zaterdag 10 september 2016

Laat je inpakken door de wilde bosrank (Clematis vitalba).


Al vaker heb ik een loflied gezongen op de wilde bosrank, de Clematis vitalba.
Het moet meer dan 10 jaar geleden zijn, dat ik hem plantte in ons bosje vóór een enorm hoge en brede Prunus laurocerasus. Hij is nu metershoog en bedekt een groot gedeelte van die prunus. (foto hieronder dateert van begin augustus)


Al een aantal weken bloeit de bosrank onverminderd royaal door en trekt een menigte aan insecten aan. De fijne bloemen zijn heel mooi en geuren zacht. In de winter krijg je een grote hoeveelheid prachtige zaadpluizen. En deze zaden komen het jaar daarna overal op met de bedoeling ervoor te zorgen dat hele woonstedes ingepakt gaan worden door de bosrank.
Dat is niet overdreven. Hij is hier langs de prunus bezig naar de lijsterbes te klimmen. Ik schat de bereikte hoogte nu zo’n 7 meter.
De stengels zijn nu al haast 8 cm dik, het zijn echte lianen geworden, je kunt ze bij wijze van spreken als rekstok gebruiken.


Ook langs onze schutting heb ik hem geplant. Dat is w.s. niet zo verstandig geweest, want hij wil de poort dichtwoekeren, die moet ik twee maal per week vrijknippen en hij is op weg het dak van de schuur te beklimmen.Hoe ontzettend mooi de plant ook is – kijk hieronder maar naar de combinatie met de New Dawn klimroos – toch denk dat ik er verstandig aan doe hem in het rustseizoen weg te halen bij de schutting.


En, om de relatie met mijn buurvrouw niet te veel onder druk te zetten, zal ik hem bij de prunus ook wel een kopje kleiner moeten maken.


Het vreemde is, dat de plant wordt gezien als een kalkindicator en ik tuinier op echte zure turfgrond.
Wellicht zit er puin in de grond? Of is de plant minder kieskeurig dan we denken?

De groeikracht is dus enorm. Hij is eigenlijk niet aan te raden voor een kleine tuin. Dan ben je, als hij eenmaal goed aan de groei is, het hele jaar door bezig hem te plagen door hem terug te snoeien.

Maar als je de ruimte hebt en als je van deze wildebras kunt houden: laat je dan gerust inpakken door de bosrank, één van onze inheemse lianen.

17 opmerkingen:

 1. Goede tip, er is gisteren een stukje tuin vrijgemaakt waar de vorige eigenaar jarenlang zijn puin achterliet waardoor we nu extra plaats hebben,maar ook een gat in de haag, deze is het overwegen waard. Blijkt ook dat je de jonge scheuten kunt eten zoals hopscheuten... maar wel goed koken want rauw zijn ze giftig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de nood aan de man komt, is er meer eten in de tuin dan je denkt ;-)
   In jullie tuin zal de bosrank een aanwinst zijn!

   Verwijderen
 2. Staat op mijn to-have-lijst. Niets liever dan mijn tuin te transformeren in een ware jungle. Bedankt voor de info.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze plant past als geen ander in een Europese jungletuin!

   Verwijderen
 3. Ik denk dat de Clematis vitalba bepaalt niet kieskeurig is betreffende de grond, ik zit nl. ook op zure veengrond en hij woekert als een gek. Heb er een paar jaar geleden ook een blog aan besteed, want hij is wel mooiiii. Inmiddels heb ik hem wel een kopje kleiner gemaak, de oude Prunus cerasifera nigra kreeg het wel erg zwaar. Maar toch, deze woekeraar zit al weer boven in de boom. Je raakt hem dus nooit meer kwijt, maar dat wil ik ook niet....
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, deze charmante woekeraar is nauwelijks te temmen.
  Ik zou hem ook niet willen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de zandgrond van onze tuin tiert de Clematis vitalba ook welig. Zelfs tijdens onze laatste duinenwandeling zagen we ganse duinenpartijen die overdekt waren met de plant. Dat zegt mijns inziens veel over de verdraagzaamheid van de rank met betrekking tot de grond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan duidelijk: de Clematis vitalba is een echte aanpasser!

   Verwijderen
 6. Het zou ook een mooie voor hier zijn, ik ga hem eens aanschaffen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Zem, Ja soms moet je iets aanpassen, ook als je dit eigenlijk niet wilt. het is wel 'n flinke en mooie plant.
  Groet kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een kanjer! En zelfs je vlinderstrik staat nog rijkelijk in bloei

  BeantwoordenVerwijderen
 9. TWee keer per week bijknippen, dat is wel erg intensief tuinwerk .... Mooie plant

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Zem,
  Die bosrank is inderdaad heel mooi. Prachtige witte trossen met bloemen. Inderdaad niet goed dat je schuttingdeur ook dichtgroeit door deze mooie bloeier en de roos mag er ook niet aan onderdoor gaan. Maar ik denk dat jij dat ook wel kan klaren want je hebt behoorlijke groene vingers ;-)
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Zem,
  Ik heb altijd een zwak voor Clematis vitalba. Ik zocht er een paar jaar geleden steeds naar in de duinen bij Haarlem (kalkrijk, zou hij moeten groeien). Kon hem maar niet vinden, tot ik mijn nek overstrekte om ver boven me (en boven de kamperfoelie uit) te kijken; daar hingen ze. Er is een pad langs een dieper gelegen vallei en daar sta je oog in oog met kluwen van wilde bosrank, van 8 meter makkelijk. Ik vind hem prachtig staan in jouw tuin, heel bijzonder dat je hem hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hij gaat pas echt lekker bloeien vanaf een meter of twee hoog.
  Leuk, dat je hem pas vond toen je omhoog keek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. helaas wordt alle opmerkingen niet erbij gezegd wordt dat als je deze plant niet iedere week snoeit hij alle andere planten en struiken verstikt. Na een paar jaar heb je alleen de clematis over en de rest is dode takken!!!

  BeantwoordenVerwijderen