zaterdag 16 mei 2020

De schoonheid van rode esdoorns.De mooiste boom in onze tuin is zonder enige twijfel een Japanse esdoorn.
Deze boom stond jarenlang verstopt en ingeklemd tussen de hoge coniferen, die een jaar geleden in het vroege voorjaar moesten wijken na stormschade.
Meteen bleek dat er een miskende boom eindelijk tot zijn recht ging komen.
De boom moest het afgelopen jaar wennen aan wind en zon, na jarenlange beschutting.
Hij zat toen wat schraal in het blad en ik was soms bang dat de takken zouden breken in de windvlagen, maar hij lijkt dit jaar in volle pracht te herrijzen.
Hieronder de boom vlak na het uitlopen begin april:


Omdat de boom 24 jaar geleden al aanwezig was, toen we in dit huis kwamen wonen, weet ik niet 100% zeker om welke Japanse esdoorn het hier gaat, maar het is vrijwel zeker de Acer palmatum atropurpureum. Zie hier de hele boom en het blad van dichtbij:Japanse esdoorns houden van zure, niet al te droge, luchtige grond. Klei en kalkhoudende grond zullen ze niet zo op prijs stellen.
In het voorjaar is het blad schitterend van kleur, waarbij vooral de rode, oranje en gele variëteiten eruit springen. Het blad wordt later donkerder, soms groener, dat hangt ook weer van de soort af.
In de herfst tonen ze weer betoverende herfstkleuren.

Mijn collectie bevat, naast de genoemde boom, een paar Acer palmatum-bonsai’s. 
De mooiste, helderrode, is de Acer palmatum “Deshojo”, die ik al meer dan vijfentwintig jaar koester:


De andere - rechts van de "Deshojo"- een Acer palmatum atropurpureum, die donkerder blad krijgt,  zal een jaar of zeven oud zijn:


Ik kocht toen een klein potje met zeven piepkleine van deze esdoorntjes, dicht op elkaar geplant, bij een tuincentrum. Ik potte ze allemaal afzonderlijk op en zo kreeg ik na wat snoeien en begeleiden langzamerhand hele leuke bonsai’s.

Het zal je misschien opvallen, dat het blad van de palmatums niet altijd 5-lobbig is, sommige variëteiten zijn 7-lobbig (links het 7 lobbige blad van de Acer palmatum atropurpureum uit de potten, midden het vijflobbige blad van de grote atropurpureum boom en rechts de Deshojo met vijf lobben):


Een inheemse esdoorn, die ook rood of roodachtig blad kan hebben is de Noorse esdoorn, de Acer platanoides. Ik heb een exemplaar in pot en een meer donkere , die mag uitgroeien in het nieuwe bosje: Niet te verwarren met de meer voorkomende gewone esdoorn de Acer pseudoplatanoides, waarvan het blad grover is met rondere lobben, dit worden grote bomen. Ik heb een exemplaar in de hoek van de tuin:


Wie écht wil genieten van de pracht van de Japanse esdoorns, doet er goed aan in voorjaar of herfst een arboretum te bezoeken. Ik weet dat het prachtig gelegen Belmonte Arboretum in Wageningen een grote collectie bezit ( ik schreef er hier eerder over).

20 opmerkingen:

 1. Je Acer palmatum atropurpureum vind ik ronduit schit-te-rend. Meteen al rood blad bij het uitlopen, is een troef. Veel bomen moeten wachten tot de herfst om te pronken met die kleur. ;-)
  Al even mooi, doch in miniversie: je Acer palmatum 'Deshojo'. Ook als boom in volle grond wordt dit geen grote jongen, met zijn maximumhoogte van 2 meter. Uitermate geschikt voor kleinere tuinen, dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dagelijks genieten van deze prachtige bomen / boompjes.
   Als ik maar een piepklein tuintje had, dan zou ik de Acer palmatum 'Deshojo' als solitair overwegen, is ook prima door snoei bij te houden zonder het boompje te verminken.

