vrijdag 13 maart 2015

De verborgen wildernis in mijn tuin (3)


Maandelijks laat ik hier een stuk van onze tuin zien, waarbij ik de beleving wil oproepen van een stukje wilde natuur. Deze keer heb ik kleine plekjes opgezocht, waar mossen en andere plantjes ongestoord hun eigen gang gaan en een klein biotoopje vormen.
De bovenste foto betreft een stukje van de stapelmuur, die bemost is geraakt (fijn laddermos en dikkopmos) en waar het muurleeuwenbekje langskruipt.
Hieronder een stukje poreus vulkanisch gesteente, waar zich gedraaid knikmos op heeft gevestigd. Op dit moment zie je de kapsels goed.


Een stukje boomschors van zo'n vijftien cm breed heeft een mooie begroeiing van een bekermos en een haarmos ( hieronder)


En als laatste een rond ovaal stuk steen dat volledig begroeid is met dikkopmos, muurleeuwenbekje en in het midden een jong robertskruidplantje.


Ook in een kleine tuin of op een balkon kun je zulke plekjes laten ontstaan, door bij voorbeeld in een vochtig,schaduwrijk hoekje een stuk poreuze steen of een stuk boomschors neer te leggen en te vergeten. Er wordt gezegd dat het helpt om zo'n steen in te smeren met karnemelk, maar zélf heb ik dat nooit gedaan.
Je zou ook een bemoste steen kunnen "redden" vanuit bij voorbeeld een bouwterrein. 
Zie hier de vorige maanden.

20 opmerkingen:

 1. Mooi en zo scherp, wat voor Camera heb je ?
  Gr Jan Wilde een Tuin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik werk met de Lumix FZ150, een goed toestel met een kantelbaar scherm.
   Maar mijn toekomstwens betreft de (nog veel te dure) Sony DSC-RX 100 III
   Ik wil een zo licht mogelijk toestel ( de Lumix is toch vrij zwaar), een kantelbaar scherm. Dus niet met allerlei lenzen enzo slepen.

   Verwijderen
 2. Super mooi al die mosjes! Ik gebruik ook nooit geen karnemelk (meer). Ooit had ik een kleine stenen tuinvaas buiten het hekje aan de zijkant staan, waartegenover een oude Mevr. van 89 woonde. Die vaas had ik met karnemelk ingesmeerd om hem sneller een natuurlijke uitstraling te laten krijgen. Hij begon al aardig groen te worden totdat ik op een dag bij het (nauwelijks) gebruikte toegangshekje kwam en mijn ogen niet kon geloven, de vaas zag stralend wit. Ik begreep er aanvankelijk niets van totdat ik de buurvrouw sprak, zij vond het groen zo lelijk dat ze de vaas geboend had en hem daarna witkalkte.........
  Een fijn weekend met veel zon toegewenst door
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi verhaal, Janneke. Niet iedereen houdt van een "verweerde uitstraling"...
   En de zon lijkt het dit weekend te laten afweten.

   Verwijderen
 3. De natuur is zo prachtig daar kan eigenlijk de mooiste bloementuin niet tegenop. Hele mooie foto's Zem.
  Heerlijk weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom is het zo leuk te proberen om een stukje natuurbeleving in de tuin te krijgen ;-)

   Verwijderen
 4. Prachtig, Zem, zo'n stukje natuurtuin!
  Ik zou het kunnen proberen op mijn balkon, maar hij staat op het zuiden en als de zon schijnt is het binnen de kortste keren heet!
  In de vrije natuur groeien op dit moment ook veel vers mos! Het is zo mooi om te zien!
  Ik wens je een mooi weekend!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het hoogzomer is en warm, lijken een aantal mossen verdroogd te zijn, dat herstelt zich meestal later wel weer. Je zou een klein schaduwplekje kunnen maken, achter een pot ofzo, en daar iets proberen... En anders gewoon buiten genieten.
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 5. Heerlijk mooi - dat muurtje. En muurleeuwenbek is een favoriet van me. Helaas vraten de slakken alle plantjes op. Moet lekker zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk mooi - dat muurtje. En muurleeuwenbek is een favoriet van me. Helaas vraten de slakken alle plantjes op. Moet lekker zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Muurleeuwenbek lijkt inderdaad niet bij iedereen aan te slaan. De reden is soms niet duidelijk. Hier groeit hij op de gekste plekken erg goed en ik zie er nooit slakken op.
   Zelfs op het zuiden tegen de muur aan.

   Verwijderen
 7. Heel mooi, al die mosjes, en knap dat je ze ook nog allemaal een naam weet te geven.
  Ik moet toch echt hier in de tuin ook maar eens wat mos kieken, met jouw hulp weet ik dan wellicht straks ook wat voor mosjes hier zoal groeien. Maar nu maar even niet, ik heb net een paar foto's gemaakt van wat tête-a-tête narcisjes in de tuin, en dat was een koude bezigheid ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat op "naam brengen" betreft dan alleen maar een klein aantal mossen in onze tuin, waar ik vorig jaar wat googletijd in had gestopt om ze te leren kennen.
   Het is ingewikkelde materie met veel onzekerheden. En als je het denkt te weten, ben je het een jaar later weer vergeten ;-)
   Ik heb veel info gehaald op de volgende site:
   http://www.yavannah.nl/overzicht.php?categorie=mossen&cat=5

   Verwijderen
 8. Hier ga ik van kwijlen als mosliefheber...hier ligt de tuin vol met allerhande gesteente en stukken hout met mos...mijn man snapt er niks van, maar goed dat hoeft ook niet als hij het maar laat liggen:) muurleeuwenbekje is hier ook vanzelf gekomen en groeit zoal het een muurleeuwenbekje betaamt, uit de muur van de schuur...wordt gelukkig niet opgegeten door slakken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal een mossenfeest worden in je tuin, of het is het al...
   Juist op die vergeten plekjes zie je soms de leukste dingen.

   Verwijderen
 9. Heerlijk zo'n mooi stukje "natuurlijke" tuin.
  Ik ben gek op mosjes dus ik ben met deze post sowieso enorm in mijn sas :-)
  Prachtige en mooie frisse mosjes Zem.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het is ook zo leuk om ze een beetje mooi op de foto te zetten, Helma. Maar daar weet jij alles van :-)

   Verwijderen
 10. Nice post, things explained in details. Thank You.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  BeantwoordenVerwijderen
 12. That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

  BeantwoordenVerwijderen