donderdag 19 maart 2015

Narcis: plant van de maand (maart).


Nu de sneeuwklokjes en de krokussen langzamerhand op de terugtocht zijn is het de beurt aan de narcissen. Het is niet origineel, maar ik kan er niets anders van maken: de plant van de maand is nu voor mij de narcis.
Langzamerhand komen ze hier in de tuin in bloei. Van alle soorten, die ik ooit heb geplant, liepen sommige al na een paar jaar behoorlijk terug: ze bloeiden niet meer.
Maar altijd prijs is de heldergele, kleinbloemige Narcissus tête-à-tête. Je koopt ze in deze tijd van het jaar bloeiend in bakjes. Na in huis te hebben genoten van de bloei zet je ze gewoon in de grond ( niet te droog, enige schaduw mag).

Narcissus tête-à-tête
  Narcissen geven iets vrolijks met die wulpse rokjes. 

 
Er zijn veel verschillende soorten, variërend van brutaal geel-oranje tot subtiele kleuren wit. Grootbloemig en meer kleinbloemig. In het najaar, in de planttijd van de bollen, kun je je verlustigen in een catalogus van een goede bollenkweker en daar wat mooie soorten uitzoeken.
Ik heb, naast de tête-à-tête ook een aantal wilde narcissen geplant (Narcissus pseudonarcissus susbp. pseudonarcissus), die het best goed doen.

Narcissus pseudonarcissus susbp. pseudonarcissus
Alle bollen blijven permanent in de grond, ze moeten zich na het planten zelf redden.

 
In deze dagen is het heerlijk in de tuin, zonnig, temperaturen boven de 10 graden, overal actieve vogeltjes, steeds nieuwe sprietjes die uit de grond komen: al het mooie gaat weer komen.
Voor meer planten van de maand, zie hier.
7 opmerkingen:

 1. Mooi hé! De narcissen hier in het bos staan op springen, maar bloeien nog niet. Maar dat duurt niet lang meer.....
  Dag Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is zo genieten nu de Narcissen de tuin zonnig beginnen te maken. De tête-à-tête narcisjes bloeien hier ook en langzaam maar zeker beginnen de anderen ook te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd weer heerlijk om die zonnetjes in de tuin te zien verschijnen.
  Tête-a-tête narcisjes doen het in ons tuintje erg goed, jaarlijks komt er een aantal exemplaren uit bakjes bij in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heer staan ze nu ook heerlijk in bloei. Hun kleine kopjes allemaal naast elkaar is zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie planten, 't zullen ookmijn planten van de maand zijn, de narcissen. En 't is inderdaad echt om te genieten dit weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind ze heel mooi om te zien.
  Ik heb een heel rijtje onder mijn voorraam staan en ieder jaar komen ze nog steeds terug :-)
  Het is een mooie frisse bloem en nog olijk ook :-) Mooi op de de foto gezet Zem :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie keuze ;-)
  Tete a tete heb ik ook lang gehad inde tuin, maar ze blijken al enkele jaren weg te zijn. Spijtig, want het zijn uiterst schattige bloempjes.

  BeantwoordenVerwijderen