woensdag 3 oktober 2012

Op het eerste gezicht 10: oktober.


Hoog tijd voor een blik op de tuin op de eerste dag van de maand, zoals we met een aantal medebloggers al het hele jaar proberen vol te houden. Vergeleken met de vorige maand is er hierboven aan de westkant niet eens zo erg veel veranderd, de meeste bloei is voorbij en de uitgebloeide stengels tonen wat is geweest.
Je moet wel goed kijken om ergens een herfstkleur te ontdekken, deze tuin blijft altijd lang groen.
Begin september stond alles nog fier omhoog, de eerste herfststormen hebben al veel planten doen buigen. Je ziet hier het begin van de ineenstorting, die hoort bij dit seizoen. Zelfs ik voel opruimdrang, als ik bovenstaande foto bekijk. Maar dat doe ik alleen, als iets me écht gaat storen. Alles moet maar heel of half ter aarde storten: stengels, blad en bloemresten. Insekten en vogels en de grond zélf doen er hun voordeel mee. Opruimen gebeurt wel geleidelijk, wanneer nodig, in februari en maart.


Hier aan de noordkant hetzelfde verhaal, ook het begin van het ineenstorten. Wat nog prominent bloeit, zijn de witte pimpernellen, vandaar dat zij bij uitzondering een steunstokje hebben gekregen, om iets sterker te staan bij stevige wind.
De blote aarde links bij de heg gaat plaats bieden aan wat nieuwe planten, o.a. een eikenbladhortensia  (Hydrangea quercifolia), dat is een hortensia met groot, op eikenblad lijkend, blad, dat prachtig gaat verkleuren in de herfst.
En wie gemakkelijk wil terugscrollen naar vorige beelden van dezelfde twee plekken in de tuin, vindt het rijtje via deze link.


13 opmerkingen:

 1. Wonderschoon plekje heb je daar!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Angelica, ik beschouw het als een voorrecht, een stukje grond te mogen beheren. Maar ik weet, dat ik jaren geleden even gelukkig was met een balkon. Dat stond toen ook al vol met planten.

   Verwijderen
 2. Ik voel helemaal geen drang om op te ruimen als ik die foto's zien. Het ziet er gewoon uit als een plaatje. En inderdaad nog erg fris groen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En weet je wat ook zo mooi is? Het krioelt van de vlinders op de rotte appeltjes. Ik laat ze lekker liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me een feestje daar op de grond bij jou, heerlijk.

   Verwijderen
 4. Oh ja...een goede keuze, die eikenblad hortensia ga jij vast ook heel mooi vinden.
  Prachtige plant..mooie grote bladeren, en joekels van bloemtrossen.
  Ik ben eigenlijk blij dat ik eens iemand 'tegen kom'die eens andere hortensia's heeft/wil dan de gangbare roze...
  Niet dat die niet mooi zijn, maar de andere soorten zijn ook zo mooi.
  Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ruim wel op..dat komt omdat wij een boomkwekerij hebben, en ik heb vanaf half oktober tot eind april bijna geen tijd om iets in de tuin te doen...en doe ik het meeste ( niet alles hoor) toch gewoon nu...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marian, we moeten als tuinbezitter allemaal onze eigen afwegingen maken qua "time management". En jij hebt vast wel ergens een composthoop, waar je alles opgooit.
   Wij hebben het geluk niet ver bij een kweker vandaan te wonen, Arborealis in Frederiksoord, die o.a. hortensia's als specialiteit heeft. Dan kom je spannende andere soorten tegen.
   Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkeling van de eikenbladhortensia

   Verwijderen
 5. ik vind het een zeer schoon stuk tuin, staat me wel aan. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludo, het blijft genieten, door de seizoenen heen.

   Verwijderen
 6. Leuk die link om eens terug te scrollen ... Nu pas valt me echt op hoe erg je tuin verandert doorheen het seizoen - en hoe weelderig ook! Dat verdwijnen van het muurtje en terras onder al dat uitbundige groen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is leuk om zo'n plek door het jaar heen te bekijken. In de winter kan ik nauwelijks geloven dat in de zomer zo'n weelde gaat ontstaan.

   Verwijderen