   Verwijderen
 2. Mooie boom en dan ook nog in het klein, bijzonder.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn nu echt de toppers in de tuin; de kleur is deze maand op z'n mooist.

   Verwijderen
 3. Goede avond lieve Zem,
  Wat een beauty is die esdoorn. Daar heb je eigenlijk geen bloemen voor nodig. En dat deze niet van klei houden is mij wel duidelijk geworden. Ik heb er diverse zien sneuvelen in mijn tuintje. Prachtig en bijzonder zijn je bonsai's. Hoe is het mogelijk dat ze zo klein blijven.
  Heerlijk weekend gewenst.
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klein blijven is een proces van kleine pot en uitgekiende snoei en zeker geen overbemesting: Bonsaitechnieken.

   Verwijderen
 4. Je grote Japanse esdoorn is prachtig, maar ik vind je bonsai Acer palmatum “Deshojo” met het helderrode blad zo mogelijk nog mooier. Ik stel me zo voor dat je die bij wijze van spreke als een kind vertroeteld. Ik vind 'm in elk geval heel knap.
  Groeten en een goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Jan, deze bonsai is wel mijn allermooiste, denk ik.
   In de droge jaren van de laatste tijd kun je ze geen dag overslaan met watergeven en moet je ze vooral niet in de felle zon zetten.

   Verwijderen
 5. Wat een heerlijk blog Zem.Zo mooi de kleuren van de Esdoorn . En geweldig dat je van de andere Bonsai's hebt kunnen maken ,ze zijn echt zo leuk .
  Lieve gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Acer palmatum-soorten zijn hele dankbare boompjes voor Bonsai.
   Niet eens zo moeilijk als andere bonsaiboompjes.

   Verwijderen
 6. Die grote acer is echt een prachtige plant, mooie rode verkleuring van het blad. Goed dat ie tegen de wind bestand bleek.
  De bonsaï zijn ook gewoon erg knappe exemplaren. Heel mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn grootste zorg vorig jaar was, dat de "verwende" boom niet bestand zou zijn tegen de wind.
   Een boom is wel in staat door aanmaak van bepaalde cellen de takken steviger te maken. Ik hoop maar dat dat ook gebeurd is.

   Verwijderen
 7. Wat fijn dat ie nu helemaal tot zijn recht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze zijn absoluut de moeite waard om in de tuin te hebben. Ik heb er onlangs nog 3 van aangeschaft, jammer genoeg is de 'Trompenburg' uitgevallen. Hij lijkt dood gevroren te zijn. Zoveel keuzes met evenveel kleuren. Snoepjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kennelijk zijn ze, als ze jong zijn, wat gevoelig.
   Ik heb hier in de tuin ook veel (meest oppervlakkige) vorstschade door één van de IJsheiligen.

   Verwijderen
 9. Hoi Zem,
  die Japanse Esdoorn is werkelijk een pareltje om te zien. Eerst verstopt tussen de coniferen en daarna moeten wennen aan alle elementen van de natuur maar...... wat er nu staat is een rode weelde 😀. Hij is echt prachtig!
  Het blad van de inheemse Esdoorn mag er ook zijn. Minder rood maar wel rood ;-)
  Liefs van mij, Helma
  Blijf veilig hé.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo sta je ieder jaar weer voor verrassingen in de tuin.
   Dat zijn de aardigheden van de natuur. We praten nu maar even niet over de onaardigheden van de natuur...
   We blijven alert, Helma, dat zal voorlopig nog lang nodig zijn.
   Geniet van alle moois!

   Verwijderen
 10. Fijn om te zien dat die stormschade van vorig jaar uiteindelijk toch ook positieve kanten heeft.
  Die Japanse esdoorns zijn echt sieraden in een tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, na zo'n crash zijn er dan toch weer wonderlijke verrassingen én een merkwaardig goede groei van de nieuwe bosaanplant.

   Verwijderen