donderdag 25 oktober 2012

Waarom bloggen?


Vorige week dacht ik dat mijn 1-jarig blogjubileum aan het einde van deze maand zou vallen, maar ik blijk al in de eerste helft van oktober 2011 te zijn begonnen, evenals mijn medeblogger de Biodiverse tuin, die zich eerst ook niet van zijn jubileum bewust was.

Hoe kijk ik terug op een jaar bloggen?
Ik ben met Spinrag begonnen om mijzelf te stimuleren nog intenser te kijken naar de natuur, vooral naar planten en  héél dichtbij. Dus meest in mijn tuin die, minus bebouwing en verharding, zo'n 500 á 600 m2 groot is. En daar was al een aardige beplanting aanwezig toen we hier 16 jaar geleden kwamen. Grote bomen en hoge coniferen, die een wat lager gelegen tuin omzoomden. Voor mij iets heel bijzonders, waarvan ik vanaf het eerste moment enorm geniet.
En daar probeer ik een plantengemeenschap te creëren, die, eenmaal geplant, veel vrijheid krijgt om een eigen weg te zoeken. Uiteraard door mij begeleid. Verrassingen, zoals door vogels en wind aangebracht zaad, mag ontkiemen. We kijken later wel wat het is, en of het mag blijven.

Ik blog dus over datgene, waar ik het meest warm voor loop, waar ik me hogelijk voor interesseer en waar ik nooit genoeg van krijg: kijken en rommelen met planten.
En het blijkt ook zo te zijn: door het bloggen over tuin en planten ben ik nóg beter gaan kijken. Het vrijwel dagelijks met fototoestel de ronde doen verscherpt mijn blik. En steeds meer zie ik de schoonheid van wat daar op de grond allemaal gebeurt, ook wanneer je niet te veel ingrijpt.

Maar wat ik niet had voorzien is het plezier, dat ik beleef aan de medebloggers. Het lezen van interessante blogs, ook over de landsgrenzen heen, is buitengewoon leuk en stimulerend. Het vermeerdert mijn kennis en verruimt mijn blik. De reacties op mijn blog, het reageren bij anderen: het is leuk. Maar ook degenen, die lezen en niet reageren: ik waardeer ze als lezers.
Ik kijk dus met voldoening terug op het afgelopen jaar.
Wel merk ik, dat ik geneigd ben teveel tijd achter het beeldscherm door te brengen. Dat ding trekt als een magneet. Voor jullie vast héél herkenbaar. Hier past zelfbeheersing.
Bloggen over datgene, wat je het liefste doet, kan niet schelen wat, kan dus een sterke stimulans geven en brengt je in contact met geestverwanten.
Allen bedankt en we gaan door!

26 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je blogverjaardag Zem!
  Ben blij dat je doorgaat, ik lees graag bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Hanneke, en ik ben altijd weer verbaasd over jouw creativiteit.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd Zem! Ben het helemaal met je eens en ik kom ook graag bij je lezen.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Angelika, dank je wel! En hoe jij je droom vormgeeft in je blog, dat vind ik geweldig.

   Verwijderen
 3. Proficiat, ik kom hier graag lezen want leer veel bij. En heel herkenbaar te veel tijd achter de computer doorbrengen. Ik lees niet alleen tuinblogs maar volg ook heel wat crea- en interieurblogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is té veel leuks te zien op internet, en als je meer interesses hebt...

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd Zem met je jaartje bloggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn, fijn, genieten van het bloggen, meer moet dat niet zijn. Mij lukt het niet om alle blogs die ik leuk vind altijd te volgen (zoals hier), omdat je anders idd heel veel tijd achter het scherm doorbrengt. Maar zo af en toe eens komen surfen en dan wat grasduinen tussen je recente stukjes is heel plezant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je van het genieten uit gaat, houd je het bloggen het langst vol, denk ik.
   Het lukt mij ook niet altijd alle moois op de blogs in mijn lijst te volgen, maar sommige van jouw litteraire pareltjes blijven mij bij!

   Verwijderen
 6. Gefeliciteerd.
  't Is een plezier om jouw berichten te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Masj, ik waardeer je trouwe reacties en kom graag op de Fruitberg.

   Verwijderen
 7. Ik lees je graag, Zem. Hoe je de natuur observeert, indeelt en beoordeelt, vind ik super.
  O ja: proficiat met je eerste verjaardag, uiteraard. Eén jaar is dan misschien niet lang, maar je logjes doen telkens wel verlangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen, Menck; bedankt! Ik kom altijd graag even bij je "uitwaaien".

   Verwijderen
 8. Wat gaat een jaar snel, Zem. Van harte en ik hoop nog vele jaren samen blogplezier te beleven. Je hebt gelijk als je niet uitkijkt ga je 's avonds achter het scherm zitten en zegt tegen niemand in de kamer iets volop gedoken in de prachtige blogs.
  Een heerlijke avond gewenst
  hartelijke groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marijke, bedankt, ook voor je trouwe reacties. Ik geniet ook altijd erg van jouw blog.
   Ja, dat scherm. Ik ga dan "nog even" naar boven...
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 9. Heel herkenbaar wat je schrijft, over je eerste jaartje bloggen. Alleen ben ik er niet mee begonnen omdat ik intenser naar de natuur of tuin wou kijken. Dat gebeurde zo al - maar omdat het een leuk alternatief was voor het maken van een boek over mijn tuin. Als ik daar over nadacht leek me dat toch geen haalbare kaart - leek me te veel monnikenwerk. De directe feedback die je krijgt op je blog is wel verslavend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag medejubilaris ;-) Heb je er wel eens aan gedacht een boek van je blog te maken via blog2print.com? Ik heb nog geen actie ondernomen, maar dat schijnt heel leuk te zijn.
   Ik blijf je met veel plezier lezen.

   Verwijderen
  2. Blog2print? Dat moet ik eens uitpluizen ...

   Trouwens - mooie taart!

   Verwijderen
 10. Ik lees je graag en vind je reacties op Muggenbeet tof en steeds enthousiast. Proficiat met je eerste jaartje en nog veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludo! Ik kom graag bij jou: een lekker eigenzinnige blog, blikverwijdend met soms een jeukend muggenbeetje...

   Verwijderen
 11. Ook een dikke proficiat van hieruit! Ik vind je blog een echte parel, zowel de foto's als de teksten. Ook vind ik het fijn dat je af en toe bij mij op bezoek komt. Waar je kan lezen waarom ik op dit moment bijna geen tijd meer heb om te bloggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je wel! Gelukkig zie ik wel activiteit op je blog, die ik graag volg.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Zem. Ik vind je blog PRACHTIG.Ik houd van mensen/bloggers die goed kunnen kijken. En dat kun jij.
  Het maakt dat anderen (o.m. ikzelf) ook hun ogen wijd open blijven houden....Ga nog heel lang zo door als het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Beppe Peetje. Ik ga lekker door en kom ook graag op je gezellige en gevarieerde blog.

   Verwijderen
 14. Hey 'k heb jouw prachtig spinrag in m'n sterrenlijst gezet, mooi hier ...

  BeantwoordenVerwijderen