dinsdag 30 april 2013

Tuinen: wild en/of gestructureerd.


Als je van een wilde, natuurlijke tuin houdt, wil je meestal toch wel enige structuur of orde.
Want als je alles "maar laat gaan", kan het wel eens een complete wildernis worden.
Niet, dat zoiets per sé afkeurenswaardig is, maar ons gevoel voor esthetiek en orde dwingt ons meestal toch tot een aantal ingrepen.
Voor dat probleem heeft jaren geleden de tuinarchitecte Mien Ruys ( 1904 - 1999) een oplossing gevonden, die navolging heeft gevonden bij veel collega's. Hoewel ze niet echt van de wilde tuinen was, bracht ze structuur aan door middel van bielzen. Binnen die bielzenkaders bracht ze dan een weelderige beplanting aan.
In de wilde tuin kan je vakken / kaders scheppen door middel van bielzen, stenen, paadjes, heggen en daarbinnen kan je dan een beplanting aanbrengen die min of meer zijn gang kan gaan.
Jij zélf bent degene die in je eigen tuin bepaalt in hoeverre wildheid of orde de boventoon voert.
Dat hangt samen met je persoonlijkheid en kan in de loop van de jaren veranderen. Je tolerantie voor de vrijbuiters en wildebrassen van onze vegetatie: je bepaalt het zelf.

een soort "zandbak" omrand met dakpannen,waar de bonsai's 's winters worden ingegraven
 In een grote, vrij gelegen tuin kan je je meer permitteren dan in een klein, ook nog aan de straatkant gelegen voortuintje in een keurige buurt. Natuurlijk kan je ook dan je vrijheid nemen, maar een gouden regel blijft: breng, wanneer je dat wilt, een strakke structuur aan met materiaal naar keuze, kies planten die je aanspreken en die bij grondsoort, bezonning enz. passen, zodat je ze zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen kunt opkweken, want die zijn in een natuurlijke tuin taboe.
En neem vooral ook planten, waar insecten, ook onze veelgeplaagde bijen en vlinders, van houden.
Kijk bij voorbeeld hier voor geschikte planten.

schorspaden en begroeide rand van oude stenen
Toen we 17 jaar geleden ons huis kochten, was een deel van de nu bestaande structuur al aanwezig: paden, een krakkemikkig trapje, heggen en... bielzen. De bielzen zijn er nog, evenals de heggen en hoge coniferen als begrenzing van de tuin. Zelf hebben we randen van oude stenen gelegd, ook van oude dakpannen en onder begeleiding van een hovenier is door middel van o.a. grote, ruwe sierstenen het hoogteverschil beter en degelijker overbrugd, nadat we een serre hadden aangebouwd.  Zie hieronder.

 

Dit alles geeft structuur aan de tuin, waar de beplanting - weliswaar met enige restricties, zijn gang mag gaan en wilde nieuwkomers welkom zijn.



7 opmerkingen:

 1. Structuur kan nooit kwaad. Ik probeer me bij een deel van de tuin te inspireren door Waltham place (ten dele door de Nederlander Henk Gerritsen ontworpen): gebruik van formele hagen waarin alles wild mag groeien.
  Die stenen vormen een leuke manier om zo'n hoogteverschil op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Henk Gerritsen ( inmiddels overleden; zijn Prionatuinen in Schuinesloot bestaan nog) behoort samen met Louis le Roy tot degenen die mij al jarenlang zeer geïnspireerd hebben.
   Waltham Place: prachtig, heel boeiend dat je je door deze tuin ( en Henk Gerritsen) laat inspireren.

   Verwijderen
 2. Als je de ruimte hebt, dan heeft zo'n -hier en daar ietwat geholpen- wilde tuin ook mijn voorkeur. Voor ons tuintje van 5 bij 10 m is dat wat al teveel gevraagd, maar ook in ons tuintje mogen veel planten die als onkruid bekend staan hun gang gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat kan dan ook een wat kleinere tuin héél boeiend maken.

   Verwijderen
 3. Als de structuur goed is, dan kan je met de beplanting eigenlijk alle kanten uit. Ik was ook een aanhanger van Henk Gerritsen en zijn Prionatuinen. Eerlijk gezegd zou ik soms wel eens een nette tuin willen hebben, maar ik kan het niet, omdat ik gewoon niet zo ben. Alles mag er groeien, wij moeten alleen bijsturen zodat niet enkele woekeraars alles gaan overheersen .
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een nette tuin zou je je vermoedelijk gaan vervelen: er gebeurt niets onverwachts ;-)

   Verwijderen
 4. Een wildernis is nou ook niet echt je van het, maar als je een hele grote tuin hebt kan je het wel wat meer "laten gaan". Zoals je eerder beschreef d=kan je ook wat meer laten liggen wat de natuur alleen maar ten goede komt.
  Ik mag het zoals op je foto toch wel zien hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen