maandag 2 maart 2015

Prille voorjaarsvreugde.


De grootste vreugde beleeft de plantenliefhebber in deze prille voorjaarsweken wanneer hij/zij de verschillende bolgewasjes her en der in bloei ziet komen. Eerst wekenlang naar de sprietjes kijken, die tergend langzaam knoppen gaan ontwikkelen en dan eindelijk de royale bloei.
Sneeuwklokjes en crocusjes: je kunt er niet genoeg van hebben. De clou is natuurlijk om ze jarenlang in de grond te laten zitten, waardoor ze - met wat geluk - steeds in grotere hoeveelheden gaan verschijnen. Dat betekent later op die plekken niet in de grond rommelen, want dan verstoor je de bolletjes.

Vorig jaar heb ik na de bloei van de sneeuwklokjes een aantal grote pollen in kleinere stukken verdeeld en weer in de grond gezet, zodat ik zo natuurlijk mogelijk ogende "veldjes" zou krijgen.
Soms zie je tuintjes, die werkelijk wit zijn van de sneeuwklokjes: ik vind dat prachtig. Dat zijn meest oude, niet al te veel gecultiveerde tuinen.
Wanneer je zoiets in een (net aangelegde) tuin wat sneller wilt bereiken, dan zul je in het najaar grote hoeveelheden - honderd(en) - moeten aanschaffen en die uitstrooien en dan planten op de gewenste plek: dan schiet het op. Anders past geduld.
Toen we haast twintig jaar geleden hier kwamen wonen, vond ik achteraan in de tuin wat polletjes sneeuwklokjes, die ik om de paar jaar na de bloei splitste en verplantte. En nu begint het wel aardig te worden.


Crocusjes kunnen wat lastiger zijn. Ik hou van de kleinbloemige botanische crocusjes, die ogen wat natuurlijker. Vooral de boerencrocus, de Crocus tommasinianus, die zich in gunstige omstandigheden (zon) flink uitzaait, vind ik prachtig. Andere crocusjes, vooral als ze niet zonnig genoeg staan, willen nog wel eens teruglopen. Ook muizenvraat kan de oorzaak zijn.


De vroegbloeiende Iris reticulata is ook een toppertje. Er zijn prachtige soorten. Soms krijg je van die voorjaarsbakjes met bloeiende bollen cadeau, het is de moeite waard die bollen na de bloei ergens in de tuin te planten, meestal word je het jaar daarna beloond met nieuwe bloemen. De onderstaande iris komt uit zo'n bakje.


22 opmerkingen:

 1. Nu begint het wel aardig te worden, schrijf je. Dat is een understatement van jewelste, want wat ik hier zie, is effenaf prachtig.
  Iris reticulata behoort tot mijn favorieten, maar dat heb je ondertussen wellicht wel door. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meer irisjes gaan bij mij op het bollen-bestellijstje voor het najaar!

   Verwijderen
 2. Mooie polletjes heb je al..met de sneeuwklokjes gaat het hier ook al redelijk, nadat ik al een paar jaar ook de polletjes aan het delen en uitplanten ben..
  Crocusjes willen hier niet zo, en de irisjes zijn hier steeds weg, ik verdenk toch wel de woelmuizen....is net zo erg als een eekhoorn...ben dit jaar de crocussen die er nog staan, op andere plekjes aan het planten, dan doen ze het misschien beter...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Marian, het is soms zoeken naar de meest geschikte plek voor een bolgewasje.
   En die woelmuizen, dat zijn toch ook boefjes: die zie je zeker - in tegenstelling tot mijn eekhoorn - nooit ;-)

   Verwijderen
  2. Het is soms zoeken naar de meest geschikte plek voor een bepaald bolgewasje.
   Die woelmuizen kunnen er kennelijk ook wat van... Mijn eekhoorn zie je tenminste nog wel eens, en zo'n woelmuis: heb je die ooit betrapt?

