woensdag 25 juli 2018

Hittestress en zonnevreugde bij mijn tuinplanten.Het is nu overduidelijk welke planten in de tuin lijden onder hittestress, na maanden geen of nauwelijks regenwater te hebben gehad. Op sommige plaatsen is de toestand desolaat, op andere plekken zijn er planten die er nog steeds fris bijstaan.
Planten met hittestress laten in eerste instantie alleen het blad hangen, wanneer ze pal in de zon staan, zoals de phloxen hieronder.


Dat is normaal en een beschermingsmechanisme. Wanneer het blad in de avond en nacht niet bijtrekt, ‘s morgens dus nog steeds hangt, dan heeft de plant écht watertekort.
Je kunt ervoor kiezen, hem dan eens per week (of toch vaker bij deze intense hitte) flink water te geven. Dat is beter dan elke dag een beetje, je wilt dat de plant diep wortelt en leert het water diep weg te halen: zo kan hij het best tegen de droogte.
Ik ga wel dagelijks met de sproeier langs mijn potplanten, die kunnen immers niet diep wortelen.
Het is geen doen een wat grotere tuin te besproeien, ik geef alleen water aan planten, waarvan ik het verwelken niet kan aanzien, selectief sproeibeleid dus.
Ik vraag me wel af wat er met de planten gebeurt, die nu volledig uitgedroogd raken. Dat zijn oppervlakkig wortelende planten, zoals tuingeraniums, astilbes, herfstastertjes, heide enz.


Als je deze nu niet meer zo nu en dan wat water geeft, verdroogt en sterft dan het wortelgestel, zodat de plant ook ondergronds sterft? Dat zou een groot verlies betekenen in onze tuinen.


Hier voer ik toch wel een halfslachtig beleid. Om de drie dagen op een paar plekjes een gieter water erover heen, de rest gaat er dan misschien aan.Het meest triest ziet de fluweelhortensia ( Hydrangea aspera) eruit. Ondanks om de paar dagen een flinke scheut water laat hij het blad permanent hangen. Ik geef niet op, want als de wortels uitdrogen ben ik hem kwijt:


Een aantal planten lijken dit weer vol vreugde te begroeten. Zonder watergiften tot nu toe juichen de pluimpapavers (Macleaya, zie vorige blog), de kaardenbollen:


de vlinderstruiken: 


de sterke Acanthus:


De schitterende pollen Eupatoria (koninginnekruid, leverkruid), een wilde plant, die miskend wordt in de tuin, omdat hij zou woekeren. Hij zaait zich ook uit, maar dat trek ik weg, waar ik dat niet wil.
De plant is sterk, bloeit fantastisch, trekt massa’s bijen, vlinders en andere insecten aan. Zelf vind ik de wilde soort met de zachte leverkleur mooier van kleur dan de gecultiveerde witte, die eveneens veel insecten aantrekt:


De Chinese Judasboom (Cercis chinensis "Avondale") handhaaft zich zeer goed zonder watergift, het mooie blad blijft prachtig. Met het groepje esculaapui ( Allium sativum ophioscorodum) ervoor, een kattenstaart erachter blijft het een aanvaardbaar hoekje.


Moeilijker krijgen de Veronicastrums het nu. Ze zijn zo mooi, met de fijne torentjes, dat groepje krijgt ook zo nu en dan wat water.


Verbazing voel ik altijd bij de droogteresistentie van de kattenstaart (Lythrum salicaria), die toch bekend staat als een moerasplant. Hij zaait zich hier uit op vrij droge plekjes en weerstaat de droogte heel redelijk.
Echt mooi staat hij langs de rand van de vijver, waar hij al jaren steeds meer uitdijt. Een pracht plant die een massa insecten aantrekt:


De waterstand van die folievijver van zo’n 2 bij 3 meter ging een aantal malen te sterk naar beneden. Ik heb vanaf het voorjaar drie maal de waterslang een uurtje erin gelegd om flink bij te vullen. De planten langs de rand van de vijver waren er dankbaar voor. Ik merkte ook dat de laag eendenkroos op de waterspiegel de verdamping sterk reduceerde.


Ieder, die de zorg heeft voor buitenvegetatie, vraagt zich af hoe het verder zal gaan deze zomer. De hitte bereikt de komende dagen een hoogtepunt, echte afkoeling en een einde aan de droogte is nog niet in zicht. Mogelijk hier en daar een onweersbui.
We wachten met spanning af wat de gevolgen zullen zijn op het planten- en dierenleven van deze uitzonderlijke zomer.
Ook wij mensen zullen een balans moeten zien te vinden tussen hittestress en zonnevreugde ;-)
Ik ben zelf ambivalent, want ik weet ook hoe ik naar zonnewarmte kan verlangen tijdens een lange winter.


14 opmerkingen:

 1. De Fluweelhortensias hebben het bij ons ook erg moeilijk en inderdaad de Kattenstaarten staan er allemaal goed bij. Ik weet niet hoe het wordt als de hitte zo lang blijft.
  Volgend jaar zullen de kwekerijen het erg druk krijgen denk ik.
  Gr Jan)Wilde een Tuin'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De planten, die nu sterven, moeten we misschien wel gaan vervangen door droogte-tolerante planten. En dan zul je zien dat we een extreem natte zomer gaan krijgen...
   Tja...

