zaterdag 4 februari 2012

De lijsterbes: bomenkalender nr.2.Toen we 16 jaar gelden dit huis kochten, was hier al een mooie, volgroeide tuin omringd door bomen, rhododendrons en verscheidene coniferen. Dat mag een groot voorrecht genoemd worden.
Van de bomen uit de Keltische bomenkalender zijn - op twee na - alle bomen hier aanwezig en dat maakt het mogelijk die bomen intensiever te leren kennen.
De boom, die gekoppeld wordt aan de periode  van 21 januari tot 17 februari is de lijsterbes (sorbus aucuparia). Het Latijnse aucupor betekent vogels vangen, het was dus een "vogelvangboom". Dat wekt geen verbazing want als in augustus de oranjerode bessen verschijnen, lokt dat tal van vogels.
Hier staat de boom in de noordwesthoek van de tuin en is naar schatting zo'n 12 meter hoog. De witte bloemen in mei lokken veel insecten maar de bessen in augustus trekken inderdaad een massa kwetterende ringmussen, lijsters, merels, spreeuwen enz. De rijke bessendracht maakt de boom tot een opvallende verschijning maar herinnert je er tegelijkertijd aan dat de zomer op het eind gaat lopen.
In het Engels heet de boom witchwood; hij schijnt tegen heksen te beschermen en dat is maar mooi meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten