dinsdag 21 mei 2013

The real thing.


De ware tuinier ziet niet op tegen vuile handen. Sterker nog: hij/zij houdt ervan. Nooit de zandbak ontgroeid. Lekker vuil worden: het echte werk.
Wat ik het liefst doe is met mijn oudste kleren aan in de tuin rondscharrelen. Werken zou ik dat niet willen noemen. Ik kijk naar de planten, naar de grond, naar de lucht. Ik sta eens wat, zit eens wat, ga op de hurken, trek hier eens een grasje uit, verzet eens een potje. Breng een verdrukt plantje in veiligheid in een ander potje...
Tuinhandschoenen heb ik ook wel eens aan, vooral als het soepele, mooie zijn. Maar op de één of andere manier liggen die dan ineens ergens en heb ik weer van die gezellige tuinhandjes, waarop je een minuut moet poetsen met een borsteltje.


Omdat ik als vijftienjarige nóg altijd in m'n rommelkleren met een schepnetje bij de slootjes rondhing - we woonden aan de rand van de stad - maakte mijn moeder zich zorgen of ik ooit wel aan de man zou komen: in nette jurkjes met nylon kousen voelde ik me verschrikkelijk opgeprikt...
Ja, ja, zo waren die tijden ruim 50 jaar geleden, de vrouw werd nog niet algemeen als een zelfstandig en mondig mens gezien.
Het is overigens wel goed gekomen met mij ;-) gelukkig heb ik een man getroffen die ook dol is op stenen en zand - al kijkt hij ernaar door de microscoop.

20 opmerkingen:

 1. Ha ha, leuk...jij tuiniert hetzelfde als ik...een ditje hier een datje daar, lekker buiten teuten noemen we dat.
  Dat is toch het ultieme tuingevoel :)
  En weet je, ik heb noooooiiiit fatsoenlijke kleding aan, behalve als ik ergens heen moet, en als ik dan weer thuis ben gaat de oude kleding weer zo snel mogelijk aan.
  Maar ik heb wel altijd handschoenen aan, lichtblauwe rubberen Mappa's maat 6-6.5, anders krijg ik zulke vreselijk droge handen en nijnagels ( ik weet niet of dit woord goed is)
  Ik heb het altijd koud in nette kleding en in mijn oude kloffie niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk te horen, Marian! Ik 'smeer 's avonds wel met een lekker handcrème-tje.

   Verwijderen
 2. En als ik dan een brandnetel tegenkom trek ik die ook gewoon uit, prikken of niet, om dan nog handschoentjes te gaan halen heb ik vaak geen goesting, tenzij 't er een hele hoop zijn natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En bij rozen, bramen enz. Het uitpeuteren van die kleine doorntjes is ook niet zo leuk ;-(

   Verwijderen
 3. Handschoenen zijn ook echt niets voor mij Zem. Lekker rommelen in de tuin doe ik ook nooit hard werken. Vanmorgen stond mijn hele tuin blank van het water en ik lette niet op en haalde natte voeten en schoenen. Maakt niet uit toch even buiten geweest. En nette kleren zijn ook niets voor mij. Lekker een makkelijke broek, fleecevest aan mooi genoeg lijkt mij, haha.
  Een heerlijke avond gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij nette kleren moet je netjes met je handjes omhoog in een stoel zitten: niks voor ons.
   Maar je hele tuin blank van het water: dat is nou ook niet echt de bedoeling. Waar is de zon?

   Verwijderen
 4. Handschoen doe ik aan wanneer ik snoei. Maar planten gebeurt ook hiermet de blote handen. Die zijn dan ook altijd zwart. Nette kleren in de tuin. Hehe. Een sweater die 20 jaar oud is (van toen ik nog studeerde). Ik heb vaak ook plastieken klompjes aan. "You Sexy Motherf*cker", neuriën de buren dan in mijn gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel benieuwd naar die mooie klompjes; die komen vast nog wel eens in een hoekje van de fruitberg op de foto...

   Verwijderen
 5. 't Is alleen zo jammer dat je dit voorjaar vrijwel niet zonder winter- of regenkleding in je tuin rond kunt scharrelen. Morgen, 22 mei, lijkt de herfst van 2013 te beginnen ... ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, mijn winteruitrusting is nog steeds stand-by. Vandaag en morgen moet die zelfs aan.
   Het weer is van slag in onze streken.

   Verwijderen
 6. Hehe, ik ken dat.
  Ik rommel in de tuin, hier ietsje, daar wat, en dan nog ns rondlopen, even stilstaan, ietske uittrekken, ... Je herkent het wel dat "rommelen"
  Ik probeer wel handschoenen te dragen maar die liggen dan toch dikwijls weer ergens anders, alhoewel ik er wel een paar in omloop heb.

  Als ik in de serre aan de tomaten pruts doe ik er nu toch wel bijna altijd aan. Ik had opeens genoeg van al die handdoeken met groene vlekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beste handdoeken voor tuiniers zijn de donkergekleurde ;-)

   Verwijderen
 7. Oh ja heerlijk! Ik herken het helemaal, ik ga naar buiten voor een klein klusje, en dan nog even dit, en oh ja, dan kan ook wel even dat... en voor ik aan handschoenen heb gedacht zijn mijn handen en nagels al zwart...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, Corine, met dameshandjes kan je eigenlijk toch helemaal niks in het dagelijks leven ;-)

   Verwijderen
 8. Zooo herkenbaar, ik ga ook voor de Supermasj outfit, compleet met de rubber klompen en een sweater van minstens 20 jaar. Ook de handen komen me bekend voor. Dit weekend nog de vorstschade uit onze "guirlande d'amour" rozelaar gesnoeid, in T-shirt, met lichte handschoenen aan. Ik heb nog doorntjes in m'n armen, maar dat hoort bij het tuinleven!
  Blijf je handen maar lekker vuil maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook doorntjes en krassen in de handen en armen hoort erbij.
   Peuteren met een pincetje, soms pleistertje plakken: ach, het mag allemaal de pret niet drukken ;-)

   Verwijderen
 9. Tuinieren zonder handschoenen is niks voor mij, 'k heb er dan ook een hele verzameling. Bestel ze wel altijd in Engeland, want in België heb ik nog geen goede gevonden (en 'k heb er al veel geprobeerd). Alleen zaaien, verspenen en tomaten dieven doe ik zonder.
  Na het tomatendieven neem ik een rabarberblad, even kneuzen en hiermee de handen inwrijven. Daarna gewoon spoelen en het meeste groen is weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd naar die blitse, hoog kwalitatieve tuinhandschoenen ;-). Misschien wijd je er nog eens een post aan. Maar ik ben bang dat ook de mooisten bij mij ineens op een plekje in de tuin blijven liggen...

   Verwijderen
 10. Hihihi... heel herkenbaar, dat heerlijke gevoel van zwarte tuinhandjes!!
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vraagt wel om een goed nagelborsteltje bij de kraan ;-)

   Verwijderen