zondag 17 juni 2012

Rosa glauca: wild roosje met aparte bladkleur.Nu zélfs rozen, die we jaren hadden en die sterk leken, zo geleden hebben van de late, strenge vorst in februari zijn we weer gaan kijken naar de wilde rozen, die deze periode zonder schade hebben doorstaan.
Eén daarvan is de bergroos (Rosa glauca) die in berggebieden in midden-Europa voorkomt.
Deze, hier al volwassen roos, heeft geen enkele schade opgelopen.
Wat vooral opvalt bij de Rosa glauca is het paarsig-grijze blad, dat afhankelijk van de standplaats donkerder of wat lichter kan zijn. De roos kan tussen de twee en drie meter hoog worden en is zo een goede plant voor wilde hagen en voor bosranden. Bij ons staat hij aan de rand van een bosschage en gaat daar mooi overhangen. De bloemen zijn vrij klein, teer en karmijnroze. De bloeitijd is juni, juli en in de nazomer komen er mooie, donkerrode bottels. Wat schaduw wordt goed verdragen.


Als je de bijzondere bladkleur slim als achtergrond weet te gebruiken, kan je hele mooie combinaties maken met andere blauwgrijze planten.
De historie van onze roos is wel aardig. Toen we zo'n twintig jaar geleden in Apeldoorn woonden, had de Gemeentelijke Plantsoenendienst deze roos langs de rondweg geplant. Toen viel hij me al op. Wij woonden daar niet zo ver vandaan en ja; als je naar een plant verlangt, wil de natuur je nog wel eens verrassen: er kwamen een paar zaailingen op in onze tuin. En een daarvan is onze mooie bergroos.

6 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig blad en in combinatie met die tere roze bloemetjes een bijzonder mooi exemplaar!!
  Fijne week Zem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. So very specail and beautiful. Thank you for sharing your world.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie Roos. Bladkleur is zeker een plus. Zelf heb ik een boontje voor Rosa canina (hondsroos)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aanwinst voor je Fruitberg, die Rosa canina. Als kind verzamelden we de bottels voor rozenbotteljam.

   Verwijderen
 4. Mooie roos, en de manier waarop je haar gekregen hebt maakt haar nog leuker. Zo koester ik een mini-stamroosje dat mijn toen nog zeer jonge kinderen meebrachten: gevonden mam, bij de flats, waarschijnlijk ergens van een balkon gevallen. Het roosje was meer dood dan levend, maar ik heb haar erboven op gekregen en elke jaar refereren we weer even aan de vondst. Maar helaas ook zij heeft een flinke tik van de vorst gekregen dit jaar: er rest nog een zielig stengeltje - dat is dus wederom heel veel zorgen!
  groetjes albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Planten met een bijzondere herkomst hebben altijd een streepje voor; ik hoop dat het roosje er bovenop zal komen!

  BeantwoordenVerwijderen