vrijdag 13 november 2015

Een blogboek: je blog niet slechts in de cloud.


Het bijhouden van je blog geeft niet alleen plezier, maar vergt tijd en inzet.
Je moet je realiseren dat het resultaat van deze investering zich uitsluitend in de virtuele wereld bevindt: je blog staat op de server van de blogdienst en niet in je eigen computer.
De meeste bloggers hebben wel mapjes, waarin hun teksten en foto's op hun computer bewaard worden, maar echt tastbaar is het niet.
Ik vind dat jammer en daarom maak ik elk jaar een blogboek via deze dienst.
Deze onderneming bevindt zich in Amerika en veel blogdiensten worden ondersteund. Je maakt werkelijk in een paar klikken een boek van je blog over de periode, die je wilt. De standaarduitvoering heeft zeer acceptabele foto's en ziet er goed uit. Je kunt je boek helemaal online doorbladeren en bekijken, voordat je tot bestellen overgaat.
Ik laat wel de reacties op de blogs weg, anders wordt het boek te dik en te kostbaar. De kosten lopen tussen de 30 - 50 euro, afhankelijk van het aantal pagina's, inclusief de verzendkosten. Het is aanbevelenswaardig de aanbiedingsmails van deze printdienst wel toe te laten, dan kan je toehappen als ze 20% korting bieden.
Let er wel op dat ondertitels van je foto's als tekst gewoon tussen je normale tekst in worden gedropt. Dat had ik tot nu toe niet in de gaten. Je kunt dat wellicht wel online redigeren, maar handiger is het, om onderschriften van je foto's te vermijden.


Je betaalt in dollars, het handigst gaat dat via een creditkaart. Met wat geluk heb je het boek binnen twee weken al thuis, goed ingepakt.
En dan heb je een mooi archief van je blog, waarin het gemakkelijk terugbladeren is. Een degelijke back-up, bestendig tegen computercrashes, veroudering en slijtage aan gegevensdragers.


Er wordt ook aangeraden om regelmatig een bestand te downloaden, waarin een kopie van je blog staat, die teruggezet kan worden in geval van een calamiteit bij de blogdienst.
Menigeen kent nog de ellende, die plaatsvond toen de Nederlandse Web-log.nl in 2011 een migratie ging uitvoeren. Talloze bloggers waren blijvend hun blogs kwijt.
Zelf zet ik wel zo nu en dan een kopie-bestand op mijn pc ( kijk hier hoe dat moet bij Blogspot), maar volgens mij krijg je dan niet je hele blog en je kunt er zelf niets mee. Het dient ervoor om eventuele blogs terug te kunnen zetten of te migreren naar een andere dienst).

Ik ben wel benieuwd hoe medebloggers omgaan met deze kwestie.

22 opmerkingen:

 1. Wat een goeie tip. Ik geloof dat ik daar ook eens naar ga kijken!!
  Heb ik nu lekker tijd voor ;-)
  Dag, Carin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima idee, kan het hier in Nederland niet ?
  Ik zou ze best eens willen bekijken.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland heb ik zoiets, zo gemakkelijk te maken, niet gevonden.
   Je bent altijd welkom om de boeken in het echt te zien.
   Maar je kunt zo'n boek daar gewoon op proef maken en helemaal doorbladeren. Je kunt de proefversie daar ook opslaan. Je kunt dan altijd nog kijken of je écht gaat bestellen.

   Verwijderen
 3. Mooi stukje heirloom voor het nageslacht.
  Mijn nageslacht kent alleen maar duits en engels.
  Mijn gedrukte nederlandstalige blog met hier en daar een vleugje westvlaams zou teneinde toch ongelezen in de prullenbak landen. :-/
  Mocht mijn blog op een of andere dag onherroepelijk uit zijn wolk tepletter storten dan zeg ik: ite, missa est, amen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, een mens doet er goed aan het belang van deze dingen te relativeren.
   Ik maak ze meer voor mijzelf dan voor het nageslacht. Hier zijn zoveel boeken en nog meer spul in huis. Ik denk dat het nageslacht t.z.t. een grote container laat komen....

