woensdag 6 juni 2012

De meidoorn: bomenkalender nr.6.



Waarom vond ik het ook al weer leuk om elke maand een wat meer persoonlijke beschrijving te geven van een boom, die volgens een oude Keltische bomenkalender bij deze periode past? Omdat op deze kalender bij alle maanmaanden bomen horen, die de mensen al van oudsher aanspreken.
Het zijn bomen van onze streken, die we allemaal kennen, en die ik beter wil leren kennen. Op drie na heb ik ze in de tuin. Allemaal heb ik ze als “boom in pot”, bonsai durf ik ze nauwelijks te noemen omdat ik zeer terughoudend ben in het stileren. In de pot kan ik ze, hoop ik, een leven lang meeslepen...


Bij de periode van 13 mei tot 9 juni hoort de meidoorn of hagedoorn. Hij komt niet voor in onze tuin met wat zurige grond. Ik moet er zelfs naar zoeken, in bosranden. Ik heb daarom hierboven een mooi exemplaar uit het Wageningse arboretum op de eerste foto gezet.

De meidoorn voelt zich beter thuis op matig droge, kalkhoudende klei- of leemgrond. De duinen bij voorbeeld. Een hele mooie blog over deze boom in de duinen vind je “Bij Duin”.
De meidoorn bloeit prachtig in mei, met kleine, fijne, roosachtige, geurende meest witte bloemetjes – de boom behoort dan ook tot de roosachtigen. Roodbloeiende soorten zijn meest cultivars. In de nazomer verschijnen de kleine rode bessen, die eetbaar zijn.

                                     (twee foto's hierboven Wikipedia)

 De boom kan wel 500 jaar oud worden; solitaire, “windgestriemde” exemplaren kunnen een prachtige vorm hebben.
In onze streken vind je twee soorten. De eenstijlige meidoorn, Crataegus monogyna, is een boom die wel 10 meter hoog kan worden. De bladeren zijn dieper ingesneden dan die van de andere soort, de tweestijlige meidoorn, Crataegus laevigata, die meer een struik van 4-5 meter wordt.

Door de grote, scherpe doornen werden en worden meidoorns nog veel als omheining gebruikt. In feite is het ons prikkeldraad van vroegere tijden. Ook deze boom werd in vroeger tijden als heilig beschouwd en gold als beschermer van de mens.
Maar ook speelde de boom een rol bij huwelijksplechtigheden in het voorjaar, waarbij hij geacht werd de vruchtbaarheid te bevorderen. Maar, vreemd genoeg, konden bladertakken in bed juist de kuisheid bevorderen – vanwege de doornen?
De boom is niet giftig; blad, bloesem en bessen worden gebruikt in de natuurgeneeskunde en de homeopathie en kunnen vooral bij milde hartproblemen een rol spelen. Het spreekt vanzelf dat we in dit geval niet zonder artsbezoek gaan experimenteren.
Een boeiende boom, waarvan naast de wilde soorten ook veel cultivars bij kwekers te koop zijn.

3 opmerkingen:

  1. Een bijzonder mooi boom zeker als ze in bloei staat. Is het niet zo dat in fruitteeld gebieden de boom alleen onder voorwaarden mag worden geplant? of ben ik helemaal in de war?
    Mooie post over de meidoorn Zem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tot aan het einde van de vorige eeuw was er een verplichting om alle meidoorns die van perenvuurziekte verdacht waren te rooien, dan wel ze vroeg te snoeien, zodat ze niet in bloei kwamen. Maar gebleken is dat de meidoorns het perenvuur meestal van de perelaars kregen in plaats van andersom. Ik heb deze info uit een uitgebreide blog hierover van AnneTanne:
    http://www.annetanne.be/kruidenklets/2008/03/21/mythe-meidoorn-perenvuur

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Langs Anne Tanne kwam ik op je blog terecht Zem. Een heel interessant blog berichtje over de meidoorn vind ik. Meidoorn is een prachtige boom of struik vind ik, spijtig dat je hem niet meer zo veel tegenkomt.

    BeantwoordenVerwijderen