vrijdag 14 maart 2014

Bespiegelingen bij de vijver.


Na een heerlijke week met uitzonderlijk warme lentetemperaturen is het vanaf vandaag weer normaal koel voorjaarsweer. Zelfs hier in het noorden was de middagtemperatuur rond de vijftien graden. De nachten waren daarentegen koud, meest rond het vriespunt.
Uiteraard gaat een tuinmens dan voor de bijl: de tuin lokt en roept en allerlei voorjaarsklusjes werden, zij het nog wat aarzelend, opgepakt. Want ja, het is nog geen half maart: wat willen we...
Maart en april kunnen zeer onaangename verrassingen in petto houden, nachtvorst kan tot half mei schade aanrichten.


Het voelde als onverdiende luxe, een cadeautje van moeder natuur, om genietend van warmte en zonneschijn buiten te zijn. En zo zat ik al mijmerend bij de vijver, waarin de blauwe lucht zich spiegelde. Ik mijmerde over de schoonheid, die de natuur biedt in de prille lente. Nieuw leven bij planten en dieren, nieuwe energie bij ons mensen. Maar toen een mooi gekleurde, luid krassende vlaamse gaai overvloog, nagezeten door een paar kleine zangvogeltjes, dacht ik aan de wrede kanten van diezelfde natuur. Ik weet dat het merelnest in de conifeer later bezocht zal worden door deze rover, met medeneming van een of meer jonge vogels. 


Later op een van die middagen zag ik twee kikkers in de vijver. Grijsachtig blauwe. Waren het dan toch heikikkers, waarvan de mannetjes in de paartijd blauw kleuren? Of een grijze variëteit van de gewone bruine kikker? Er zijn te veel variëteiten om dit met zekerheid te kunnen vaststellen. Twee jaar geleden vroeg ik me dat ook al eens af, maar de toen gespotte kikker zag er weer anders uit dan de huidige. De kikkers heb ik trouwens maar één dag gezien.

vorige opname vergroot: heidekikker of grijsgekleurde bruine kikker


13 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige plek!, Dat een mens dan spontaan begint te mijmeren is heel normaal ;-)
  Nog veel succes met de determinatie (misschien de geluiden proberen, maar daarvoor moet ze willen kwaken natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om bij de vijver te mijmeren en blauwgrijze kikkers........hier nog nooit gezien, maar kikkers zijn er genoeg groene en bruine. Heb deze week ook aardig wat in de tuin gewerkt maar heb ook veel gelummeld, gewoon lekker rondkijken.
  Fijn weekend,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier allemaal bruine kikkers en ... opvallend is dat bij de mannetjes de mondstreek blauw kleurt terwijl de heikikker grotendeels blauw verkleurt, veel uitgesprokener. Heb ooit ook getwijfeld over determinatie maar met behulp van Natuurpunt ben ik nu zeker dat er geen heikikkers in de tuin zitten, wat jammer is natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch blijf ik twijfelen. Heikikkers schijnen maar twee dagen te paren en dan zijn ze weer vertrokken. dat klopt wel. Ze borrelen meer dan ze brommen, tja: hoorde ik nu brommen of borrelen? De heideachtige gebieden zijn hier niet zó ver weg.
   Maar ja, al die tussenvormen...

   Verwijderen
 4. Een mooi plekje. Het mag wat mij betreft de komende weken rotweer zijn, zolang het maar niet vriest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen stevige nachtvorst meer: ik hoop het met je mee!

   Verwijderen
 5. Dat lijkt inderdaad sterk op een heikikker in baltskleed. Sfeervolle tuinhoek heb je daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Menck, ik hoop dat het de heikikker was. Waarom zijn er toch zo veel uitzonderingen en tussenvormen...

   Verwijderen
 6. Een heerlijk plekje in je tuin Zem :-)
  En ja, maart en april kunnen zeer onaangename verrassingen voor ons in petto hebben!!!
  Je kikkers weet ik niet of dat de blauwe heikikker is. Ik zie er alleen foto's van (ook bij andere bloggers) maar zelf heb ik ze nog nooit gezien. Kan je daarbij dus niet helpen. Wel met het genieten van je tuinfoto's :-)
  Hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spijtig dat ik hier de pretbederver moet spelen, maar ik vrees dat jouw bruine heikikkers eigenlijk gewoon padden zijn ... ;-) Neemt niet weg dat zo een vijvertje in de tuin een zalig plekje is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met padden ben ik even blij. Die zie ik hier ook geregeld.
   Maar, Biodiverse, padden hebben een soort wratten op de rug; deze dieren zijn glad en hebben donkere vlekken....

   Verwijderen
  2. Ik twijfel nog steeds. Ik meen op je foto duidelijke oorklieren te zien, typisch voor padden. Volgend jaar een betere foto? Beloofd? Heikikkers in je tuin - dat zou pas een echte topper zijn!

   Verwijderen
  3. Ja, ik ga erop letten volgend jaar, en hoop een betere foto te kunnen maken. Spannend hoor!

   Verwijderen