   Verwijderen
 2. Zo herkenbaar je verhaal.Ook hier ziet er veel erg triest uit en anderen doen het nog best goed en vooral de voortuin is een trieste boel . Sproeien doen we niet maar de planten die het echt nodig hebben krijgen wat gieters water .Een paar rozen in de voortuin bloeien gewoon voorzichtig door en de Hortensia's en de mini buxus haagjes zien er niet meer uit.De achtertuin krijgt wat meer gieters [en gelukkig is hij klein ] omdat daar een wat nieuwe plantjes staan en ik graag mijn rozen en clematis wil behouden ,maar we overdrijven niet .Als ik de Kaardebol en de Veronicacstrums zie gaat mijn hartje sneller kloppen en de gedachte of er toch een plekje is voor deze mooierds want ook die stonden in de oude tuin .Tja oude liefde roest niet .We gaan maar afwachten wat er gaat gebeuren maar soms vrees ik het ergste .Zelf heb ik voor het eerst weinig moeite met de warmte en zit samen met mijn man veel buiten .
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We moeten maar afwachten welke planten gaan overleven. Het zijn spannende tijden. De droge warmte, waar ik ook redelijk goed tegen kon, is nu vervangen door een meer benauwde warmte rond de 30 graden.
   Dat is een ander verhaal, buiten zijn is nu een opgave.

   Verwijderen
 3. Ook hier veel hittestress onder de planten. Heb wel een pomp die water uit de vaart haalt en sproeileidingen, maar gebruik dit hoofdzakelijk voor het gras, de kas en potplanten. De vele Buddleja's laten hun blad hangen, buxussen worden bruin (hebben geen ziekte) enz. We zien wel wat het wordt.....
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hebben we geen ervaring mee in onze tuinen. Kennelijk is er bij jullie nog geen verbod om gebruik te maken van het oppervlaktewater, dan wordt het wel heel moeilijk.
   We wachten maar af hoe het zal gaan.

   Verwijderen
 4. Het is nu officieel, zelfs met regenwater of putwater mag hier enkel nog de moestuin gesproeid worden. Als ik dat doe vrees ik dat heel mijn nieuw aangelegde border er aan is en zelfs met sproeien zijn er al verschillende planten doodgegaan. Deze nacht heeft het gelukkig wel geregend maar eens de zon er is droogt alles razendsnel op. Ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen maar bekijk het toch wel met een bang hart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rob, misschien kun je een list verzinnen en wat groenten in je prairieborder zetten, zodat je toch kunt sproeien.
   Het zou anders zo zonde zijn voor je investering.

   Verwijderen
 5. Goedemorgen Zem,
  Ja wat moeten we nu. De waterschappen roepen op om de tuin niet meer te sproeien maar ja ook bij mij staan heel veel planten er wel heel treurig bij. Het is nu moeilijk te geloven dat we in voorgaande jaren zo vaak naar de weerberichten keken of die regen nu eindelijk voorbij was. Nou ja nog een dag hitte en dan hebben we hopelijk het ergste gehad.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marijke, volgens mij slaat het sproeiverbod van de waterschappen op het gebruiken van oppervlaktewater ( uit sloten, meren ), maar (nog) niet op het gieten en werken met de tuinslang met kraanwater. Selectief sproeien met de tuinslang mag dus.

   Verwijderen
 6. Hier zien de hortensia’s er net zo uit Zem! Ik sproei ook hier en daar. Gisteren heeft het geregend en dat geeft wat verluchting onder de planten. Misschien gaan we in de toekomst wel mediterrane tuinen maken.... stel je voor wat een mogelijkheden! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zullen ons zeker moeten instellen op meer droogteresistente planten, wanneer we planten vervangen of nieuwe kopen.
   Afscheid maar ook mogelijkheden: Hetty, je bent een optimist!

   Verwijderen
 7. Hoi Zem,
  sorry voor mijn late reacties maar ik kan zelf ook hel slecht tegen deze hitte. Ik laat dus ook alles hangen hihi... Echt heel triest hoor hoe alles er nu bij hangt :-( Er is echt een enorme droogte en dat zullen we later in het jaar ook echt heel erg gaan merken.
  Jij hebt nog wel enkele planten die het heel goed doen maar dan moet de droogte binnenkort ook echt voorbij zijn.
  Denk goed om jezelf.
  Liefs, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma,ik merk dat alles fysiek wel goed gaat met me, zolang ik eigenlijk totaal geen programma heb. Zodra er tóch activiteiten zijn ( soms onontkoombaar) dan ben ik dagen een beetje gammel. Dat is dus écht hittestress.
   Net als de planten, doe ik maar zoals jij: alles laten hangen ;-)
   Het is nog niet voorbij, de extreme warmte.
   Liefs van Zem.

   Verwijderen