   Verwijderen
  3. Blogger plaagt: verliest mijn eerste reactie en zet hem daarna weer terug...

   Verwijderen
 3. Het ziet er heerlijk voorjaarsachtig uit Zem. Sneeuwklokjes en crocussen vermeerderen zich hier ook prima door de jaren heen maar die Iris reticulata's....... Het gaat enkele jaren goed maar verdwijnen langzaam maar zeer zeker. Nu koop ik bolletjes in het najaar (omdat ik ze zo super mooi vind) en zet ze in potten en bakken, na de bloei gaan ze de tuin in en inderdaad er bloeien er nu in de tuin van vorig jaar, het zijn er echter wel minder. Binnen staan de nieuwe nu te bloeien en gisteren heb ik er foto's van gemaakt, wie weet voor de blog.
  Geniet van je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al zo blij dat ik een paar irisjes zie. Ze zijn kennelijk moeilijker dan ik dacht. Toch wil ik in het najaar wat leuke soorten bijbestellen: eens proberen.

   Verwijderen
 4. Dat begint er al lekker florisant uit te zien, vooral de groepjes sneeuwklokjes op je tweede en derde zijn erg mooi. Zo goed staat het er hier nog niet voor, maar de eerste groepjes sneeuwklokjes beginnen nu ook hier tot bloei te komen. Ik verlang ernaar het paars-witte tapijt in een van de gemeenteplantsoenen eerdaags weer te kunnen fotograferen. Maar ik wacht daar nog maar even mee tot de temperaturen in of tegen het weekend wat omhoog gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in het Noorden moeten we altijd een paar weken langer wachten op die feesttapijtjes buiten.

   Verwijderen
 5. Als je me wil jaloers maken dan is je dat aardig gelukt ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je toch een prachtige tuin. Het lijkt me heerlijk om van zo'n grote oude tuin te mogen genieten. Ik heb alle drie de bolletjes die je beschrijft ook in mijn tuin, maar bij jou zien ze er veel natuurlijker en mooier uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook na haast 20 jaar voel ik me nog altijd bevoorrecht met onze tuin.
   En de meeste sneeuwklokpollen hebben er dus ook zoveel jaar over gedaan om zo te worden ( inclusief delen en opnieuw uitplanten).

   Verwijderen
 7. Leuke foto's van mooi planten.De soorten die je beschrijft zijn ook mijn favorieten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ze zullen bij jou ook vast en zeker steeds rijker gaan bloeien.

   Verwijderen
 8. Dag Zem,
  Wat is dit een genieten!
  En het is inderdaad een plezier om de eerste lenteboden uit de grond te zien komen!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is het begin van nog veel moois, dat komen gaat.

   Verwijderen
 9. Ik vind dat ook altijd zo'n prachtig gezicht al die sneeuwklokjes en krokussen. Hier staat een boerderij en die staat erom bekend dat zijn hele veld en erg vol met pollen sneeuwklokjes staat. Prachtig gewoon! Ook bij jou zie ik heel veel sneeuwklokjes en krokusjes en zelfs al de Iris. Supermooi en heerlijke lenteachtig. De narcissen komen nu ook gauw in de bloem.
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Steenwijk is ook zo'n boerderijtje: een grasveld wit van de polletjes sneeuwklokjes. Ook ik vind dat heel bijzonder.
   We gaan nu de goede kant op met het weer, Helma.

   Verwijderen
 10. Ik kan je woorden alleen maar beamen. Een feest, al die vroege bolgewasjes! De irissen zijn mijn absolute favorieten, ik heb vele tinten in de grond gestopt en de sprietjes zijn er al. Nog even geduld dus.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap - dat muurtje. En een goed idee om de bolletjes op te graven en te verspreiden. Moet ik ook eens doen, er groeit een ondertussen vrij grote toef naast de vijver.

  BeantwoordenVerwijderen