woensdag 30 augustus 2017

Het bessenbosje een half jaar na aanplant.


Begin maart plantte ik het bessenbosje in met zwarte bessen, honingbessen en appelbes.
Er was op dat stukje flink kaalslag gepleegd en mijn doel was om het stukje zo snel mogelijk een bosachtig uiterlijk te geven. Hieronder dezelfde plek in maart, daaronder en geheel bovenaan nu.Ik zette wat bodembedekkers tussen de bessenplanten: de wilde voorjaarslathyrus (Lathyrus vernus), bosaardbeitjes, er stond al een mooie varen. 
Voor de kleur Geranium rozanne en het mooie goudgele bosgierstgras (Milium effusum “aureum”).

Nu hebben de bessen uiteraard nog nauwelijks iets opgebracht op een klein handje zwarte bessen na. De appelbes in het midden (zie hierboven) mag nog wel wat beter aan de groei komen, de bladeren gaan al een herfstkleur aannemen, de zwarte bessenplanten links hebben lekker volume gekregen.

Hieronder het stukje vanaf de zijkant nu en in maart.Gelukkig hebben mijn hopplanten (linksachter op de overzichtsfoto's) de kaalslag overleefd, ze bloeien op dit moment royaal met kleine bloempjes: overduidelijk mannetjesplanten. Helaas geen hopbellen dus:


Ook de liaanachtige stammen van de wilde Clematis vitalba zijn goed uitgelopen, en zijn kort geleden in bloei gekomen:Ik streef naar bedekte grond, de bodembedekkers zullen dat volgend jaar wel halen.


Het zal duidelijk zijn dat de bessen, die er hopelijk elk jaar in grotere aantallen zullen komen, niet alleen voor onszelf zijn, vogels en insecten mogen er ook van mee snoepen.

Na een klein halfjaar ben ik niet ontevreden over de ontwikkelingen op dat stukje grond.

18 opmerkingen:

 1. Ik denk dat er voor jullie weinig bessen overblijven, bij ons zijn de vogels net iets eerder. Woekert de hop niet ? Wij halen er altijd veel van weg.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hop stond tot dit voorjaar te donker, en dat beperkte de groei. Ik denk dat ik hem nu in de gaten moet gaan houden. Ze zeggen dat je de jonge scheuten in het vroege voorjaar als een soort asperges kunt eten. Ga ik volgend jaar een proef mee doen.

   Verwijderen
 2. Volgend jaar zal je wel volop opbrengst hebben van dat bessenhoekje. Of de vogels, dat kan ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zwarte bessen zijn lekker om zo van de struik te eten, dat had ik al gemerkt.
   We zullen zien of we de opbrengst kunnen gaan delen met de vogels volgend jaar :-)

   Verwijderen
 3. Als je ziet hoe goed het al gegroeid is in zo'n korte tijd dan komt het zeker goed met die bessen van jou. Volgend jaar Bosbessentaart, zeker weten! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het kaalslaghoekje er al weer aardig begroeid uit zien, dat komt ongetwijfeld wel goed. Of er voor je zelf ooit bessen overblijven is de vraag, hier zijn de vogels me meestal voor omdat zij er al aan beginnen voordat ze goed rijp zijn. De Clem. vitalba, een wilde groeier maar zo mooi nu en hoe je hem ook terugsnoeit, deze komt altijd terug. Geniet van je bessenhoekje, het is leuk!
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, Janneke, ik vind het niet zo'n punt als de vogels me voor zijn. Maar ik zal wel mijn best doen om ook nog een portie te bemachtigen volgend jaar.

   Verwijderen
 5. Zag ik daar niet in de struiken een paar vogels zitten die er ook niet ontevreden uitzagen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn de huismerels, die nu loeren op de druivenoogst :-))

   Verwijderen
 6. Heerlijk Zem je wilde tuin, Het bessenhoekje is toch wel leuk ingericht.
  Groet kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ziet er echt al heel groen uit... Je hebt een mooie 'collectie' bessen uitgezocht. De aronia krijgt een prachtige herfstkleur, en de honingbes is zelf heel speciaal van kleur zag ik, verder ken ik de plant niet, dus houd ik jou blog maar in de gaten om er meer over te weten te komen :) en ik vind die clematis zo mooi, met zijn dikke 'lianen'...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh chips, heb ik vergeten om mijngoogle account te verwisselen.. Ja, ik doe dus ook aan lingerie maken ( schunsland) dan weet je dat ook gelijk :)

   Verwijderen
  2. Ha, ha. Maar ik wist al lang dat je een tweede blog hebt waar je je bijzondere creativiteit op dit modeonderdeel toont. Ik heb er bewondering voor!

   Verwijderen
 8. Hoi Zem,
  en toch is dit aardig wat al zijn de bes oogsten nog niet echt heel veel. Net wat je zegt, ieder jaar hopen dat het er meer worden en daar ga ik ook van uit :-) Ik vind die groen struiken echt heel mooi en vooral de zwarte bessenplant erg mooi. Ziet er ook heel gezond uit. Lekker dat ook de vogels mee mogen snoepen van dit lekkers :-)
  Die liaanachtige stammen van de wilde Clematis zijn echt aardige stammen zeg! Super dat die ook weer in bloei zijn gekomen. Heerlijk tuintje heb je ook :-)
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Helma, ik was zelf ook verbaasd dat zo'n desolaat hoekje zo snel best aardig kon worden. Mijn tuin moet weelderig zijn en kale grond wil ik niet zien šŸ˜Š

   Verwijderen
 9. Wat een metamorfose! Zalig he, zo'n stukje wilde tuin waar je dan ook nog kan van smullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook erg blij dat het zielige stuk weer vrij snel aardig is geworden!

   Verwijderen