dinsdag 14 februari 2012

Binnenplanten; kleinbloemig en geurend orchideetje.Als plantenfreak kan ik het natuurlijk niet laten om ook binnenshuis het een en ander neer te zetten: kamerplanten. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stonden de huizen er vol mee. De laatste decennia veel minder: werkende vrouwen, drukke gezinnen; de tijd ontbreekt voor uitgebreide zorg voor binnenplanten. Je kunt het al zien aan het aanbod in de tuincentra. De afdeling binnenplanten werd steeds kleiner en erger nog, een binnenplant werd een wegwerpartikel.
Toen wij na ons trouwen op een flat woonden en nog geen tuin hadden, was onze verzameling kamerplanten groot. Toen we eenmaal een tuintje en veel later een tuin kregen - wat een weelde! - ging dat wel ten koste van het aantal. En, ons assortiment verschoof geleidelijk aan naar planten waar je een paar dagen bij weg kon; onder andere succulenten (vetplanten). Maar ook orchideeën bleken zich goed thuis te voelen onder het regiem van eens in de drie tot vier dagen een scheutje water. En daarbij vielen we vooral op de wat "natuurlijker" ogende kleinbloemige orchideeën.
Veel mensen vinden orchideeën na de bloei niks meer omdat ze daarna een groot deel van het jaar maar wat bladsprieterig staan te zijn. Ze worden dan maar weggedaan. Het loont de moeite om ze gewoon op hun plek te laten staan (een niet zonnige maar lichte plek en niet boven de verwarming) en bovenstaand waterregiem te handhaven.
Op de meest verrassende momenten, zoals nu in de winter, word je beloond en zie je bloeistengels verschijnen. Zoals een paar weken geleden bij de plant hierboven. Deze soort heeft hele fijne bloemetjes, die ook nog eens een delicate geur in je kamer verspreiden. De kleur doet me aan de wespenorchis denken.
Het is een dendrobium en vermoedelijk de delicatum, met enige moeite bij gespecialiseerde orchideeënkwekers wel te krijgen.

6 opmerkingen:

 1. Hier nog een orchideeën- annex kamerplantenliefhebber. Wat 's winters buiten niet kan, kan binnen wél: volop genieten van de flora.
  Mooie Dendrobium! Te onzent bloeit momenteel de Dendrobium 'Star Class' volop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Binnen genieten: precies zoals je het zegt, Menck. Die "Star Glass"(gegoocheld) lijkt me ook prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie plant! Ik ben nog ouderwets en gooi alleen in het uiterste geval iets weg: je weet maar nooit! Het is verrassend zoals vaak ineens dan toch weer een groen puntje verschijnt.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weg gaat een plant hier eigenlijk alleen bij een ernstige schildluisaantasting. Anders krijgen ze in de zomer nog een kans buiten. En dan zie je soms een wonderbaarlijk herstel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk om te lezen dat er toch nog soorten zijn die wel geur verspreiden. Een pracht exemplaar Zem.
  Hartelijke groetjes
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen