiden kerstboom, een kleine sparrensoort in een grote pot, die, na te hebben overzomerd, voor het tweede jaar mag optreden. En er hangt een verlichte ster voor het raam. Ik maak een gerecht dat ook de kleinere kinderen lekker vinden en dat ik beheers. Verder doe ik niet moeilijk.
Met Oud en Nieuw zijn we met z'n tweetjes en gaan we lekker lezen. En op 2 januari is alles gelukkig voorbij en kunnen we weer gewoon doen.
Ach, ik ben gewoon niet zo'n feestnummer, ik staar liever wat in het groen met een boek bij de hand en ga mijn gewone gang.
Maar desalniettemin verlang ik naar het licht, dat langzamerhand weer terugkeert. De tekenen van nieuw leven in de natuur – dáár kijk ik naar uit. En met mij alle tuin- en natuurliefhebbers.

Tenslotte wens ik mijn lezers goede feestdagen toe, ieder op zijn / haar eigen wijze. En vooral een gezond en voorspoedig 2014.


20 opmerkingen:

 1. Ik wens u en de uwen eveneens prettige feesten en een voorspoedig en gezond 2014 vol tuinplezier.
  De decoraties te huize Menck zijn dit jaar herleid tot het absolute minimum: niks. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In huize Menck heeft men ook voldoende aan het buitengroen ;-)

   Verwijderen
 2. Ook ik wens je (en je naasten) alsnog prettige feesten maar vooral een gezond en voorspoedig 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, dat is allemaal heel herkenbaar, Zem. Wij hebben ook weinig of niets met Kerst en kerstgevoelens. En het regenachtige en stormachtige weer maakt het er al niet beter op. Op initiatie van mij heeft Aafje de kinderen ooit eens verrast met bruine bonen met spek met de kerst. Ze keken eerst even wat raar, maar het was heerlijk en het werd nog erg gezellig. En tegenwoordig kijken we daar bij gelegenheid eens met plezier op terug.
  Veel verder dan de radio en de tv zal ik de komende dagen waarschijnlijk niet komen, maar met zo af en toe een kleine hapje en snapje slaan we ons er wel weer doorheen.
  Ik wens jullie gezellige kerstdagen - probeer droog te blijven - en alvast een gelukkig en gezond 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk hoeven we vannacht tijdens de storm onze boompjes buiten niet vast te houden, Jan ;-)
   Mooi, zoals jullie dat eens deden met de bonen met spek. Bij ons was dat toen de boerenkool.
   Wij krijgen - dank zij de nee/ ja sticker op de brievenbus, ook de (kerst)reclames niet en dat scheelt al veel...

   Verwijderen
 4. Heerlijk stukje, vooral deze; "Met Oud en Nieuw zijn we met z'n tweetjes en gaan we lekker lezen. En op 2 januari is alles gelukkig voorbij en kunnen we weer gewoon doen" ik kan me dat precies helemaal voorstellen ;-) Mijn allerbeste wensen!.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-)) Ook voor jou en je familie mijn allerbeste wensen!

   Verwijderen
 5. Ook óns (kleine) kerstboompje mag voor het tweede jaar op het dressoir staan, daarna gauw weer naar buiten. Alhoewel ik Kerst erg gezellig vind, ben ik ook geen fan van al die rompslomp er omheen. Dank je voor je goede wensen Zem, hopelijk is 2014 qua gezondheid van mijn man beter dan 2013. Gelukkig zijn alle tekenen in die richting!
  Jullie ook hele fijne en rustige feestdagen!
  hartegroet
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van harte hoop ik dat jullie verwachtingen uitkomen en dat je man, jijzelf en verdere familie een goed jaar tegemoet gaan!

   Verwijderen
 6. Beste Zem, Ondanks je strubbels met het hele kerstgebeuren wil ik je hierbij toch gezellige dagen met je familie wensen en natuurlijk een gezond, gelukkig en groen 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat lukken, Anja. Ook voor jou mooie feestdagen.

   Verwijderen
 7. Je denkt toch niet dat je de enigste bent hé Zem *giechel.......*
  Hier ook geen uitgebreide dissen. Ik moet bovendien werken maar als ik dat niet moest dan ook kwamen er geen hoogstandjes op tafel. Wel gaan we morgen na mijn werk naar mijn jongste zoon die wat maakt voor broers en zussen en ons hihi... Tweede kerstdag kan ik uitslapen, eten we broodjes en onder de middag soep. Daarna mag ik weer werken en heb ik dienst tot 24:00 uur. Met oudejaarsdagwerk ik ook en de nieuwjaar vrij maar vaak lig ik net voor 24:00 uur al in bed hahahahaha....
  Maar hoe dan ook Zem, toch wens ik je een paar hele fijne dagen en een mooi, maar vooral gezond en een mooi tuinjaar 2014 toe.
  Lieve groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn, dat de jongste zoon lekker voor de familie kookt! Je hebt best een zwaar programma met de avonddiensten. Dat je het allemaal zo goed bijhoudt op de blogs; ik heb er bewondering voor. Veel groeten en mijn allerbeste wensen voor jou en familie.

   Verwijderen
  2. Het kost me soms ook echt een dagtaak maar ik vind het gewoon leuk om te doen en te lezen bij iedereen. Ik ga je eerst eens in mijn bloglist zetten want dan zie ik gelijk wanneer je iets nieuws hebt ;-)
   Alvast een hele fijne jaarwisseling en een heel mooi begin van 2014 :-)

   Verwijderen
 8. voor mij is het net die rust, genieten van thuis zijn met mijn vriend, lekker koken voor ons tweetjes en familie, een boek lezen, .... waar ik het hele jaar naar uitkijk. voor mij is dat iets dat ik echt associeer met de feestdagen :) maar drukte hoeft voor mij niet en veel geld hoeft het al helemaal niet te kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Rust en genieten van het thuis zijn enz." Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook mij komt dit bekend voor ;) Vandaag de oliebollen, de laatste drempel en dan morgen heerlijk vroeg op en een lange wandeling maken! En dan op 2 januari grote schoonmaak en een grote bos narcissen en heel stiekem gluren naar de kleine groene puntjes die zich boven de aarde uitwurmen.
  Fijne oudejaarsavond en een heel gezond en fijn 2014!
  groet Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha ik had deze post gemist maar hier ben ik dan. Kerstmis was en is leuk vooral nu de kinderen de deur uit zijn en ik het dan leuk vind om me voor hen uit te sloven met eten, maar geen buitenissige dure gerechten, daar hebben we geen behoefte aan. Wij hebben trouwens ook veel jaren van zuurkool of boerenkool kerstmissen gehad, gewoon is net zo goed. En Oud en Nieuw betekent heerlijk met man en (nerveuze) hond voor de kachel een boek lezen met een glaasje port erbij, dat is het ware genieten.
  Jullie ook een fijne jaarwisseling en een Gezond, Goed en Gelukkig 2014 toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zem, jij ook een goede jaarswisseling en het allerbeste voor het nieuwe jaar gewenst!

  Hartelijke groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen