zaterdag 30 juni 2012

Esculaapui en allium hair: twee ongewone alliums.


Op dit moment komen in onze tuin twee merkwaardige alliums in bloei.
De eerste is de esculaapui, die je eigenlijk een knoflooksoort moet noemen (Allium sativum var. Ophioscorodon). De jonge sprieten lijken op een wat rommelig, halfliggend gras, maar de bloeibare exemplaren maken prachtige esculaapvormige krullen. 


Later worden ook bloedbolletjes zichtbaar en die kunnen – op de grond gevallen – weer een nieuwe plant vormen. De allium breidt zich op deze wijze redelijk uit in onze tuin, zelfs in halfschaduw. De in de grond zittende teentjes kan je oogsten en bereiden zoals knoflook.
De tweede is nog gekker. De bloeiwijze lijkt wel op de haardos van een punker.


Deze “Allium vineale hair” is een kwekersselectie van het in onze streken nog wild voorkomende kraailook (Allium vineale), in het Fries “wylde sipel” genoemd en in het Engels “wild garlic”). Ook hier naast de knopjes paarse broedbolletjes met groene uitlopers, het “haar”. Deze broedbolletjes zorgen ook weer voor nakomelingen en ik merk dat ze beter gedijen wanneer deze zich nestelen op een armetierig plekje tussen stenen in het zand en goed op de zon.


8 opmerkingen:

 1. Knotsgek - om vrolijk van te worden. De tweede vind ik ook écht mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De esculaapui staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Hij is prachtig. Maar om hem op de kop te kunnen tikken, is een ander paar mouwen in onze regio...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Angelika, @SuperMasj, @Madame boerenerf, @tijdtussendoor: door jullie enthousiaste reacties ga ik ze nog leuker vinden.
  @Menck: in het najaar komt hij hopelijk weer op de verkooplijst bij Peter C. Nijssen:
  http://www.pcnijssen.nl/shop/index.php?act=viewProd&productId=1139

  BeantwoordenVerwijderen