zondag 7 oktober 2012

Herfst: kleur en melancholie.


Nu komt de tijd waarin de herfst haar mooiste kleuren gaat tonen. Boom en plant trekken het bladgroen terug en het stervende blad toont paars, rood, oranje, geel en bruin voordat het verdroogd ter aarde valt en daar meehelpt de bodem te bedekken met het oog op de naderende winter, waarna het verteert en als humus de bodem verrijkt.


We kunnen enorm genieten van de prachtige kleuren. Bepaalde bomen doen extra hun best. Hier in de tuin blijft alles lang groen, maar een drietal kniehoge noorse esdoorns (Acer platanoides) in pot, opgekweekt uit zaad, dat vogels hadden verspreid, laten al een aantal weken een schitterende verkleuring zien. Eén van de esdoorns heeft wat donkerder groen blad dan de andere twee, deze verkleurt haast paarsachtig.


Overigens zijn deze noorse esdoorns doorgaans te groot voor een normale tuin.
Wanneer dat gouden, getemperde herfstzonlicht dan ook nog eens door het gekleurde blad heen schijnt, en wanneer je de typische herfstgeur opsnuift: dan kan een gevoel van geluk in je opkomen.
Maar ook een gevoel van weemoed, een lichte melancholie. Het definitieve einde van een groeiseizoen, de warmte voorbij, de tuinstoelen opgeruimd: de lange winterse periode komt er aan. Korte dagen, weinig licht.
Zou het gebrek aan licht zijn? Het zien sterven van blad en veel bovengrondse planten? Ook ik merk dat ik mijn gebruikelijke optimisme iets verder weg moet halen.
Als plantenfan kan je je hart natuurlijk ophalen door achter je computertje kwekers op te zoeken en hun zaad- en plantenlijsten door te nemen. Plannen te maken voor het volgende jaar. Je ziet het resultaat al weer voor je...
Dat doe ik natuurlijk volop.
Maar tóch, die lichte melancholie.


14 opmerkingen:

 1. Ben voor het eerst op deze blog en heb genoten van je natuur en tuin verhalen met foto's. Het chaotische komt me zeer bekend voor vooral bij mijn kinderen. Leuk, ik ga je volgen hoor.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) Heb ook net de tuinstoelen binnengehaald. En zaden bestellen, daar moet ik ook aan beginnen! Het bladharken zal ook beginnen - een heerlijk werkje, zo in de frisse herfst lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar je stoere picknicktafel blijft paraat! Om ook in het koude seizoen even te kunnen zitten.

   Verwijderen
 3. Noorse esdoorns, las net in de krant dat er veel besmet zijn met een dodelijke schimmel en de boom met uitsterven bedreigd is. Hopelijk loopt het zo een vaart niet want ik wil ook nog een es in de tuin planten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo jammer. Na de paardekastanje, de es, ook al de Noorse esdoorn. Gelukkig zijn er sterke bomen bij, die overleven. Bij het aankopen maar vragen naar resistente variëteiten.

   Verwijderen
 4. Niet alleen de kleuren, maar ook die intense geuren! De herfst is prachtig. Alleen jammer dat er een winter op volgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad een erg mooi seizoen, vooral qua kleuren. Er gaat weinig boven een zonnige herfstdag.Melancholie heb ik niet onmiddellijk, ik kijk al volop uit naar de lente. Sprak er hier iemand over de winter?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig die kleuren, het is daarom dat ik van de herfst hou.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De herfst is prachtig, ik wil dan altijd de bossen in voor de geuren, kleuren, de ritselende blaadjes, de paddestoelen, ... i love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik word ook helemaal blij van de herfst ;)
  Weerom een mooi stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De herfst vond ik sowieso het mooiste jaargetijde want de kleuren zijn dan zo warm. Je hebt hier ook een paar prachtige herfsttinten staan. Ik heb helaas nog niet van die mooie gekleurde balderen gezien, dus geniet ik hier even dubbel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mooi blogje, van ieder seizoen kan ik intens genieten, maar de herfst heeft zo een prachtig kleurenpalet dat ik dan ook weer tevreden kan zijn met het winterseizoen en de grote tuinstilte .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En bij mij overheerst altijd de melancholie. Hoe prachtig de kleuren van het afscheid van het groeiseizoen ook zijn ik kan niet wachten tot het eerste voorjaarsgroen weer te voorschijn komt.
  Prachtige foto's Zem.
  Een heerlijke zondag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen