dinsdag 25 maart 2014

Bollen in een klein grindtuintje.

Iris bucharica
Aan de zuidzijde van ons huis bevond zich, toen we het 18 jaar geleden kochten, uitsluitend grind op zandgrond. Het zou moeilijk worden daar een zinvol tuintje van te maken, er moesten regelmatig ladders kunnen worden geplaatst om bij de goten te komen en je moet soms de ramen toch eens zemen. We besloten het grind gewoon te laten liggen en op zo'n anderhalf meter van het huis een rand te maken met de zwerfkeien, die er al lagen. Daarbinnen konden we dan zonminnende en droogtebestendige planten zetten die ook nog eens van arme grond houden. Voor de enkele plant met meer noten op zijn zang zouden we maatwerk leveren door een kuil te graven met wat betere grond. Dit laatste voor een roosje bij voorbeeld.


Verder staan er wat sedums, wat eenjarigen, die zich uitzaaien, wat gemakkelijke vaste planten zoals een anjertje, toortsjes, goudsbloem, phacelia enz. Eind mei plant ik weer wat tomaten bij het rek, waar ze de warmte van de zonnige muur opvangen. Buiten beeld staat nog een oude druif.
Op dit moment genieten we van een aantal bloeiende bollen: de prachtige vroege Iris bucharica, waar ik eerder uitgebreider over schreef. De bollen blijven gewoon in de grond zitten.


Er heeft zich een voorjaarshelmbloem (Corydalis solida), uitgezaaid. Die komt verspreid door de hele tuin op, maar op deze ongunstige plek had ik hem niet verwacht.

voorjaarshelmbloem (Corydalis solida)

En, de blauwe druifjes (Muscari botryoides), zaaien zich ook uit, gewoon in het grind.


Als het volop zomer is, zal ik dit kleine stukje tuin nog wel eens tonen, Het tart veel wetten, die aan de tuinierder worden opgelegd zoals goede grond opbrengen, spitten en hard zwoegen om alles een beetje op peil te houden. Het hóeft dus niet, als je je plantenkeuze maar aanpast.


19 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit, Zem. Leuke foto's. En planten groeien soms op de gekste plaatsen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Muscari zaait zich hier ook goed uit. Zelf heb ik het meer voor de M. latifolium omdat hij (naar mijn smaak toch) mooier blad heeft. De Corydalis solida heb ik ook ooit gehad, maar plots was ie verdwenen. Heel mooie Irissen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die Muscari latifolium is dan iets voor mijn wensenlijstje.

      Verwijderen
  3. Mooi om te zien hoe er met de dag n meer kleur en fleur in de tuin verschijnt.
    Ik houd wel van planten die lekker hun eigen gang gaan zonder zich iets van onze 'wetten' aan te treken. Behalve als het om zevenblad of hanepoten gaat, want die ben ik toch liever kwijt dan rijk. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zevenblad schijn je te kunnen eten, ze maken er zelfs pesto van. Heb ik nooit gedaan en het spul blijft bij mij keurig achter de schuur.

      Verwijderen
  4. Kijk, dat is ook mijn credo: de juiste plant op de juiste plaats. Dan lukt er al héél veel.
    Gek hoe blauwe druifjes zich - ook hier - als gek uitzaaien tussen grind (in ons geval dolomiet). Maar wel fantastich, natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Planten kiezen soms hun eigen plek, en daar voelen ze zich dan kennelijk goed thuis. Vind ik altijd leuk.

      Verwijderen
  5. Mooi kleurrijk stukje tuin heb je daar, Zem. Ben benieuwd naar de zomerbeelden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We gaan geleidelijk steeds meer moois zien, in het weekend al een zomervoorproefje qua temperatuur? Raar voorjaar...

      Verwijderen
  6. Het klopt, je moet de plantkeuze aanpassen aan de plek. Heerlijk deze Irisjes en de blauwe druifjes, zo leuk volgens mij hebben ze een voorkeur voor grint want bij mij hebben ze zich daar ook weelderig uitgezaaid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat meer tuiniers dat waarnemen, ik heb er ook wel eens krokussen gehad, maar die heb ik verplant.

      Verwijderen
  7. Je hebt gewoon gelijk gewoon je planten aanpassen aan de omstandigheden. Maar dat is voor sommige mensen (zoals ik) niet eenvoudig. Ik probeer al jaren Lupine's te laten groeien en Riddersporen maar ze komen nooit terug. Ik zal ze nu echt niet meer kopen. Wat een prachtige iris is dit Zem. Nog nooit gezien. Bij de Hessenhof stonden ze ook. Vergeten mee te nemen.
    Heerlijke avond gewenst Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo probeer ik al jaren Helleborus in mijn tuin te laten blijven. Tevergeefs, ik moet het opgeven.
      Marijke, de Hessenhof: één en al verleidingen.

      Verwijderen
  8. Wat een leukert is die vogeltje-op-de-kruk, beetje akelei-achtig...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ho! ik zou blij zijn met zo'n grindrijk stukje tuin! Dat is als biotoop heel vergelijkbaar met een eindmorene, of een puinkegel van een berglawine! Ik stel me al onmiddellijk een collectie van die tere bergplantjes voor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant voor jou zou zijn de rotstuin van Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
      http://www.uu.nl/NL/BotanischeTuinen/tuinen/Pages/rotstuin.aspx
      In het kletsnatte Nederland zullen de tere rotsplantjes wel veel aandacht nodig hebben, ik heb ze ergens gezien met kleine perspex dakjes eroverheen....

      Verwijderen
  10. Wat heet ongunstig Zem. Een voorjaarshelmbloem p[ een onverwachte plek is toch leuk.
    In mijn tuin op het noorden groeit een witte roos, een hortensia en verder heel veel mos, gras en onkruid. Verder wil er niks groeien. Bij jou staan er in je tuintje met grind veel meer moois dan mijn tuintje hihi....
    Geniet van het mooie weekend :-)

    BeantwoordenVerwijderen