zondag 19 februari 2012

Mossoorten thuisbrengen.

                                  Groot rimpelmos (atrichum undulatum)

                                  Gewoon dikkopmos (brachythecium rutabulum)

                                  Fijn laddermos ( eurhynchium
                                  praelongum)?

De laatste dagen  probeer ik de namen te achterhalen van een aantal mossen in onze tuin. Daarvoor heb ik ze op schoteltjes gedrapeerd en die staan naast de PC. Vergrootglas erbij en googlen.
Dat wil dus zo niet lukken. De vergrotingen op de meeste mossensites zijn behoorlijk, maar de loupe vergroot te weinig. Zo kun je niet vergelijken en krijg je absoluut volledig uitgetuurde prikogen.
Dan de mosjes maar fotograferen en de foto's flink ingezoomd openen op het scherm. Leve het breedbeeldscherm want rechts kan de foto van de mossenexpert ernaast gezet worden. Dat vergelijkt al een stuk beter.
Tja, bij enkele mossen denk ik er wel uit te komen. Maar de rest: ongelooflijk moeilijk! De details zijn moeilijk te herkennen, het overzicht gaat verloren: je gaat de mist in.  Een mossenexpert is toch wel een groot specialist; dat ben je pas na jaren turen en studeren.
Wel ben ik er achter gekomen dat  we heel wat meer mossen in de tuin hebben dan we dachten. Ik schat zo'n 15 tot 20 soorten, inclusief levermossen en korstmossen, waar ik nog wel op terug zal komen.
Verder heb ik een mooie mossensite ontdekt, deze en deze , een instructief  blogje en het ultieme mossenboek:  "Fotogids Mossen"  door Chris Buter.
Die laatste gaat op mijn verlanglijstje.

3 opmerkingen:

  1. Ik geraak meestal ook niet verder dan Fijn laddermos en Gewoon dikkopmos. Maar dat zijn nu eenmaal de bramen onder de mossen - waarmee ik bedoel dat ze algemeen zijn. Haakjesmos, Klauwtjesmos en Rimpelmos lukt ook nog wel met de loupe - maar voor de meeste mossen heb je echt wel een binoculair nodig ... En voor sommige moet je zelfs coupes maken! Inderdaad echt specialistenwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat ik wel fijn vind aan die mosjes zijn de nederlandse namen. Die neigen soms toch naar pure poëzie, vind ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Biodiverse
    Mooi gezegd: de "bramen onder de mossen"
    @Bart
    Die Nederlandse namen, die naar pure poëzie neigen, op deze originele manier had ik het achter mijn vergrootglas nog niet bekeken... maar ja, alleen al de naam "gewoon smaragdsteeltje" voor straatmos.

    BeantwoordenVerwijderen