vrijdag 26 april 2013

Een bijzondere vroege iris.


Er zijn veel irissoorten die vroeg bloeien, kijk maar eens bij de Iris reticulata-soorten. Deze vinden hun oorsprong o.a. in de Kaukasus en vragen veel zon en een goed doorlatende grond.
Maar hier wil ik de aandacht vestigen op een andere, vroegbloeiende soort met een mooie bladstand en prachtige lichtgele bloemen: de niet zo vaak geziene Iris bucharica, die zijn oorsprong heeft in streken rond het noord oosten van Afghanistan.
Zoals ook tulpen, gedijen deze bolgewassen niet echt in onze tuinen, waar de grond in de zomermaanden doorgaans veel te vochtig is. Een zanderige bodem, die de regen snel afvoert, en een zonnige, warme plaats is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de bollen. Als we hier rekening mee houden, hebben we meer succes met deze planten.


Deze iris, die ook nog geurt, vind ik alleen al mooi om de manier, waarop de bladeren zich gaan ontvouwen. Daar wordt verbaasd naar gekeken, ook door niet-plantenliefhebbers. De bloemen zijn zachtgeel, vrij groot, en zeer mooi getekend. De bloei vind in april plaats, bij mij zijn de bloemen deze week na een paar warme dagen al snel verwelkt.
Eerst dacht ik dat de planten na een paar jaren al sterk terugliepen, dat blijkt toch niet zo te zijn. Ze staan bij mij in zanderige grond aan de warme zuidkant van het huis, dit komt het meest overeen met hun natuurlijke habitat.
Omdat ik het gevoel heb, dat ze wel wat extra voeding kunnen gebruiken, zal ik ze gaan verwennen met wat goede compost. Het spreekt vanzelf dat de bollen gewoon vast in de grond kunnen blijven zitten, je plant ze in september al.


En waar kan je die bijzondere exotische en ook inheemse bolgewasjes vinden? Alleen al vanwege de uitgebreide en schitterend geïllustreerde catalogus, die je dan toegestuurd krijgt, bestel ik gewoonlijk bij Peter Nijssen, waar ik zeer tevreden over ben.

9 opmerkingen:

 1. Met je eens...Peter Nijssen heeft prachtige bolletjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige bloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog nooit van deze Iris gehoord, mooi, zo vroeg in het jaar. Ik heb nog nooit bij Peter Nijssen besteld. Ik was vooral nog erg in het reguliere bollensegment, maar daarvan heb ik inmiddels wel alles wat ik graag wil hebben. Jij bent duidelijk tevreden, dus als ik iets bijzonders wil, ga ik daar eens kijken. Ik ben overigens ook erg tevreden over de Keltenhof, daar heb ik ook weleens wat besteld en dat was van zeer goede kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Keltenhof lijkt me een aantrekkelijke kweker om te onthouden.
   Ik merk, dat ik steeds meer ga voor de wat wildere, liefst blijvende, bolletjes.

   Verwijderen
 4. Dit is ook voor mij een nieuwe soort. Prachtig gewoonweg! En blijkbaar goed winterhard. Kan je die alleen bij die Nijssen vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bollen lijken alleen te koop bij gespecialiseerde bollenkwekers. Verberghe heeft ze ook en Smakman in Anna Paulowna, maar de laatste is een groothandel. Voor België weet ik het niet zo. De winterhardheid is inderdaad prima, hij heeft hier de laatste twee winters overleefd.

   Verwijderen
 5. ik ken in principe best veel Irissen (ik woon tussen de bollenvelden hihi.....) maar deze had ik echter nog niet gezien. Mooi van kleur met dat geel en wit en vooral dat streepje maakt hem bijzonder. Echt een hele mooie Iris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En de vroeger bloei maakt hem toch erg aantrekkelijk.

   Verwijderen
 6. Wat een bijzondere iris! Prachtig blad en een hele mooie bloem. Ik heb zelf altijd I. reticulata's en kan er dan ook zo van genieten. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen