maandag 11 februari 2013

Geen vinkenslag meer.


Dit vinkje vond ik een aantal dagen geleden op de grond vlak bij het huis. Hij behoorde tot de grote groep, die hier dagelijks komt genieten van de uitgebreide catering.
Hij heeft het niet gered.
Kijk hem liggen met de pootjes ingetrokken en die regendrupppeltjes op zijn buikje.
Ik heb hem op een plekje in de tuin begraven. Terwijl ik dat deed dacht ik aan de vinkenslag, dat korte liedje, dat hij, ter afbakening van zijn terrein, nooit meer ten gehore zou brengen.

Ooit, toen ik dat vinkenriedeltje nog niet kende, viel het me op dat er een vogeltje was, dat 's morgens vroeg iets riep van: "tsjie tsjie tsjie tsjie tsjie tsjie: ik ben er weer". We noemden dit onbekende vogeltje daarom het "ik ben er weer - vogeltje". Elk jaar kwam hij in het vroege voorjaar weer terug.
Heel verbaasd waren we, toen we ergens op een camping in Frankrijk hetzelfde vogeltje hoorden, maar dan met een zekere variatie in het riedeltje. Het vogeltje sprak een Frans dialect. Nu is het overigens écht zo, dat vinken in andere gebieden een ander "dialect" spreken. En eindelijk waren we er intussen ook achter gekomen, dat het om een vink ging.

Uit de laatste vogeltellingen in Nederland en België is trouwens gebleken, dat de vinken behoorlijk in opkomst zijn en bij onze voedertafels en -silo's stellen de mannetjes terwille van hun voedselvoorziening de territoriumstrijd nog maar even uit...

Maar zodra ze in het voorjaar hun terrein gaan afbakenen, zullen we de luide vinkenslag weer horen.

14 opmerkingen:

 1. In België geldt dat 'tsjie tsjie tsjie tsjie tsjie tsjie tsjie suskewiet' geldt als een Vlaamse vink en '...suskewiel' als een Waalse.
  Waalse vinken worden door vinkenhouders verjaagd uit de buurt van Vlaamse exemplaren omdat de Walen de Vlamingen op de duur vals (lees: Waals) zouden laten zingen.
  Welkom in België. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Menck, dat gaat wel wat ver...
   Anderzijds vind ik het een mooi verhaal.

   Verwijderen
 2. Ach wat een droevige aanblik. Nu maar extra genieten van de andere vinken die nog wel in je tuin komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder dat ze een eigen "dialect" hebben, bij kraaien of kauwtjes schijnt dat ook zo te zijn. Mooie vogeltjes zijn het, jammer dat deze het niet heeft gered maar ja zo gaat dat hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach gut. Zielig hoor maar het hoort erbij. Wat een prachtig vogeltje. Hier zie ik ze eigenlijk nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet dat er genoeg zijn maar ik vindt het toch wel een hele zielige vogel. Jammer dat hij het niet gehaald heeft. Ze hebben inderdaad een heerlijk geluid. Je merkt op dit moment in de tuin dat ze steeds meer geluid gaan geven naarmate de maand vordert. Een heerlijk geluid. En nu de merels nog die je 's morgens vroeg wakker gaan zingen, helemaal heerlijk.
  Een fijne avond gewenst Zem,
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoewel ik niet zo weekhartig ben, vind ik dit wel een zielige foto van een zielige dode vink.
  Hier zitten er de laatste jaren ook steeds meer.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hoort het verschil tussen een 'Waalse' en een 'Vlaamse' vink vrij goed inderdaad.
  En niet alle dieren overleven de winter, de harde realiteit van 't leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het klopt inderdaad van die Vlaamse suskewieten. Op vakantie in Frankrijk zingen ze een heel ander liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weeral iets bijgeleerd sé, en ik woon dan nog wel in België maar met die communotaire perikelen heb ik nog niet kennis gemaakt ;-) Aan de voedertafel laten ze zich hier toch al goed gelden hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk, wist ik niet. Ik heb ook veel vinken rond de voedertafel en ga van het voorjaar extra opletten!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Altijd zo jammer wanneer een vogeltje het niet haalt. Wij hebben ook redelijk wat vinkjes in de tuin, vind ze zo mooi kleurtje hebben. Grappig dat franse vinken een ander riedeltje zingen. Mijn vader heeft me ooit laten geloven dat de koeien in Frankrijk frans loeien. Mmmm, zou hij toch een beetje gelijk hebben gehad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het hoort erbij, maar toch zo zielig om te zien :(

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kan dat ook nog!!!! Ik bedoel een Vink in een ander land met een ander riedeltje dus. Ik verbaas me nog steeds in de wereld van onze natuur :-)
  Aan je foto te zien was vinkje kennelijk ook nog niet zo lang dood.

  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen