dinsdag 5 juli 2016

Onze poel.


Na dagen van regen, nog eens regen en weer regen vind ik het wel toepasselijk om iets te vertellen over de natste plek in onze tuin: de poel.
Onze tuin kent een behoorlijk hoogteverschil, het diepste punt ligt een kleine twee meter lager dan het hoogste punt. Dat is voor Friesland vrij uitzonderlijk, maar het komt omdat huis en tuin gelegen zijn op een veenpakket afkomstig uit een oud moeras. Het veen klinkt nog steeds in. Het huis is eind jaren dertig op betonnen palen gebouwd, die op de zandlaag onder het veen steunen. Het huis blijft op hetzelfde niveau, maar de grond eromheen daalt.
Op het lage niveau hebben we 13 jaar geleden een vijver laten aanleggen. Een folievijver, van zo'n twee meter breed en drie meter lang.

Hier beneden kijk je a.h.w. vanaf het wateroppervlak van de vijver - helemaal onderaan op de foto - naar "straatniveau". Het was toen half maart van dit jaar:


En hieronder zie je de vijver in de andere richting, toen was het 1 april:De vijver was een aantal jaren een mooie, heldere waterplas met wat windes. Maar gaandeweg is deze geëvolueerd tot een vrij wild begroeide poel, waar zich kikkers, salamanders, padden en heel wat waterinsecten ophouden.

Hieronder de poel half april:


Hoewel ik een glasheldere waterplas heel mooi vind, heeft deze wilde poel bepaald zijn charme. Hij doet heel natuurlijk aan, is nooit bealgd en het water is gezond. Het past in onze natuurlijk aandoende tuin.

De poel eind mei:


In het begin hebben we heel wat waterplanten gezet, maar de sterksten hebben overleefd: waterdrieblad, hoornblad, watermunt, dotters, penningkruid, lissen, moerasspirea en dan ben ik vast nog iets vergeten.

De poel half juni: (de eerste foto bovenaan de blog is van begin juni)De foto's, die de blog illustreren, laten zien hoe deze poel in ruim drie en halve maand volledig van aanblik verandert. 

hieronder 30 juni:


Het blijft ongelooflijk om te zien hoe sterk de groeikracht is van sterke en gezonde planten. 
Om deze weelde te kunnen aanschouwen: daarom heb ik een tuin.


16 opmerkingen:

 1. ooo, een vijver, nog zo'n project waar ik al een tijdje van droom. Ik verwonder me ook iedere lente en zomer weer van de groeikracht van bepaalde planten... en ik laat me er soms ook door misleiden. Zo heb ik al een paar keer in de vroege lente iets willen planten op die lege plek tussen de griekse alant en de persicaria... maar naarmate het seizoen vordert blijkt dat ieder jaar tevergeefs te zijn want die twee nemen de boel helemaal over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel herkenbaar: in het voorjaar denken dat ergens nog wel iets tussen kan. En die vijver: die komt er vast wel bij jou.

   Verwijderen
 2. Leuk...hij wordt kleiner en kleiner en kleiner..het gedeelte water wat je ziet dan toch... Onder de planten zit het vast nog..Het is maar goed dat je weet waar die ligt..:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom noem ik het ook maar een poel, dat begrijp je ;-)
   Ik heb nog een heel klein vijvertjeergens, en dat zie je helemaal niet meer, als je het niet weet.

   Verwijderen
 3. Mooi logje weer, Zem.
  Jullie natuurlijke vijver doet bijna paradijselijk aan zo door de tijd heen. Daar kan onze folievijver van zijn levensdagen niet tegenop. Maar dat hoeft ook niet, want ons tuintje is te klein om de natuur (zo goed als) de vrije loop te laten. En op een mooie zomerdag is het ook bij onze vijver gelukkig goed toeven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik zal het boven nog erbij zetten, maar het is een folievijver. Zo'n twee bij drie meter. Jammer genoeg geen natuurlijke vijver. Zo doet hij kennelijk wel aan ;-)
   Maar wat gun ik ons allemaal vele echte zomerse dagen om bij onze vijver(tjes) te gaan zitten mijmeren.

   Verwijderen
 4. Ziet er goed uit, ongetwijfeld een paradijs voor dier en mens! Groeten vanuit Noorwegen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je van zover reageert. Mooie vakantie verder!

   Verwijderen
 5. Een krimpende vijver - een beeld dat me bekend voorkomt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er komt wellicht toch een moment, waarop ik moet ingrijpen...

   Verwijderen
 6. Niets mooier dan water in de tuin. Ik kan zo genieten als op een mooie dag zoveel waterjuffers mijn kleine vijver bezoeken.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja,een vijver brengt veel spannend leven in een tuin!

   Verwijderen
 7. Mooi beeld, van dat wassende groen rond de poel. Ziet er in ieder geval erg natuurlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het niet zag, zou je niet geloven dat er zo'n weelde aan groen kan ontstaan vanuit zo'n kale wintervijver.

   Verwijderen
 8. Hoi Zem,
  sorry voor mijn late reactie hoor maar we waren er een paar dagen even tussenuit :-)
  Erg leuk dat je deze poel in je tuin hebt. Je noemt kikkers en padden maar heb je dan ook geen libellen of juffers! Al die groen planten er omheen staan echt heel mooi. Ook leuk te lezen hoe het verschil in jullie tuin is gekomen. Ik heb er weer van genoten.
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Helma, er zijn ook geregeld juffertjes en een enkele libelle. Al hoewel ik het idee heb, dat er dit jaar wat minder zijn.

   Verwijderen