zaterdag 18 mei 2013

Knikkend parelgras siddert zo charmant.


Een ongecompliceerd siergrasje, dat op dit moment royaal in onze tuin bloeit, is het knikkend parelgras (Melica nutans). De bloeiwijze, met de donkerpaarsige parelvormige bloeiwijzen, is opvallend en maakt dit grasje tot een echte blikvanger, vooral als het in groepjes is gaan groeien.


Het is een grasje, dat zich slechts langzaam aan via de wortelstok uitbreidt, het is dus goed in bedwang te houden. Het zaait zich ook uit.
Het is een heldergroene grassoort, die in het wild wel in bosranden in Europa en Azië voorkomt. Een wat humusrijke, (licht)beschaduwde grondsoort heeft zijn voorkeur, maar in onze tuin is hij niet kieskeurig en komt op allerlei plaatsen te voorschijn. Het gras blijft ook lang mooi door de zaden, die zich na de bloei ontwikkelen. In de winter sterft hij af, maar komt altijd weer terug.
Een fijne grassoort voor de natuurlijke tuin.
Als je één pol koopt en deze slaat aan, dan heb je voor jaren plezier van dit charmante grasje, waarvan de aartjes een beetje sidderen, als de wind erdoor gaat. Dit maakte het dus wat moeilijker de detailopnames te maken...
We kunnen jammer genoeg nog niet echt spreken van heerlijk voorjaarsweer, maar ach, onze tuinen zien er tenminste weer aantrekkelijk uit.


9 opmerkingen:

 1. Mooi grasje, leuke naam ook!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig grasje is dit Zem. Het weer is niet mooi, maar ik moet niet vergeten dat de tuin een lange tijd heel dorstig is geweest hier. De zon maar in ons hart laten schijnen.
  Heerlijke zondag gewenst, het zonnetje komt eraan morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grassen zijn niet echt iets voor mij, maar dit is wel een schoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In deze tijd van het jaar vind ik eigenlijk alle grassoorten mooi. Ze fleuren met hun frisgroene tinten alles zo lekker op, zelfs op een grijze dag als vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet iedereen is een liefhebber van grassen. Best bijzonder, Jan, dat je ze zo waardeert. Ze zien er nu zo mooi uit. Onze troost in deze kille dagen.

   Verwijderen
 5. Meteen verliefd op dit lief grasje, vind de bloeiwijze heel erg mooi! Hou ook van plantjes die zichzelf vrolijk uitzaaien. Mmm, past in mijn voortuin. Mijn akelei heeft zich langs de oprit uitgezaaid, ik word er gelukkig van :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, akeleien kunnen zich ook zo gezellig uitzaaien. En planten, die zichzelf mogen uitzaaien, kiezen meestal wel de geschikte plek.

   Verwijderen