   Verwijderen
 4. Je herrinnerd mij er weer even aan, dat ik daar ook mee bezig was, met zo'n boek, was er aan begonnen nadat ik bijna allefoto' s kwijt was een tijdje geleden...maar heb het nog steeds niet vérzonden...ga ik deze week afwerken...ik kijk toch regelmatig in het boek wat ik al heb ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijven leuke naslagwerken voor jezelf. Succes met de afwerking: leuk werk!

   Verwijderen
 5. Fijn initiatief, maar praktisch gezien onuitvoerbaar voor me doordat ik de mooiste fotoreportages op een tweede blog plaats (PicMenck) waar ik via mijn blog (Twaait) naar link.
  In jouw geval: super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat wordt lastig.
   En je moet het belang van zo'n boek ook niet overdrijven ( zie reactie Woelmuizenier). Maar toch vind ik het erg leuk, zo'n boek.

   Verwijderen
 6. Mooie uitgave, wat leuk om zoiets in de kast te hebben. Geeft een heel ander gevoel dat op het web.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geeft inderdaad een ander gevoel. Net als een e-book en een echt boek. Dan wil ik eigenlijk liever een écht boek...

   Verwijderen
 7. Hallo Zem, Heb dit nog nooit gedaan,ook niet over nagedacht, Vindt het wel 'n heel leuk idee.
  Groetjes Kees, wens je een fijn weekeknd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik ben er al wel eens mee bezig geweest, ook om de blogervaring te bewaren. Alleen nog nooit verzonden. Ik heb ook zoveel logs gemaakt dat het ook duurder is.
  Maar ik heb het nog steeds in mijn hoofd.
  Die van jou is mooi geworden.
  Nog weer eens een extra aansporing.
  Overigens zet ik mijn foto's altijd wel op een externe usb. Zodra ik foto's op mijn laptop zet, gaan ze ook naar een usb.
  En ik heb al wel veel boeken van mijn foto's gemaakt.
  Veel plezier ermee Zem!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed idee, Zem! Je hebt me dit al eens gesuggereerd, maar nu maak ik er echt eens werk van! Trouwens, dat betekent hier een heen en weer gaande beweging van ideetjes. Want startte ik mijn blog niet ooit omdat een boek over mijn tuin toch onhaalbaar leek ... en nu kunnen we een boek van het blog maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een blog in plaats van een boek en dan een boek van de blog... leuk!

   Verwijderen
 10. Geweldig idee, ik had er nog niet van gehoord, maar ik vind het erg leuk, je hebt al een 4 dubbele verzameling!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt al een mooie collectie blogboeken Zem, geweldig. Zelf was ik hier ook al eens mee begonnen, maar ook al maakte ik één boek per jaar, het werd wel erg dik en dus kostbaar. Zoals je al zei de onderschriften komen tussen de tekst en mijn Engelse versie wil ik ook weglaten. Toen ik het voorbeeld zag, zag ik ook zoveel dingen om te veranderen dat ik er mee gestopt ben.
  Momenteel ben ik bezig om de stukjes die ik zelf de moeite waard vind bij elkaar te zetten in Word met minder foto´s en die dan bij Blurb als boek te laten printen. Ook is dit een enorme klus die ik deze winter probeer af te ronden.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt een hele goeie tip Zem.
  Ik heb ook echt alles alleen op de server en maak zelfs nooit geen back-ups.
  Fotoboeken heb ik ook nog nooit gemaakt want dan beginnen ze gelijk over ik weet niet hoeveel mb die een foto moet hebben. Toch is een tastbare herinnering wel heel mooi om te hebben. Misschien moet ik me er toch eens in gaan verdiepen :-) In ieder geval bedankt voor deze waardevolle tip.
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuk en goed idee! Ik had het alleen wat eerder moeten weten, want ik ben de eerste drie jaar van mijn blog in 2008 al eens kwijtgeraakt door een technische fout. Gelukkig bewaar ik alle foto's wel tweemaal op harde schijven, en die zijn voor mij toch het belangrijkst.
  Ik heb er overigens nooit echt een probleem van gemaakt om tekst en reacties kwijt te zijn. Het is jammer, maar veel meer ook niet. Mijn weblog helpt me om geestelijk en lichamelijk in beweging te blijven. In het Fries zeggen we wel: 'wat west hat, hat west.' Oftewel: voorbij is voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen